PROGRAMARCHÍVUM

Dec. 2009

 
Csütörtök | 03. Dec. 2009 | 19:00 óra
XXIII. Zurboló Táncfórum és Táncház

A Zurboló Táncegyüttes előadja a Portré. Három etűd az erdélyi cigánymuzsikusok táncaiból a mérai Berki Ferenc „Árus” (1931-1995) emlékére című táncjátékát.

Az előadást táncház követi a szamosújvári – székelykeresztúri Harmadik zenekar közreműködésével.


Szervező: Bogáncs-Zurboló Egyesület, Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Szombat | 05. Dec. 2009 | 19:00 óra
Az Emberi Piramis. Beszélgetések a pártállami diktatúráról IX.

Beszélgetés

Underground zene és az állambiztonsági szervek Magyarországon a 80-as években

Meghívott: Farkas Bálint kulturális menedzser (Miskolc)
Házigazda: Koros-Fekete Sándor

A 80-as évek elején gomba mód szaporodtak Magyarországon a punk és underground művészeti kezdeményezések, zenekarok, performance csoportok. 1981-ben Farkas Bálint barátaival Kazincbarcikán Jövő Pillérei néven zenei performance társulatot hoztott létre. 1982-ben alapították az Ápolók nevű underground művészeti csoportot, ami mozgásszínház és zenekar volt egyben. Farkas Bálint 1986-tól pár évig zenekarok kitalálásával, szervezésével foglalkozott (Agydaganat, Swetter, Magyar Vizsla stb.) Amikor már több ezres tömeg lett a koncerteken a zenészek, zenekarok az Állambiztonság intenzívebb felügyelete alá kerültek, rendszeresek lettek a kihallgatások, besúgások, rendőrségi hang- és képfelvételek. Ezután kezdődött a magyar újhullám, ami a rendszerváltásig tartott.

A beszélgetést román szinkronfordítás kíséri

 Plakát

Az Emberi Piramis. Beszélgetések a pártállami diktatúráról a Tranzit Alapítvány által kezdeményezett nyilvános beszélgetéssorozat, amely az elmúlt években kialakult, a titkosszolgálatok dossziéiból részben feltáruló titokratikus társadalmi berendezkedés értelmezéséhez szeretne hozzájárulni. A sorozat olyan közbeszéd része és alakítója kíván lenni, amely felvállalja a közelmúlt és a jelen kritikai vizsgálatát, a társadalom működésének, azon belül pedig az irányítási technikáknak és az ellenállási lehetőségeknek az elemzését. Meghívottaink különböző nemzedékeket képviselnek, mivel úgy gondoljuk, hogy a felvetett tematika az egész kortárs társadalmat érinti.

Szervező: Tranzit Alapítvány, Láthatatlan Kollégium - Kolozsvár
Helyszín: Nagyterem


Szerda | 09. Dec. 2009 | 19:00 óra
Színház

Korona
- gyakorlatok a hatalomról -
William Shakespeare szövegei alapján

Ha Shakespeare világát egy való világként ábrázolnánk, szemléltetése történelmi drámáiból kellene származzon.
Shakespeare a hatalomért folyó harcot annak tiszta állapotában, mitológiai utalások nélkül jeleníti meg. Egy koronáért való harc, melyben élő emberek vesznek részt. Az abszolút hatalom emberiesített: neve, szemei, szája, kezei vannak.
A Korona című előadás a hatalomért folyó harcot lépésről-lépésre követi nyomon.
Minden egy szerkezetté áll össze, melynek fogaskerekei szakadatlanul pörögnek. Ez a szerkezet felemel, ám abban a pillanatban bűntet meg, amikor legkevésbé számítasz erre.

Szereplők: Diana Buluga, Alexandru Cîrneală, Radu Homiceanu, Adina Lazăr, Raluca Mara, Ana Nicolae, Mihail Onaca, Andrea Şovan, Florin Suciu, Raluca Uzunov.

Évfolyamvezetők: Ionuţ Caraş, Mara Opriş
Fény, hang: Victor Lup

Az előadás időtartama: 2 óra egy szünettelSzervező: BBTE - Színház és Televízió Kar, Patrir, Tranzit Alapítvány,
Helyszín: Nagyterem