ARHIVĂ PROGRAM

May. 2014

 

Organizator: Fundaţia Tranzit


Marţi | 06. Mai. 2014 | ora 19:00

Discuție

Conform rezultatelor sondajelor PISA din 2012, 73% dintre studenții din România se simt singuri la școală, iar mai mult de jumătate dintre studenții cu vârsta de 15 ani din România sunt analfabeți funcționali. În cazul minorităților problema este și mai gravă. Educația literară este capabilă să facă față situațiilor de viață de zi cu zi, cum ar fi violența în familie, sărăcia extremă, adolescența, relaționarea cu propriul corp, sau cu alte grupuri etnice și sociale, doar în cazuri extrem de rare. Educația literară maghiară din România este aproape în întregime contraproductivă, sau cel puțin nepotrivită pentru a crea condițiile subiectivității, ale personalității. Nici învâțământul superior nu se preocupă de experiențele traumatice dobândite în timpul socializării din școală sau de de-personalizarea canalelor de comunicare. Care este problema în privința literaturii și în privința gândirii despre educația literară?
Fundaţia Tranzit, Asociaţia Scriitorilor din Ungaria şi Asociaţia Tinerilor Scriitori organizează o serie de discuții, care în primul rând caută alternative pentru experiențele alienării față de corporealitate. Lucrăm la construirea unor discursuri care reflectează asupra semnificațiilor, percepției, materialitatății, experiențele corporale. Conform planurilor noastre, proiectul cuprinde opt seri de discuții, programate în două sesiuni. În lunile mai și iulie vor fi organizate trei discuții, iar în perioada septembrie-decembrie vor avea loc încă cinci evenimente. Invitații primei sesiuni de discuții sunt poeți cunoscuți din Ungaria, iar evenimentele din toamnă-iarnă vor avea ca și invitați autori aflați la începutul carierei. Partenerii de discuție ai invitaților vor fi personalități din lumea literată din Cluj.

Invitatul primului eveniment din cadrul seriei de discuţii organizată de Fundaţia Tranzit, Asociaţia Scriitorilor din Ungaria şi Asociaţia Tinerilor Scriitori din Ungaria, întitulat AUTORAT ȘI ATINGERE (SZERZŐSÉG ÉS TAPINTÁS), este KABAI LÓRÁNT, poet, artist vizual, redactorul Cărţilor Műút și redactor literar al portalului Műút (www.muut.hu). Partenerul lui de discuție este BORBÉLY ANDRÁS, poet, istoric literar, redactorul şef al portalului ÚjNautilus (NoulNautilus - www.ujnautilus.info).
Discuţia va avea loc marţi, 6 mai 2014, începând cu ora 19:00 în sala mare a Casei Tranzit.
Discuţia se desfăşoară în limba maghiară.
Organizator: Fundaţia Tranzit, Asociaţia Scriitorilor din Ungaria şi Asociaţia Tinerilor Scriitori din Ungaria
Locul: Sala Mare


Joi | 08. Mai. 2014 | ora 18:00

Expoziţie

Viziuni aplicate – Expoziția studenților Universității Creștine Partium din Oradea la Casa Tranzit

În perioada 8-14 mai 2014 va avea loc expoziția jubiliară a Departamentului de Arte Plastice al Universității Creștine Partium din Oradea. Expoziția, care a debutat anul trecut la Budapesta, este organizată de Universitatea Creștină Partium din Oradea şi Fundația Tranzit din Cluj.
Expoziția este construită pe baza noțiunii de „Viziuni aplicate”, aceasta fiind o viziune pragmatică a tinerilor ardeleni.
Lucrările selectate conțin lucrări grafice, printuri digitale, instalații și proiecții video. Tematicile prezentate cuprind elemente din tematica socială (printre altele este prelucrată și tematica inundațiilor din Ungaria, Devecser), categoria digitală (manipularea fotografiilor), afișe realizate de studenții participanți în programe de masterat, precum și grafică de carte și proiectarea împachetării. Sunt prezentate și campaniile de promovare a produselor ardelenești (afișe uriașe, filme).
O categorie aparte în cadrul expoziției reprezintă graficile, serigrafiile și lucrările născute în ultimii 5 ani în Atelierul Grafic și Tabăra Artistică Pap-sziget din Szentendre, Ungaria.
Expoziţia ajunge şi la Cluj, acesta fiind deja expus la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș și Odorheiu Secuiesc.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 8 mai, ora 18 la Casa Tranzit (str.Bariţiu nr.16). Expoziția este deschisă publicului larg până în data de 14 mai, zilnic, între orele 12-18.Organizator: Fundaţia Tranzit, Universitatea Creștină Partium
Locul: Sala Mare


Miercuri | 14. Mai. 2014 | ora 11:00
Discuție

Cine și ce mai mișcă (în) presa liberă

ActiveWatch vine la Cluj pentru discuții cu jurnaliști, activiști și studenți

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei organizează miercuri, 14 mai, la Cluj, două întâlniri dedicate libertății de exprimare, libertății presei și accesului la informațiile de interes public.
Discuțiile pornesc de la informațiile prezentate în „Raportul FreeEx – Libertatea de Exprimare în România” și în studiul „Harta Politică a Televiziunilor Locale”
(http://activewatch.ro/ro/freeex/publicatii/).

Prima întâlnire cu jurnaliștii și activiștii pentru drepturile omului din Cluj are loc pe 14 mai 2014., începând cu ora 11, la Casa Tranzit (etaj 1), str. Barițiu nr. 16. (Intrare pe strada Fără Nume).

Vă așteptăm cu drag!

Organizator: ActiveWatch,Fundaţia Tranzit
Locul: Tranzit-Cafe


Vineri | 23. Mai. 2014 | ora 20:00

TRIPOTECA 2014 @ CLUJ

Cluj, 23–25 mai 2014.
Casa TranzitCea de-a doua ediție a festivalului internațional itinerant de film și artă psihedelică Tripoteca se află într-un turneu mondial și ajunge pentru prima dată la Cluj.

Tripoteca 2014 @ Cluj are loc între 23 și 25 mai la Casa Tranzit (str. Baritiu nr. 16. - Intrarea de pe strada Fără Nume), unde vor ateriza peste 60 de scurt-metraje, animații si videoclipuri din 17 țări, o expoziție de artă digitală de pe tot Globul, instalații video, muzică și visualuri live. Toate gravitează în jurul subiectelor metafizice și a tematicilor abstracte, cu scopul lărgirii conștiinței si nașterii unei călătorii interioare intense.

Programul filmelor: tripoteca.ro/images/Tripoteca%20Cluj%20Films.pdf

Artă digitală de: Anai Greog [RO], Daniel Bega [RO], Mircea Pop [RO], Kitră [RO], Silviu Andrisoi [RO], Roxana Benea [RO], Nomadi Cortex [UK], Dion Dion [UK], Totemical [CA], Ori Toor [IL], KOKOFREAKBEAN [US], Lucas Simoes [BR], Keerych Luminokaya [RU], Pyxius [DK], Metatron'acid [FR]

Muzică live: Rodion G.A. [RO] - www.ro.wikipedia.org/wiki/Rodion_Ladislau_Roșca

Performance video live: Magali Marc [FR] - www.vimeo.com/magalimarc

Instalații video:
- 6/64 by Morgan Beringer [UK] - www.morganberinger.com
- secvențe din Les Religions Sauvages regizat de Le Dernier Cri [FR] –www.lederniercri.org

Tripoteca este un proiect în totalitate independent, născut de către artiști ce doresc să vadă evoluție culturală și menținut în viață exclusiv de către un public cu mintea deschisă. Susținerea este vitală pentru continuarea activității.

Preţul biletelor care pot fi achiziţionate la faţa locului în ziua evenimentului:
30 lei / abonament 3 zile + Tripoteca Third Eye Glasses
15 lei / bilet 23 mai
15 lei / bilet 24 mai
10 lei / bilet 25 mai

PROGRAM:
Vineri, 23 mai:
20:00 – 21:00 – deschiderea porților / expoziție
21:00 – 21:45 – live acts: Rodion G.A. + Magali Marc
21:45 – 22:45 – scurt-metraje
22:45 – 23:00 – pauză
23:00 – 00:00 – scurt-metraje
00:00 – 00:30 – Q&A / chill-after

Sâmbătă, 24 mai:
20:00 – 21:00 – deschiderea porților / expoziție
21:00 – 22:00 – scurt-metraje
22:00 – 22:15 – pauză
22:15 – 23:15 – scurt-metraje
23:15 – 00:00 – Q&A / chill-after

Duminică, 25 mai:
20:00 – 21:00 – deschiderea porților / expoziție
21:00 – 22:00 – scurt-metraje (all Romanian)
22:00 – 22:15 – pauză
22:15 – 23:15 – scurt-metraje (all Romanian)
23:15 – 00:00 – Q&A / chill-after

Atenție:
Evenimentul nu este recomandat persoanelor care suferă de epilepsie.

Co-organizatori:
Fundația Tranzit – susținută de Fundația Communitas, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
APAR - Association Parisienne des Artistes Roumains

Parteneri media: Transindex, Paprika Rádió, VICE, Cluj Life, Institutul Francez Cluj-Napoca, WAHA, Thrancians, Transylvania Calling, Groove On!, Psyonic, Samsara TeaHouse, Psychedelic Society, Vin si EuOrganizator: Tripoteca,Fundaţia Tranzit
Locul: Sala Mare


Joi | 29. Mai. 2014 | ora 19:00

Seară Imagografică

Cluj, 29 mai 2014.
Casa TranzitPrezentarea revistei literare și de artă online Képírás și întâlnire cu autorii revistei Képírás din Cluj la Casa Tranzit

Fundația Artistică "Képírás" (www.kepiras.com) în colaborare cu Fundația Tranzit organizează prezentarea revistei literare și de artă online "Képírás". Evenimentul va avea loc la Casa Tranzit, în data de 29 mai 2014., începând cu orele 19:00 (strada Barițiu nr. 16, intrarea de pe strada Fără Nume)

Program:
Proiecția DVD-ului KÉPÍRÁS
Zsolt GYENES: Sincronie (Szinkrónia)
Zsolt KOROKNAI: Lectronie (Lektrónia)
Lucrările video a lui Antal LUX

Caietele ”KÉPÍRÁS”
A BA MEM – András Bohár – publicațiile comune ale Muzeului Maghiar Electrografice și Fundației Artistice "Képírás" (Imagografică)
Bálint SZOMBATHY: Scurta istorie a electrografiei maghiare (A magyar elektrográfia rövid története)

Cu contribuția:
Sándor BÁTAI, Haszmann Árpád DIMÉNY, Zöld Gyöngyi KÁROLY, Ovidiu PETCA, József PINCZEHELYI, Nagy Pál VÁRADI, Gábor ZENTAI

Discuţia se desfăşoară în limba maghiară.

Organizator: Fundația Artistică
Locul: Sala Mare