PROGRAMARCHÍVUM

Dec. 2011

 
Csütörtök | 08. Dec. 2011 | 19:00 óra
Találkozunk csütörtökön Dan Perjovschi-val

A kolozsvári Műépítész Hallgatók Társasága (AStA) meghívja önöket egy Dan Perjovschi-val való találkozásra.
Csütörtök este megismerkedhetünk a munkásságának egy részével, valamint bemutatja legújabb kötetét „20/22 Húsz év szöveg”

plakát

Dan Perjovschi rajzművész, író, performőr, világszerte ismertté vált a művei által.
A műalkotásai segítségével aktuális társadalmi témákra közelít rá és megjelenteti különböző múzeumok falain illetve minden más kortárs helyen, ahová elhívják rajzolni.
Műveiből a következő helyeken állított ki: MoMA New York, MACRO Roma, Tate Modern London, Pompidou Paris, NBK Berlin, különboző művészeti bienálékon Velencében, Isztambul vagy Sydney és még sok más helyen.

Szervező: Kolozsvári Műépítész Hallgatók Társasága (AStA), Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Péntek | 09. Dec. 2011 | 19:00 óra
NYÍLVÁNOS BESZÉLGETÉS
Miklósi Dénes, Miklós Szilárd, Ciprian Mureșan és Dan Perjovschi képzőművészekkel, valamint Dan Perjovschi MÉDIAPROJEKTJÉNEK BEMUTATÁSA

Moderál: Tordai S. Attila

Az esemény A bizalom erősítése kulturális eszközökkel többetnikumú közösségekben - Generating Trust by Means of Culture in Multi-ethnic Environment projekt részeként jött létre, amelynek célja a programban részt vevő partnerek kulturális örökségének kölcsönös megismerésén keresztül egy európai kulturális kapcsolatháló kiépítése. A projektet az Európai Únió támogatja, lebonyolításában pedig a szlovákiai Védcölöp Alapítvány, a kolozsvári Tranzit Alapítvány, a bolzanói EURAC Kisebbségjogi Intézet és a budapesti A38 Non-profit Egyesület vesz részt.

A meghívott művészek, Miklósi Dénes, Miklós Szilárd, Ciprian Mureșan és Dan Perjovschi ennek a projektnek a keretében állították ki munkáikat Bolzanoban / Bozenben, valamint a Tranzit Házban.


További információk a projektről:

”Fotografische Arbeitskräfte” Miklósi Dénes, Miklós Szilárd és Ciprian Mureșan: http://www.eurac.edu/en/newsevents/latest/Newsdetails.html?entryid=91421
http://kukker.manna.ro/showvideo/3443/kiallitas_a_tranzit_hazban
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.302254559807166.80221.100000678746859&type=1

Dan Perjovschi munkái az EURAC tower-ben:
http://tower.eurac.edu/en/art/exhibitions/generatingtrust/DanPerjovschi.html

Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez a közlemény a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.

A projektet a Romániai Művelődési és Örökségvédelmi Minisztérium finanszírozza.

Szervező: Tranzit Alapítvány, Kortárs Művészeti Népiskola (ȘPAC) Kolozsvári Műépítész Hallgatók Társasága (AStA)
Helyszín: Nagyterem


Hétfő | 12. Dec. 2011 | 20:00 óra
Az új Váróterem Projekt avagy:

Mit csináltál három évig?

Váróterem Projekt alternatív színházi társulat negyedik bemutatójára kerül sor november 28-án este 8 órától a Tranzit-házban. A “Mit csináltál három évig?” című előadás többszörösen is premiernek számít a társulat történetében:
• Az első előadásunk, amely rendező, rendezők nélkül készült. A Mit csináltál három évig? kollektív alkotásként született meg a hét színész, a dramaturg és a zeneszerző közös munkája nyomán.
• Egyetemisták életéből inspirálódott. Az ő életüket, problémájikat, világlátásukat próbáltuk színházi anyaggá formálni. Általunk ismert, megélt, illetve kitalált történetek, jelenetek sorából áll.
• Nem egy előre megírt drámai szöveg alapján készült, hanem a színészek által improvizált, majd később átdolgozott, illetve a dramaturg által írt anyagból alakult ki a szövegkönyv. Az előadás nem egyetlen történetre koncentrál, hanem sok, össze nem függő töredéket láthatunk, melyek külön-külön is egységeket, témákat képviselnek az előadáson belül.
• A kisebb-nagyobb megszakításokat is beszámítva közel fél éves folyamat végét jelenti a bemutató. Az idő legnagyobb része anyaggyűjtéssel, beszélgetéssel, ötleteléssel telt el, a másik része pedig a szó szoros értelmében vett próbafolyamat volt.

plakát

PLAKÁT


Sok szeretettel várunk mindenkit előadásainkra! Bemutató: November 28.-án este 8 órai kezdettel További előadások: november 30.-án és december 12.-én este 8 órai kezdettel. Színészek: Csepei Zsolt, Imecs Levente, Sebők Maya, Ravasz Tekla, Molnár Margit, Vetési Nándor, Visky Andrej Díszlet: Gábor Zsófi Jelmez: Kürti Andrea és Máthé Réka Szöveg: Bertóti Johanna Zene: Bertóti Johanna és Iszlai József

Belépő: 10 RON
Román felirattal

Szervező: Váróterem Projekt Egyesület, Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Péntek | 16. Dec. 2011 | 19:00 óra
28. Zurboló Táncfórum

Hagyományos Bogáncs – Zurboló karácsonyi előadás a Tranzit Házban

Műsoron:
népi gyerekjátékok, zalamerenyei lucázás, karácsonyi köszöntők és versegi kántálás a Morzsabogáncs, felcsíki karácsonyi kántálás és táncok az Apróbogáncs, tordaszentlászlói karácsonyi kántálás és táncok a Kisbogáncs, szatmári háromkirályjárás és táncok a Bogáncs, illetve A hérészben… című koreográfia a Zurboló előadásában.

Az előadást táncház követi a szamosújvári-székelykeresztúri Harmadik Zenekar közreműködésével.

PLAKÁTSzervező: Bogáncs-Zurboló Egyesület, Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Kedd | 20. Dec. 2011 | 20:00 óra
Drakulatúra – avagy A Brand Stroker projekt

Rendező: Lakatos Róbert
Szerző: Lakatos Róbert, Felméri Cecília
Dramaturg: Visky András
Videó: Böjthe Alex
Koreográfus: Sinkó Ferenc
Ügyelő: Mixtay Péter

Szereplők:
1. Dimény Áron
2. Farkas Loránd
3. Köllő Csongor
4. Molnár Levente
5. Panek Kati
6. Laczó Julia
7. Györgyjakab Enikő

Mit kezdenek a romániaiak Bram Stoker Drakula-mítoszával, amely nem a sajátjuk, sőt, egyesek még csak nem is hallottak róla? Az országra ragasztott márkanév sokaknak okoz fejfájást.

Vlad Dracula, Vlad Dracul fia valószínűleg a legnépszerűbb román a világon, azonban a köztudatban élő identitása kettős. Egyrészt ott a Bram Stoker regényéből és a hollywoodi filmiparból származó vámpír képe – a nyugati kultúra által kreált mítosz, amelyet sok román nem is ismer, hiszen nem a sajátjuk, csupán importált legenda. Másrészt ott a történelmi alak, aki Vlad Ţepeş, azaz Karóbahúzó Vlad néven is ismert. A román kultúrában nemzeti hősként ismerik, aki megvédte az országot a török elnyomástól, ugyanakkor kegyetlen vezető volt, aki megbüntette a tolvajokat, árulókat, megszilárdítva a társadalmi rendet. Így amikor a korrupció terjed, sok román versben, graffitiben vagy szlogenekben (pl. Vlad Ţepeşt elnöknek!) emlegeti az uralkodót.

Előadásunk főszereplőjét valós személy, egy falusi kultúrház igazgatója ihlette, aki éneket írt arról, hogy Drakula nem volt vámpír. Az igazgató azt tervezi, hogy a falusi kultúrház előtt felállítsa három karóbahúzott (egy tolvaj, egy betörő és egy áruló) szobrát. A történet kiindulópontjául az a pillanat szolgál, amikor emberünk elindul, hogy modelleket keressen a szoborhoz.

A groteszk és személyes történet révén az előadás a művészek és a középosztálybeliek kiszolgáltatottságáról beszél a politikai és üzleti korrupcióval szemben. Az igazi vámpírokat nem lehet megbüntetni, még a művészet segítségével sem.

Az előadás dokumentarista jellegű, hiszen a szereplőket létező személyek ihlették, akik a videóbejátszásokban is megjelennek. A történet fiktív, ám a valóság ihlette: olyan személyek története, akik nem jelennek meg a képernyőn. A rendező koncepciója szerint ugyanis a dokumentumszínház (akár az animációs dokumentumfilm) egyik feladata védelmet nyújtani azoknak, akik történetét feldolgozza.
A rendező rövid életrajza

Lakatos Róbert filmrendező Bahrtalo! (Jó szerencsét!, cigány nyelven) című, magyar-osztrák-német koprodukciójával vált ismertté, amelynek elkészítésében a Channel 4, a finnországi YLE TV, a dán DR TV és a TV Ontario is részt vett. A film elnyerte a 2008-as Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál Europa Cinemas Label díját.
Társadalmi dokumentumfilmjeiért és fikciós rövidfilmjeiért (Csendország, Moszny, A határon túl, Ördögtérgye) számos elismerést kapott, köztük a Magyar Filmkritikusok Díját, a Leipzigi Nemzetközi Dokumentum- és Animációs Filmfesztivál Arany Galamb Díját, a Magyar Filmszemle legjobb rövidfilmjének díját. A Lengyel Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett Lódz-ban, később a Sapientia EMTE rendezői szakán egészítette ki tanulmányait – jelenleg ugyanitt oktat filmrendezést, és a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen doktorál.
A Drakulatúra – avagy A Brand Stroker projekt Lakatos Róbert első színházi rendezése.

Szervező: Kolozsvári Állami Magyar Színház, Emergency Entrance, Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Csütörtök | 22. Dec. 2011 | 20:00 óra
Színház - N.V. Gogol: Egy őrült naplója

Gogol, akit a Holt lelkek megjelenése után a korabeli kritika „orosz Homérosznak” nyilvánított, személyes élményeiből merített a dráma megírásakor: az otthontalanság, a nagyvárosi lét lelket és ábránd...okat felőrlő állapotából. „Számomra Gogol szövege nem is annyira az őrületről, sokkal inkább az ürességről szól – az emberi vágyról, amely kitöltené ezt az ürességet, hogy egészen pontos legyek. Mi más lenne a célunk, ha nem az, hogy kitöltsük a teret, úgy a valóst mint a képzeletbelit. Ezért élünk.” – nyilatkozta az előadás rendezője, Tom Dugdale.

Popriscsin szerepét Viola Gábor, társulatunk újonnan szerződtetett színésze alakítja, akit korábban a Lüszisztraté, avagy a nők városa című előadásban láthatott a kolozsvári közönség. Sophie szerepét Kántor Melinda alakítja.

Tom Dugdale 1981-ben született, a Dartmouth College-ben és a Manhattan School of Music-ban tanult, majd 2010-ben szerzett diplomát a University of California, San Diego egyetem rendező szakán. Legutóbbi rendezései: A.P.Csehov: Sirály, William Shakesperare: Ahogy tetszik és Benjamin Britten operája, a Lukrécia elrablása.

Az Egy őrült naplója című előadás díszlet- és jelmeztervezői: Carmencita Brojboiu és Tom Dugdale, ügyelő: Kerezsy Imola.
A stúdióelőadás időtartama: 1 óra szünet nélkül.
Mindenkit szeretettel várunk!

(Kolozsvári Állami Magyar Színház - www.huntheater.ro)Szervező: Kolozsvári Állami Magyar Színház, Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem