PROGRAMARCHÍVUM

Dec. 2014

 
Hétfő | 01. Dec. 2014 | 15:00 óra

KÖNYVBEMUTATÓ
december 1. 15.00

TOMPA GÁBOR SZÍNHÁZI MAGÁNSZÓTÁRA

A kötet Tompa Gábor világának esszenciáját kívánja bemutatni. Formáját tekintve lexikon-szerűen, szócikkekben emeli ki több mint ötven beszélgetés és interjú, továbbá öt könyv gondolati csomópontjait.Szervező: INTERFERENCIÁK Nemzetközi Színházi Fesztivál, Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Hétfő | 01. Dec. 2014 | 15:30 óra

KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ ÉS KATALÓGUSBEMUTATÓ
december 1. 15:30

ERŐTÁNC
Részegh Botond és Dragomán György

Részegh Botond itt kiállított képeinek van egy ritka és megdöbbentő vonása. Az a vonzerejük (talán egy varázsló éri ezt el, talán más, nem tudom), hogy hallani is késztetik a szemet, nemcsak látni. Minél figyelmesebben nézi az ember ezeket az időn és világon kívüli körvonalakat, minél inkább elmerül az őket körülszálló párában, annál inkább hall valamiféle suttogást, beszédet, és végül egy kiáltást. Ez a kiáltás az emberekhez szól, minden emberhez, és megközelítő tolmácsolásomban így hangzik: vessetek véget a zsibvásárnak! Hántsátok le a dolgok héját! Keressétek meg elveszett lelketeket!
Filip FlorianSzervező: INTERFERENCIÁK Nemzetközi Színházi Fesztivál, Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Vasárnap | 07. Dec. 2014 | 16:00 óraBárátok között: az örmény és a zsidó közösség IV. találkozója

december 7.
16.00 óra


Szervező: Koloszvári Zsidó Hitközség, UAR Szamosújvár, Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Péntek | 12. Dec. 2014 | 19:00 óra

Parabola-híd a Szamoson – köztéri beavatkozás a Látható Város 2014 keretében
december 12.
19.00 óra

Az installáció a köztéri művészet témájában megfogalmazott válasz kíván lenni az AltArt idei kérdésfelvetésére: hogyan egyezkedünk/egyeztetünk városi szinten a közjavakról?
Egy megfagyott híd jelképét használva az alkotás az egykori Németek Pallójának nyomvonalát jelöli újra. A parabola-híd a Szamos két partja között kifeszített víztömlő, amely a levegő hőmérséklének köszönhetően fog testet ölteni.
Az alkotás azokat a köztéri beavatkozásokat kívánja folytatni, amelyekben újra összekapcsolódnak a jelenkori Kolozsvár meghatározó terei és kulturális elemei: a Karolina tér, a Tranzit Ház, a Kis-Szamos és a Fellegvár.

Ennek az útvonalnak elsősorban nem a múlttal való nosztalgikus párbeszéd miatt van aktualitása, hanem azért, mert a jelenkori város multikulturális arculatának metaforájaként olvasható.
jég formájában alakot öltő híd szöges ellentétben áll Denis Tricot égő hídjával (Tűz a Szamoson – a Tranz-art in situ projekt keretében, 2000), miközben a városnak a folyóval, a köztérnek a privát szférával való viszonyának újragondolására késztet. Teszi mindezt egy olyan pillanatban, amikor a következő 10 év városrendezésének irányvonalairól folyik  (közbeszéd), nyilvános vita.

Szervező: Altart

Befogadó és társszervező: Tranzit Alapítvány


Szervező: AltArt, Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Péntek | 12. Dec. 2014 | 20:00 óraRakd Össze Kolozsvárt. Audió-vizuális kiállítás
december 12.
20.00 óra

Ha egy várost darabjaira szedünk szét, vajon képesek vagyunk-e ismét egységbe rendezni a töredékeket? A kamerával rögzített jelenetek elárulnak-e bármit is Kolozsvárról? Hazugság, képzelet vagy valóság?

2 órás audió-vizuális kiállítás nyílik a Rakd Össze Kolozsvárt 5 másodperces videó pályázatra beérkezett anyagokból, élő zenei kísérettel.

Zenészek: Bocsárdi Magor, Hátszegi Zsolt, Iszlai József, Váncsa Levente

Szervező: Radina KMA, Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Hétfő | 15. Dec. 2014 | 19:30 óra

LA HARNEALĂ (KÖTEKEDŐ)

2014. december 15, hétfő, 19.30

Tranzit Ház (Malom utca 16, Kolozsvár)

Ügyvédek, ingatlanmaffia, végrehajtók, csendőrök, polgármesterek, titkárnők, fogékony spekulánsok, opportunista művészek – mind a nagy érdeklődésnek örvendő bukaresti Rahova -Uranus ingatlanjain lovagolnak, a város azon részén, ahonnan sok ember került és kerül ma is utcára. Kilakoltatott nők és gyermekeik mesélik el lépésről lépésre Drăgan Mihaela művésznővel közösen hogyan veszítették el a fejük fölül a fedelet, és miként változott egy közösség pusztulása jövedelmező üzletággá. Központi elhelyezkedése okán a Rahova-Uranus negyed az ingatlanfejlesztők célkeresztjében található. Az erőszakos kilakoltatás azonban nem csak itt, hanem Bukarest minden negyedében, és körzetében jelen van, mint ahogy az ország majd minden városában találkozunk a jelenséggel. A többségében szegények és romák által lakott városrészekből kilakoltatottak aktivistákkal közösen fejezik ki szolidaritásukat, és tiltakoznak, kétségbeesetten igyekeznek felhívni azok figyelmét, akiknek kötelessége a lakhatási jog, az etnikai és társadalmi hovatartozástól független élethez való jog tiszteletben tartása.

A DRĂGAN MIHAELA, LUKACS MIHAI ÉS A LA BOMBA STUDIOS KÖZÖS PRODUKCiÓJÁNAK KOLOZSVÁRI BEMUTATÓJÁRA A 2010. DECEMBER 17-I MINTEGY 300 EMBERT ÉRINTŐ COASTEI UTCAI KILAKOLTATÁS IV. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL KERÜL SOR. AZ EKKOR KILAKOLTATOTTAK A KOLOZSVÁRI HULLADÉKLERAKÓ ÁLTAL MEGHATÁROZOTT SZEGREGÁLT ÉS STIGMATIZÁLT PATARÉTRE KERÜLTEK. A HÉTFŐI ESEMÉNY TÁMOGATÓI MA IS A COASTEI UTCAIAK ÉS AZ ŐKET KÉPVISELŐ EGYESÜLET MELLETT ÁLLNAK A LAKHATÁSI ÉS TÁRSADALMI JOGSÉRELMÜKÉRT FOLYTATOTT KÜZDELEMBEN, A HATÓSÁGOKTÓL AZONNALI MEGOLDÁSOKAT KÖVETELNEK, VALAMINT AZT, HOGY A 2014-20120-AS HELYI FEJLESZTÉSI PROGRAMBA KERÜLJÖN BE A PATARÉT TERÜLETI ÉS SZOCIÁLIS DESZEGREGÁCIÓJA.

KÉPEK A KOLOZSVÁRI GETTÓSÍTÁSI ELLENI AKTIVIZMUS TÖRTÉNETÉBŐL: http://coastei-ro.eu/?cat=22


Szervező: ERRC, FCDL, Desire Alapítvány,Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Péntek | 19. Dec. 2014 | 17:00 óra

Bogáncs-Zurboló Karácsonyi előadás

A kolozsvári Bogáncs - Zurboló Egyesület tisztelettel meghívja 2014.december 19-én, pénteken délután 17:00 órától a Morzsabogáncs és Apróbogáncs gyerekcsoportjainak, este 19:00 órától pedig a Kisbogáncs, Bogáncs és Zurboló együtteseinek hagyományos karácsonyi előadásaira. Helyszín a Tranzit
Ház (Malom/Baritiu utca 16. szám). Az előadásokat 20:00 órától táncház követi a Harmadik zenekar közreműködésével.Szervező: Bogáncs - Zurboló Egyesület, Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem