PROGRAMARCHÍVUM

Jun. 2014

 
Csütörtök | 05. - Hétfő | 30. Jun. 2014

JOSEF KOUDELKA – PRÁGA ‘68

Kolozsvár, 2014. június 5-30.
Tranzit Ház

Megnyitó: június 5., 18 óra, Jiří Šitler, Csehország romániai nagykövete jelenlétébenBukarest, Temesvár, Nagyszeben és Jászvásár (Iași) után Kolozsvárra érkezik az év egyik legfontosabb kiállítása. Josef Koudelka fényképész híres „Prága ’68” című kiállítása 2014. június 5-30. között tekinthető meg a Tranzit Házban. A kiállítás 2013-ban jött létre, Csehszlovákia 1968. augusztus 21-i inváziójának a 45. évfordulója alkalmából, amikor a Szovjetunió és szövetségesei megszállták az országot, Románia kivételével. A fényképeket az akkor harminc éves Koudelka készítette, akinek sikerült Franciaországba szöknie, és kicsempésznie a fényképek negatívjait. A fényképeket a Magnum fotóügynökség 1969-ben számos nemzetközi folyóiratban jelentette meg, akkor még név nélkül, egy ismeretlen prágai fényképész munkáiként, P. P. aláírással. Ugyanabban az évben Koudelka egy nagyon fontos díjat vehetett át: az Overseas Press Club átadta Robert Capa aranyérmét az “ismeretlen cseh fényképésznek”. Koudelka csak 1984-ben, a Csehszlovákiában maradt édesapja halála után ismerte el nyilvánosan, hogy ő a pillanatfelvételek készítője. Koudelka fényképei, melyek a megszállás hét napja alatt készültek ’68 augusztusában, a szabadságért való harc szimbólumává váltak, és a mai napig klasszikus műveknek számítanak a háború utáni fotózsurnalizmusban.

Szervezők: Romániai Francia Intézet, Bukaresti Cseh Központ
Társszervező: Magnum Photos Paris
Partnerek: Tranzit Alapítvány, TIFF, Skoda, Staropramen

Szervező: Romániai Francia Intézet, Bukaresti Cseh Központ, Magnum Photos Paris
Helyszín: Nagyterem


Csütörtök | 05. - Hétfő | 30. Jun. 2014

JOSEF KOUDELKA – PRÁGA ‘68

Kolozsvár, 2014. június 5-30.
Tranzit Ház

Nyitvatartás:
június 6 – 8, naponta 10:00 – 22:00 óra között
június 9 – 30, hétfőtől péntekig 10:00 – 18:00 óra között


Szervező: Romániai Francia Intézet, Bukaresti Cseh Központ, Magnum Photos Paris
Helyszín: Nagyterem


Csütörtök | 19. Jun. 2014 | 20:00 óra

Beszélgetés

A legutóbbi PISA-felmérések 2013-ra földolgozott eredményei szerint a romániai diákok 73 százaléka egyedül érzi magát az iskolában, a 15 éves romániai diákoknak több mint fele pedig funkcionális analfabétának minősül. Kisebbségi helyzetben a probléma ennél is súlyosabb. Irodalomoktatásunk csak a legritkább esetekben tud szembenézni olyan mindennapi élethelyzetekkel, mint a családon belüli erőszak, a mélyszegénység, a kamaszodás, a saját testhez, vagy más (társadalmi) nemhez, más etnikai csoporthoz való viszony. A romániai magyar irodalomoktatás ma szinte teljesen kontraproduktív, vagy legalábbis alkalmatlan megteremteni az alanyiság, a személyesség feltételeit. Az iskolai szocializáció során szerzett traumatikus beíródásokkal, a testidegenséggel, a kommunikációs csatornák elszemélytelenedésével a felsőoktatási képzés is alig törődik.
Mi van elrontva az irodalomról, az irodalom oktatásáról való gondolkodásban? A Tranzit Alapítvány, a Szépírók Társasága, illetve a Fiatal Írók Szövetsége szakmai összefogásával tervezett beszélgetéssorozat elsősorban az testidegenség tapasztalatára keres alternatívákat. Olyan beszédmódok fölépítésén dolgozunk, melyek a jelentés, a reflexió, a dikció kategóriái felől a jelenlét, az érzékelés, az anyagiság, testtapasztalás irányába mozdulnak el.


A SZERZŐSÉG ÉS TAPINTÁS beszélgetéssorozat második állomásának meghívottja CSEHY ZOLTÁN, költő, irodalomtörténész, a pozsonyi Comenius Egyetem docense, beszélgetőtársai: BALÁZS IMRE JÓZSEF költő, irodalomtörténész, a kolozsvári Magyar Irodalomtudományi Intézet adjunktusa, illetve GONDOS MÁRIA MAGDOLNA, az Irodalomtudományi Intézet mesterképzős hallgatója

Helyszín: Tranzit Ház (Barițiu/Malom utca 16. szám)

Időpont: 2014. június 19., csütörtök, este 8 óraSzervező: Tranzit Alapítvány, Szépírók Társasága, Fiatal Írók Szövetsége
Helyszín: Tranzit-Cafe