PROGRAME ACTUALE *

 
Luni | 01. - Marţi | 30. Apr. 2019
Program luna aprilie la Casa Tranzit

Detalii:
https://www.facebook.com/tranzith/

Bilete și rezervări: reservr.net
Organizator: Fundaţia Tranzit
Locul: Sala Mare


Sâmbătă | 20. Apr. 2019 | ora 20:00-22:00

Cultul personalității // Tranziții

Cultul personalității este un experiment performativ de relaționare cu istorii recente și personalități moarte, pornind de la stenograme ale Biroului Politic al Partidul Muncitoresc Român și dosare de Securitate. Cum ne putem raporta performativ la o perioadă foarte greu de înțeles azi și despre care nu știm foarte multe?

„Formatul întâlnirii celor trei este cel al unei emisiuni tv de tip tabloid - Cultul personalităţii, prezentată de Nicolae Ceauşescu şi avându-i ca invitaţi pe Ana Pauker şi Gheorghiu-Dej. Şi cum formatul obligă, subiectele politice sunt intercalate cu detalii picante din vieţile personale ale invitaţilor, dar şi cu „momente artistice", în care toată lumea râde, cântă şi dansează. O fi fost perioada anilor '50 una shakespeariană, dar spectacolul lui Mihai Lukács este de-a dreptul brechtian… Fără să se ia prea mult în serios (adică fără morgă, dar cu documente), spectacolul Cultul personalităţii reuşeşte să pună în discuţie o epocă controversată din istoria noastră (aproape) recentă." (Oana Stoica, Scena 9)

Limba: română

Durata spectacolului: 1 ore și 40 de minute

Cu: Oana Rusu, Andrei Șerban, Raj Alexandru Udrea.
Scenariul și regia: Mihai Lukács
Ilustrație muzicală: Rekabu, Nicky Stevens
Scenografie: Iulia Toma
Video: Claudiu Cobilanschi
Producție: Giuvlipen

//

Casa Tranzit va fi gazda a 17 performance-uri produse în România și în imediata ei vecinătate. Tranziții tematizează problemele actuale ale unor grupuri marginalizate și minoritare într-un context comun euroregional. Evenimentele găzduite vorbesc despre stări de excepție, despre margini și marginalitate; cât și despre resursele de reinventare, de progres și convivialitate.

Realizarea evenimentelor din cadrul TRANZIȚII este finanțat de AFCN.

Bilete și rezervări: reservr.net
Organizator: Fundaţia Tranzit
Locul: Sala MareCultura tradiţională de dans din Transilvania – Ziua Mondială a Dansului

25 - 27 aprilie 2019

În anul 1982 Institutul Internaţional de Teatru (ITI – UNESCO) a decis sărbătorirea Zilei Mondiale a Dansului în data de 29 aprilie, zi în care s-a născut pionierul baletului clasic, Jean-Georges Noverre. Această zi a fost sărbătorită pretutindeni în lume, mai puţin în Transilvania până în 2005, când în premieră în Cluj-Napoca Asociaţia „Bogáncs – Zurboló Egyesület” a organizat în Casa Tranzit o serie de spectacole având ca obiectiv prezentarea diferitelor tipuri de dansuri. Obiectivul nostru este sărbătorirea Zilei Mondiale a Dansului punând accent pe dansurile specifice zonei Transilvaniei. În cadrul acestei zile festive dorim ca prin mai multe tipuri de reprezentaţii (spectacole de dansuri, casa dansului popular pentru copii și adulți, dezbateri) să analizăm sensibilitatea şi receptivitatea publicului autohton faţă de diferitele forme de dans prin prisma dansului specific transilvan. Analizând punctele de contact şi de intersecţie dintre dansul tradiţional şi cel contemporan, acest eveniment doreşte să devină un forum venit în sprijinul dezvoltării artei coregrafice maghiare din Transilvania.

PROGRAM

25 aprilie (joi) – Casa Tranzit
19.00 – Dincolo de tradiții… – spectacol de teatru-dans al Ansamblului de Dansuri Zurboló din Cluj.

27 aprilie (sâmbătă) – Casa Tranzit
17.00 – spectacol comun al ansamblurilor de dansuri populare Bogáncs din Cluj-Napoca și al Gimnaziului Reményik Sándor din Szombathely (Ungaria)
19.00 – Casa dansului popular cu participarea tarafelor Rezeda și Gyéres.Organizator: Asociația Bogáncs – Zurboló, Fundația Tranzit
Locul: Sala Mare* Casa Tranzit îşi reţine dreptul de a schimba programul.