PROGRAMARCHÍVUM

Mar. 2010

 
Hétfő | 01. Márc. 2010 | 18:00 óra
A Zőld Hét hivatalos megnyitója és filmvetítés

A Zöld Hét a BEST Kolozsvár zöld projektje, amely az ezen a téren tevékenykedő szervezeteket, a természetvédelemben érdekelt cégeket és az egyetemi közeget célozza meg. Március 1-5 között az egyetemisták környezetvédelmi képzését célzó események kerülnek megrendezésre.

Film
A tizenegyedik óra


A rendezvény hivatalos honlapja


Szervező: BEST Kolozsvár,Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Szerda | 10. Márc. 2010 | 20:00 óra
XXIV. Zurboló Táncfórum és Táncház

A Zurboló Táncegyüttes és a Bogáncs Néptáncegyüttes előadása, műsoron Amikor a pásztor elvesztette a türelmét és a Tollas Erzsi táncjátékok.

Az előadás a KOLOZSVÁRI TAVASZ. Kolozsvári népzene- és néptáncfesztivál (2010. március 9–13.) keretén belül zajlik

A fesztivál teljes programja


Szervező: Bogáncs-Zurboló Egyesület, Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Csütörtök | 11. Márc. 2010 | 20:00 óra
X. Ifjúsági Néptánctalálkozó

A Bogáncs Néptáncegyüttes és a Zurboló Táncegyüttes előadása, műsoron a Tollas Erzsi és a Postakert táncjátékok


Az előadás a KOLOZSVÁRI TAVASZ. Kolozsvári népzene- és néptáncfesztivál (2010. március 9–13.) keretén belül zajlik

A fesztivál teljes programjaSzervező: Bogáncs-Zurboló Egyesület, Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Szombat | 13. Márc. 2010 | 18:00 óra
Nők hónapja. Foglalj állást az erőszak ellen!

A nők hónapja alkalmából a kolozsvári Desire Alapítvány, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Társadalmi nem és esélyegyenlőség mesteri program diákjainak valamint a Tranzit Alapítvány szervezésében bemutatják „Egy projekt a társadalmi egyenlőségért” című filmet valamint a „Nevi Sara Kali” Roma Nők Lapja című folyóiratot, meghatározóvá téve ezáltal a márciusi hónapot, mint a nők hónapját, valamint a 2010 – a Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai Évét.

Mind a filmet, mind pedig a folyóiratot a Desire Alapítvány munkatársai hozták létre a „Egalitate prin diferenţă. Accesul femeilor rome pe piaţa muncii – Egyenlőség a különbség révén. Roma nők munkaerőpiaci hozzáférése” elnevezésű projekt keretében, amely a Európai Szociális Alap Humán erőforrások fejlesztési ágazati program 2007-2013 “Értékünk az ember” programjának keretében kerül résztámogatásra.

Ezt megelőzően a Széchenyi téren (Piaţa Mihai Viteazu) kerül sor 17.00 órai kezdettel arra a figyelemfelhívó akcióra, amely a társadalmunkat meghatározó erőszakformák tudatosítását tűzte ki célul.


Szervező: Desire Alapítvány, Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Szombat | 20. Márc. 2010 | 17:00-22:00 óra
MULTIKULTURALIZMUS = TÚL SOK KULTÚRA?

A projekt célja a multikulturalitásról alkotott szakértői vélemények ismertetése. Ennek érdekében egy olyan rögzített nyilvános vitára kerül sor, ahol antropológusok, építészek és kortárs művészettel foglalkozó szakemberek mondják el álláspontjaikat.

Az elmúlt években a multikulturalitás és a multikulturalizmus Romániában is divatfogalommá vált. A politikai korrektség szemlélete szerint a multikulturalizmus által kínált gondolati keret látszólag képes felülírni a nacionalista és a rasszista paradigmákat. Ilyen körülmények között nincs könnyű dolga annak, aki e fogalmak kritikai elemzésével próbálkozik. A Tranzit Alapítvány, eddigi gyakorlatához híven felvállalja ezt a szerepet, és rendezvényével igyekszik kiaknázni a kultúrák közötti párbeszéd előnyeit, megkérdőjelezve a domináns sztereotípiákat.

Célunk hozzájárulni a kritikai és interdiszciplináris gondolkodás továbbfejlesztéséhez. Szándékunk szerint olyan egyéneknek és szakmai csoportoknak az álláspontját szeretnénk összefogni és továbbítani, akik rendelkeznek a multikulturalizmussal kapcsolatos tapasztalatokkal. A résztvevők nem csak a jelenség kritikai megfogalmazását tűzik ki célul, hanem új megközelítésmódokat javasolnak, amelyek az interkulturalitás, a hibriditás, és további elméletekre alapoznak, valamint a kultúra, társadalom és a politikum közötti kapcsolatok konceptualizálására.

Megvitatásra kerül az a kérdés is, hogy a multi- és az interkulturalitás fogalomrendszere milyen mértékben segíti elő a kisebbségi vagy marginalizált közösségek jelenlétének hangsúlyosabbá válását, vagy éppen ellenkezőleg, akadályozza ezek modernizációs törekvéseit, visszaszorítva őket egyfajta új-tradicionalizmusba.

PROGRAM

KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS
Román és magyar nyelven szinkronfordítással

Résztvevők
Tiberiu Bucşa (műépítész, SKBD), Fosztó László (antropológus, NKI), Kelemen Kinga (kulturális menedzser, GroundFloor Group), Kozma Zsolt (műépítész, FKM), Könczei Csilla (antropológus, BBTE, Kolozsvár, Bölcsészettudományi Kar), Eugen Pănescu (műépítész, Planwerk), Ovidiu Pecican (antropológus, BBTE, Kolozsvár, Európai Tanulmányok Kara), Szakács István (kulturális menedzser, Ecsetgyár), Szilágyi Júlia (író, irodalomkritikus), Vincze Enikő (antropológus, BBTE, Kolozsvár, Európai Tanulmányok Kara)

Moderátor: Kozák Gyula (antropológus, NKI)


KIÁLLÍTÁS
Megrongált építészeti örökség (Patrimoniu alterat)

Pop Virgil, műépítész, az Urbanisztikai és Műemlékvédelmi Egyetem professzorának fotókiállítása.

A kiállítás az épített örökség elhanyagolására, a történelmi központ kompromittálására, valamint a kolozsváron történő illegális épületrombolásokra hívja fel a figyelmet.


Támogató: Románia Kormánya – Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium
Partnerek: Planwerk Egyesület, Nemzeti Kisebbségkutató Intézet (NKI - ISPMN)
Szervező: Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem