PROGRAMARCHÍVUM

May. 2014

 

Szervező: Tranzit Alapítvány


Kedd | 06. Máj. 2014 | 19:00 óra

Beszélgetés

A legutóbbi PISA-felmérések 2013-ra földolgozott eredményei szerint a romániai diákok 73 százaléka egyedül érzi magát az iskolában, a 15 éves romániai diákoknak több mint fele pedig funkcionális analfabétának minősül. Kisebbségi helyzetben a probléma ennél is súlyosabb. Irodalomoktatásunk csak a legritkább esetekben tud szembenézni olyan mindennapi élethelyzetekkel, mint a családon belüli erőszak, a mélyszegénység, a kamaszodás, a saját testhez, vagy más (társadalmi) nemhez, más etnikai csoporthoz való viszony. A romániai magyar irodalomoktatás ma szinte teljesen kontraproduktív, vagy legalábbis alkalmatlan megteremteni az alanyiság, a személyesség feltételeit. Az iskolai szocializáció során szerzett traumatikus beíródásokkal, a testidegenséggel, a kommunikációs csatornák elszemélytelenedésével a felsőoktatási képzés is alig törődik.
Mi van elrontva az irodalomról, az irodalom oktatásáról való gondolkodásban? A Tranzit Alapítvány, a Szépírók Társasága, illetve a Fiatal Írók Szövetsége szakmai összefogásával tervezett beszélgetéssorozat elsősorban az testidegenség tapasztalatára keres alternatívákat. Olyan beszédmódok fölépítésén dolgozunk, melyek a jelentés, a reflexió, a dikció kategóriái felől a jelenlét, az érzékelés, az anyagiság, testtapasztalás irányába mozdulnak el.
Terveink szerint a projekt nyolc felolvasó- és beszélgetőestet ölel fel – két átfogó tömbbe ütemezve. Három beszélgető alkalomra május és július, további ötre pedig szeptember és december között kerül sor. Az első tömb meghívottai látványos alkotói pályát „beírt”, jobbára magyarországi költők, az őszi-téli beszélgetések vendégei pedig pályakezdő szerzők. Beszélgetőtársaik a kolozsvári irodalmi szféra legkedveltebb szereplői.

A SZERZŐSÉG ÉS TAPINTÁS beszélgetéssorozat nyitó állomásának meghívottja KABAI LÓRÁNT költő, vizuális művész, a Műút-könyvek, illetve a Műút irodalmi portál szerkesztője, beszélgetőtársa BORBÉLY ANDRÁS költő, irodalomtörténész, az ÚjNautilus társadalmi, összművészeti portál főszerkesztője

Helyszín:
Tranzit Ház (Barițiu/Malom utca 16. szám) nagyterme
Időpont:
2014. május 6., kedd, este 7 óra


Szervező: Tranzit Alapítvány, Szépírók Társasága, Fiatal Írók Szövetsége
Helyszín: Nagyterem


Csütörtök | 08. Máj. 2014 | 18:00 óra

Kiállítás

Alkalmazott víziók – a nagyváradi PKE hallgatóinak munkái a kolozsvári Tranzit Házban

Május 8-14. között a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem és a kolozsvári Tranzit Alapítvány közös szervezésében kerül sor a PKE Képzőművészet Tanszékének jubiláló kiállítására, amely tavaly debutált a budapesti Magyar Alkotóművészek Házában.
A kiválasztott munkák között találhatunk grafikákat, digitális nyomatokat, installációkat és videó projekciókat is. Az alkotások tematika szerint kerültek csoportosításra. Az érintett területek között megtalálható a szociális témakör (többek között a magyar árvíz- és a devecseri katasztrófák is terítékre kerülnek), a digitális (fotómanipuláció) kategória, a mesteri képzésben résztvevő diákok munkáiból készült plakátok, de lesz könyvgrafika és csomagolástervezés rész is, illetve az erdélyi termékek megismertetésére készült kampányok (óriás plakát, film) is bemutatkoznak. Külön kategóriát szántak az elmúlt 5 év alatt a Szentendrei Grafikai Műhelyben készült grafikáknak, szitanyomatoknak és szentendrei Pap-szigeti alkotótáborban készült munkáknak.
A kiállítás Budapest után Erdélyt is bejárta, hiszen Kolozsvár immár a negyedik helyszín Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely és Udvarhely után.

A kiállítás megnyitójára május 8-án, 18 órakor kerül sor a Tranzit Házban (Malom/Bariţiu utca 16.), ezt követően a tárlat május 14-ig lesz megtekinthető naponta 12 és 18 óra között.Szervező: Tranzit Alapítvány, Partiumi Keresztény Egyetem
Helyszín: Nagyterem


Szerda | 14. Máj. 2014 | 11:00 óra
Beszélgetés

Ki és mi(t) mozog/mozgat a szabad sajtóban

Az ActiveWatch Kolozsvárra érkezik és újságírókkal, aktivistákkal és diákokkal beszélget

Az ActiveWatch – Médiafigyelő Iroda/Ügynökség 2014. május 14-én, Kolozsváron, két találkozót szervez a véleménykinyilvánítás szabadsága, a sajtószabadság és a közérdekű információkhoz való hozzáférés kapcsán.
A beszélgetések a ”FreEx Jelentés - Véleménynyilvánítás szabadsága Romániában" és a "Helyi Televíziók Politikai Térképe" tanulmányra vannak alapozva. (http://activewatch.ro/ro/freeex/publicatii/).

A kolozsvári újságírók és ember jogi aktivistákkal való első beszélgetésre, 2014. május 14-én., 11 órától kerül sor a Tranzit Ház emeleti termében, Baritiu/Malom u. 16. (Bejárat a Névtelen utca felől).

Mindenkit szeretettel várunk!

Szervező: ActiveWatch, Tranzit Alapítvány
Helyszín: Tranzit-Cafe


Péntek | 23. Máj. 2014 | 20:00 óra

TRIPOTECA 2014 @ CLUJ

Kolozsvár, 2014. május 23–25.
Tranzit HázA Tripoteca 2014 az egyetlen Nemzetközi Film és Pszichedelikus Művészeti fesztivál, amely jelenleg egy világkörüli turnén van. A fesztivál második kiadása először érkezik Kolozsvárra, a Tripoteca Fesztivál és a Tranzit Alapítvány közös szervezésében.

A fesztiválra 2014. május 23-25. között kerül sor a Tranzit Házban (Barițiu/Malom u. 16. – bejárat a Névtelen utca felől) melynek keretén belül a kolozsvári közönség 17 országból érkező 60 rövidfilmet, egy digitális művészeti kiállítást és videó-installációkat láthat. Rodion G.A. (az elektronikus rock képviselője) is koncertezik a fesztivál első napján. Mindezek a munkák elvont metafizikai témák körül mozognak, és megteremtik a tudatban végbemenő intenzív belső utazás lehetőségeit.

A filmek programja: tripoteca.ro/images/Tripoteca%20Cluj%20Films.pdf

Digitális művészet: Anai Greog [RO], Daniel Bega [RO], Mircea Pop [RO], Kitră [RO], Silviu Andrisoi [RO], Roxana Benea [RO], Nomadi Cortex [UK], Dion Dion [UK], Totemical [CA], Ori Toor [IL], KOKOFREAKBEAN [US], Lucas Simoes [BR], Keerych Luminokaya [RU], Pyxius [DK], Metatron'acid [FR]

Koncert: Rodion G.A. [RO] - www.ro.wikipedia.org/wiki/Rodion_Ladislau_Roșca

Videó performansz: Magali Marc [FR] - www.vimeo.com/magalimarc

Videó installációk:
- 6/64 by Morgan Beringer [UK] - www.morganberinger.com
- részletek a Les Religions Sauvages, rendezte Le Dernier Cri [FR] – www.lederniercri.org

A Tripoteca egy művészek által alapított, teljesen független projekt, akik a kulturális fejlődést szeretnék megtapasztalni, és amelyet csakis egy nyitott gondolkodású közönség által lehet fenntartani.

A helyszínen vásárolható jegyek ára:
30 lei / 3 napos bérlet + Tripoteca Third Eye Glasses
15 lei / napijegy (május 23)
15 lei / napijegy (május 24)
10 lei / napijegy (május 25)

PROGRAM:
Péntek, május 23.:
20:00 – 21:00 – Kapunyitás / kiállítás
21:00 – 21:45 – Koncert és videó performansz: Rodion G.A. és Magali Marc
21:45 – 22:45 – Rövidfilmek
22:45 – 23:00 – Szünet
23:00 – 00:00 – Rövidfilmek
00:00 – 00:30 – Q&A / chill-after

Szombat, május 24.:
20:00 – 21:00 – Kapunyitás / kiállítás
21:00 – 22:00 – Rövidfilmek
22:00 – 22:15 – Szünet
22:15 – 23:15 – Rövidfilmek
23:15 – 00:00 – Q&A / chill-after

Vasárnap, május 25.:
20:00 – 21:00 – Kapunyitás / kiállítás
21:00 – 22:00 – Rövidfilmek (all Romanian)
22:00 – 22:15 – Szünet
22:15 – 23:15 – Rövidfilmek (all Romanian)
23:15 – 00:00 – Q&A / chill-after

Figyelem!
Epilepsziában szenvedők személyek számára az esemény nem ajánlott.

Társszervezők:
Tranzit Alapítvány – támogatók Communitas Alapítvány, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
APAR - Association Parisienne des Artistes Roumains

Médiapartnerek: Transindex, Paprika Rádió, VICE, Cluj Life, Francia Kulturális Intézet Kolozsvár, WAHA, Thrancians, Transylvania Calling, Groove On!, Psyonic, Samsara TeaHouse, Psychedelic Society, Vin si EuSzervező: Tripoteca,Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Csütörtök | 29. Máj. 2014 | 19:00 óra

KÉPÍRÁS EST

Kolozsvár, 2014. május 29.
Tranzit HázKÉPÍRÁS (www.kepiras.com) irodalmi és művészeti internetes folyóirat bemutatója és Képírás KOLOZSVÁR szám szerzőinek felolvasóestje

A Képírás Művészeti Alapítvány és a Tranzit Alapítvány közös szervezésében 2014. május 29,-én, 19 órai kezdettel sor kerül a Képírás irodalmi és művészeti internetes folyóirat Kolozsvár szám bemutatójára, a Tranzit Házban (Barițiu/Malom utca 16. szám, bejárat a Névtelen utca felől).

Program:
KÉPÍRÁS DVD sorozat vetítése
GYENES Zsolt: Szinkrónia
KOROKNAI Zsolt: Lektrónia
LUX Antal videómunkák

KÉPÍRÁS FÜZETEK
A BA MEM - Bohár András - Magyar Elektrográfiai Múzeum és a Képírás Művészeti Alapítvány közös kiadványai
SZOMBATHY Bálint: A magyar elektrográfia rövid története

Közreműködők:
BÁTAI Sándor, DIMÉNY Haszmann Árpád, KÁROLY Zöld Gyöngyi, Ovidiu PETCA, PINCZEHELYI József, VÁRADI Nagy Pál, ZENTAI Gábor

A beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Szervező: Képírás Művészeti Alapítvány, Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem