PROGRAMARCHÍVUM

May. 2012

 


Péntek | 04. Máj. 2012 | 16:00 óra
Májusi nagytakarítás a Tranzit Ház udvarán

Holnap, május 4-én 16 órától a Tranzit staff gumikesztyűt ragad, seprűt, lapátot, szemeteszsákot és kalákába tömörülve puccba teszi a Ház udvarát.
Szívesen fogadunk minden önkéntes munkára hajlamos és szabadidővel rendelkező kétkezi munkást.
Aki tud, hozzon magával kertészkedő felszerelést és gumikesztyűt!Utána diszkrét fogyasztanivalók társaságában dícsérjük az esti levegőt és az aznapi munkánkat.

Várunk szeretettel!
A Tranzit Alapítvány munkatársai


Szervező: Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Hétfő | 07. - Szombat | 12. Máj. 2012
Workshop Cluj
7-12 May, 2012
A workshop A bizalom erősítése kulturális eszközökkel többetnikumú közösségekben
- Generating Trust by Means of Culture in Multi-ethnic Environment projekt részeként jött létre, amelynek célja
a programban részt vevő partnerek kulturális örökségének
kölcsönös megismerésén keresztül egy európai kulturális kapcsolatháló kiépítése. ‘
A projektet az Európai Únió támogatja, lebonyolításában pedig a szlovákiai Védcölöp Alapítvány, a kolozsvári Tranzit Alapítvány,
a bolzanói EURAC Kisebbségjogi Intézet és a budapesti A38 Non-profit Egyesület vesz részt.

A projektet a kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Helyi Tanács támogatja

Szervező: Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Szerda | 09. - Péntek | 11. Máj. 2012
Kiállítás
Minyó Szert A38


Minyo Szert Károly
képzőművész, szabadkézi fotográfus, fénykerékpár performer kiállítása a Tranzit Házban

Minyo Szert Károly
Születési hely: 1955, New Delhi / India /

Budapesten érettségizett 1973-ban.
Fényképész tanulmányokat folytatott 1973-75
Tagja a Magyar Alkotóművészek Közösségének és a Magyar Fotóművészek Szövetségének. Számos hazai és nemzetközi kiállításon vett részt.
1979-től mint szellemi szabadfoglalkozású képzőművész dolgozik.
2007-től Budapesten él és dolgozik.

A fotográfia és a festészet - az alkotóban is fellelhető - találkozási pontjai vonzzák, a párhuzamosan jelen lévő két irányzat határain túl törekedve, talán nem is eredménytelenül.
1987-től Minyó Szert Károly néven teljesen új felfogásban kezd alkotni és kiállítani, mint kortárs képzőművész, a fotográfia és a festészet határmezsgyéjén.
Munkái megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában a Magyar Fotográfiai Múzeumban, az Első Magyar Látványtárban, valamint köz- és magángyűjteményekben a világ számos országában.


PLAKÁT

A kiállítás május 11-ig megtekinthető délután 14 és 20 óra között.

A kiállítás A bizalom erősítése kulturális eszközökkel többetnikumú közösségekben - Generating Trust by Means of Culture in Multi-ethnic Environment projekt részeként jött létre, amelynek célja a programban részt vevő partnerek kulturális örökségének kölcsönös megismerésén keresztül egy európai kulturális kapcsolatháló kiépítése. A projektet az Európai Únió támogatja, lebonyolításában pedig a szlovákiai Védcölöp Alapítvány, a kolozsvári Tranzit Alapítvány, a bolzanói EURAC Kisebbségjogi Intézet és a budapesti A38 Non-profit Egyesület vesz részt.

Szervező: Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Péntek | 11. Máj. 2012 | 20:00 óra
Vázsonyi János (Bp.) jazzkoncertje a kolozsvári Jazzybirds együttes közreműködésével

Vázsonyi János szaxofonos 1970-ben született, zenész csalátban. A Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem jazz tanszakának szaxofon szakára járt. Több zenekarban is játszott, amelyekkel többször túrnézott Franciaországban, Olaszországban és Németországban. A klasszikus és a barokk zenéhez fűződő viszonyát zenész szüleivel való együttjátszás során mélyítette el. Különleges hangszerelési megoldásaival – kürt-szakxofon, orgona-szaxofon – igazi unikumként ismerik a klasszikus zene területén.

www.vazsonyijanos.hu

Közreműködik a kolozsvári Jazzybirds együttes

www.jazzybirds.com


PLAKÁT

Szervező: Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Hétfő | 14. Máj. 2012 | 20:00 óra
Drakulatúra – avagy A Brand Stroker projekt

Rendező: Lakatos Róbert
Szerző: Lakatos Róbert, Felméri Cecília
Dramaturg: Visky András
Videó: Böjthe Alex
Koreográfus: Sinkó Ferenc
Ügyelő: Mixtay Péter

Szereplők:
1. Dimény Áron
2. Farkas Loránd
3. Köllő Csongor
4. Molnár Levente
5. Panek Kati
6. Laczó Julia
7. Györgyjakab Enikő

Mit kezdenek a romániaiak Bram Stoker Drakula-mítoszával, amely nem a sajátjuk, sőt, egyesek még csak nem is hallottak róla? Az országra ragasztott márkanév sokaknak okoz fejfájást.

Vlad Dracula, Vlad Dracul fia valószínűleg a legnépszerűbb román a világon, azonban a köztudatban élő identitása kettős. Egyrészt ott a Bram Stoker regényéből és a hollywoodi filmiparból származó vámpír képe – a nyugati kultúra által kreált mítosz, amelyet sok román nem is ismer, hiszen nem a sajátjuk, csupán importált legenda. Másrészt ott a történelmi alak, aki Vlad Ţepeş, azaz Karóbahúzó Vlad néven is ismert. A román kultúrában nemzeti hősként ismerik, aki megvédte az országot a török elnyomástól, ugyanakkor kegyetlen vezető volt, aki megbüntette a tolvajokat, árulókat, megszilárdítva a társadalmi rendet. Így amikor a korrupció terjed, sok román versben, graffitiben vagy szlogenekben (pl. Vlad Ţepeşt elnöknek!) emlegeti az uralkodót.

Előadásunk főszereplőjét valós személy, egy falusi kultúrház igazgatója ihlette, aki éneket írt arról, hogy Drakula nem volt vámpír. Az igazgató azt tervezi, hogy a falusi kultúrház előtt felállítsa három karóbahúzott (egy tolvaj, egy betörő és egy áruló) szobrát. A történet kiindulópontjául az a pillanat szolgál, amikor emberünk elindul, hogy modelleket keressen a szoborhoz.

A groteszk és személyes történet révén az előadás a művészek és a középosztálybeliek kiszolgáltatottságáról beszél a politikai és üzleti korrupcióval szemben. Az igazi vámpírokat nem lehet megbüntetni, még a művészet segítségével sem.

Az előadás dokumentarista jellegű, hiszen a szereplőket létező személyek ihlették, akik a videóbejátszásokban is megjelennek. A történet fiktív, ám a valóság ihlette: olyan személyek története, akik nem jelennek meg a képernyőn. A rendező koncepciója szerint ugyanis a dokumentumszínház (akár az animációs dokumentumfilm) egyik feladata védelmet nyújtani azoknak, akik történetét feldolgozza.
A rendező rövid életrajza

Lakatos Róbert filmrendező Bahrtalo! (Jó szerencsét!, cigány nyelven) című, magyar-osztrák-német koprodukciójával vált ismertté, amelynek elkészítésében a Channel 4, a finnországi YLE TV, a dán DR TV és a TV Ontario is részt vett. A film elnyerte a 2008-as Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál Europa Cinemas Label díját.
Társadalmi dokumentumfilmjeiért és fikciós rövidfilmjeiért (Csendország, Moszny, A határon túl, Ördögtérgye) számos elismerést kapott, köztük a Magyar Filmkritikusok Díját, a Leipzigi Nemzetközi Dokumentum- és Animációs Filmfesztivál Arany Galamb Díját, a Magyar Filmszemle legjobb rövidfilmjének díját. A Lengyel Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett Lódz-ban, később a Sapientia EMTE rendezői szakán egészítette ki tanulmányait – jelenleg ugyanitt oktat filmrendezést, és a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen doktorál.
A Drakulatúra – avagy A Brand Stroker projekt Lakatos Róbert első színházi rendezése.

Szervező: Kolozsvári Állami Magyar Színház, Emergency Entrance, Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Hétfő | 28. Máj. 2012 | 20:00 óra
Az új Váróterem Projekt avagy:

Mit csináltál három évig?

Váróterem Projekt alternatív színházi társulat negyedik bemutatójára kerül sor a Tranzit-házban. A “Mit csináltál három évig?” című előadás többszörösen is premiernek számít a társulat történetében:
• Az első előadásunk, amely rendező, rendezők nélkül készült. A Mit csináltál három évig? kollektív alkotásként született meg a hét színész, a dramaturg és a zeneszerző közös munkája nyomán.
• Egyetemisták életéből inspirálódott. Az ő életüket, problémájikat, világlátásukat próbáltuk színházi anyaggá formálni. Általunk ismert, megélt, illetve kitalált történetek, jelenetek sorából áll.
• Nem egy előre megírt drámai szöveg alapján készült, hanem a színészek által improvizált, majd később átdolgozott, illetve a dramaturg által írt anyagból alakult ki a szövegkönyv. Az előadás nem egyetlen történetre koncentrál, hanem sok, össze nem függő töredéket láthatunk, melyek külön-külön is egységeket, témákat képviselnek az előadáson belül.
• A kisebb-nagyobb megszakításokat is beszámítva közel fél éves folyamat végét jelenti a bemutató. Az idő legnagyobb része anyaggyűjtéssel, beszélgetéssel, ötleteléssel telt el, a másik része pedig a szó szoros értelmében vett próbafolyamat volt.


PLAKÁT


Sok szeretettel várunk mindenkit előadásainkra! Bemutató: November 28.-án este 8 órai kezdettel További előadások: november 30.-án és december 12.-én este 8 órai kezdettel. Színészek: Csepei Zsolt, Imecs Levente, Sebők Maya, Ravasz Tekla, Molnár Margit, Vetési Nándor, Visky Andrej Díszlet: Gábor Zsófi Jelmez: Kürti Andrea és Máthé Réka Szöveg: Bertóti Johanna Zene: Bertóti Johanna és Iszlai József

Román felirattal

Szervező: Váróterem Projekt Egyesület, Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Csütörtök | 31. Máj. 2012 | 21:30 óra
Filmvetítés élőzenei kísérettel
A Filmoperatőr(The Cameraman)
AEÁ 1928, 69 perc.
Rendezők: Edward Sedgwick, Buster Keaton

Egy utcai fényképész híradó-operatőr lesz, hogy elnyerje egy filmsztár kegyeit.

"...Ha Buster szerelmes - nyugodjunk meg, mindig szerelmes - kizökken az idő: a normalitás fehér zászlót tűz ki és megadja magát. Mindegy, mi a helyszín. Folyók, vízesések, a Vadnyugat vagy Los Angeles: itt álom-arányok uralkodnak, álom-külsők és álom-belsők, a léptéket Buster Keaton szabja - mindezek a helyszínek hol Liliputtá, hol Brobdingenné válnak, a néző hol óriás, hol törpe, a néző visszatalál a megmozduló kép és a dobbanó szív öröméhez..." (Bikácsy Gergely, Filmvilág, 1997. december)

Élő zene: Struggle Orchester (Stuttgart)

Az esemény a Kolozsvári Napok keretében került megszervezésre

Szervező: Német Kulturális Központ, Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem