PROGRAMARCHÍVUM

Apr. 2015

 

Szervező: Tranzit Alapítvány


Vasárnap | 19. - Szerda | 29. Ápr. 2015

Bogáncs 30

Kolozsvár, 2015. április 19–29.

Április 19. (vasárnap) – Postakert / Ion Luca Caragiale park:
17.00 – Bogáncs 30 villámcsődület a Szabadtéri táncház a Postakertben programsorozat keretében.

Április 21. (kedd) – Tranzit Ház:
19.00 – 30 éves a Bogáncs – fénykép- és plakátkiállítás-megnyitó, a Bogáncs lap 28. számának bemutatása, a Bogáncs 30 rendezvény ünnepélyes megnyitója.
19.30 – Kelekótya. Mesejáték ifjaknak és időseknek széki népmesék nyomán – a kolozsvári Bogáncs néptáncegyüttes előadása.

Április 22. (szerda) – János Zsigmond Unitárius Kollégium díszterme:
19.00 – Búcsúzik a hatodik bogáncsos nemzedék I. – a Kisbogáncs és Bogáncs közös előadása, műsoron: Kis-Küküllő menti táncok (Bogáncs), inaktelki táncok (Kisbogáncs), bonchidai magyar és román táncok (Bogáncs), jobbágytelki táncok (Kisbogáncs) és szatmári táncok (Bogáncs).

Április 23. (csütörtök) – Florin Piersic mozi:
17.30 – A Bogáncsból nőtt ki… – táncdokumentumfilm-bemutató.

Április 24. (péntek) – Tranzit Ház:
17.00 – Aprók tánca és Palocsay Kata játszóháza.
19.00 – Népzenekoncert, muzsikál a Tarisznyás, a magyarlapádi Piros Pántlikás, az Üsztürü, ifj. Fodor Sándor „Netti” és zenekara, az egykori Zurboló/Tüske, a Harmadik, a Tokos, a magyarpalatkai Kodoba zenekar, illetve ifj. Fodor Sándor „Netti” és zenekara, valamint Szilágyi Antal „Tóni” és zenekara.
20.00 – Táncház a koncertező zenekarok közreműködésével.

Április 25. (szombat) – Házsongárdi temető:
11.00 – koszorúzás az együttesalapító Tolna Éva sírjánál.

Április 25. (szombat) – Kolozsvári Magyar Opera:
19.00 – Bogáncs 30 – ünnepi gálaműsor, fellép a Morzsabogáncs, az Apróbogáncs, a Kisbogáncs, a Bogáncs és a Zurboló, valamint a „régiek”…

Április 29. (szerda) – Tranzit Ház:
19.00 – Erdélyi tánchagyományok és a tánc nemzetközi világnapja / Búcsúzik a hatodik bogáncsos nemzedék II. A Bogáncs és a Zurboló közös ünnepi előadása, műsoron: Amikor a pásztor elvesztette a türelmét (Zurboló), Tollas Erzsi (Bogáncs), A bogártelki ifj. Fekete János „Poncsa“ emlékére (Zurboló) és A hérészben (Bogáncs – Zurboló) táncjátékok.
20.00 – Táncház a Harmadik zenekar közreműködésével.30 éves a kolozsvári Bogáncs Néptáncegyüttes

A kolozsvári Bogáncs Néptáncegyüttes elődje, a Brassai Sámuel Líceum Folklórköre 1985-ben alakult Tolna Éva magyar szakos tanárnő kezdeményezésére. A csoport elsőrendű feladata az erdélyi népi kultúrával való ismerkedés volt, hogy az iskola diákjai megismerkedhessenek a néptánccal és a népzenével, amelyek fontos részei saját etnikus hagyományainknak. 1990 januárjában az addig „névtelen” Folklórkör felvette a Bogáncs nevet. Az 1992-ben Éghy Ghysa EMKE díjjal kitüntetett Bogáncs jelenleg Erdély legrégebbi folyamatosan működő magyar gyerek- és ifjúsági néptáncegyüttese, amely az évek során fokozatosan bővülve vált egy iskolai néptánccsoportból a kolozsvári magyar gyerekek és fiatalok néptáncegyüttesévé: 1990-ben megalakult az első Kisbogáncs, 1999-ben az első Apróbogáncs, 2000-ben az első Morzsabogáncs (a Bogáncs kisgyerek-csoportjai), az 1993-ban végzett első bogáncsos nemzedék pedig megalapította a Bogáncs felnőtt együttesét, a Zurboló Táncegyüttest (az „oktatók” együttesét). 1996–2004 között működött a Zurboló Utánpótlás, 2001-ben pedig a Bogáncs Utánpótlás csoport is, így az eltelt évek, évtizedek alatt szinte 1200 gyerek és fiatal táncolt csoportjaikban. A kolozsvári magyar gyerekek és fiatalok 30 éves néptáncegyüttesének csoportjaiban jelenleg megközelítőleg 170-an ropják a táncot.

Bár sohasem a színpadi szereplést tekintettük elsődlegesnek, közönség elé lépve együtteseink országos hírnévre tettek szert, mely hírnevet a külföldi (magyarországi, lengyelországi, németországi, litvániai, svédországi) vendégszerepléseink öregbítették. Népszerűségünket a hazai és külföldi sajtóban megjelent írások egyaránt bizonyítják, 1991-ben a bukaresti televízió magyar nyelvű adása, 2003-ban a budapesti MTV2-es csatorna, 2010-ben pedig a Duna TV Élő népzene műsora készített önálló tévéprodukciót rólunk. A különböző néptáncfesztiválokon kiérdemelt díjak mellett a legnagyobb elismerés számunkra a már említett 1992-ben kapott EMKE díj. 1992 óta a Bogáncs és a Zurboló a kétévente sorra kerülő kolozsvári Ifjúsági Néptánctalálkozónak, a Kolozs megyei magyar néptáncegyüttesek találkozójának szervezője és házigazdája.

Mivel a Bogáncs és a Zurboló az erdélyi magyar műkedvelő néptáncélet kiemelkedő teljesítményű együtteseivé váltak, csoportjainak támogatására 2002 őszén megalakítottuk saját egyesületünket, a Bogáncs – Zurboló Egyesületet. Az egyesület egy anyagi és szellemi értékeket megtartó és gyarapító, a saját erőforrásokat valamint a pályázati támogatásokat eredményesen kezelő civilszervezetként működik, magyarán háttérintézménye együtteseinknek, egyúttal tagszervezete a hazai országos szakmai szervezetünknek, a Romániai Magyar Néptánc Egyesületnek. Ugyanakkor egyesületünk az 1994 óta a torockói Tóbiás Ifjúsági Szabadidőközpontban szervezett nyári Bogáncs – Zurboló edzőtáborok, a kolozsvári Zurboló Táncház, Zurboló Táncfórum és a kétévente sorra kerülő Ifjúsági Néptánctalálkozó házigazdájaként, illetve különböző fesztiválok, rendezvények és táborok társrendezőjeként széleskörű szervezői tevékenységet is folytat. Együttesünk 1990 óta saját lappal rendelkezik: a Bogáncs lap a Bogáncs Néptáncegyüttes időszakos ismertetője, az utóbbi években az Ifjúsági Néptánctalálkozók műsorfüzete is, állandó Híreink rovattal.

A Bogáncs – Zurboló Egyesület 2015. április 19–29. között egy rendezvénysorozattal szándékszik megünnepelni a kolozsvári Bogáncs Néptáncegyüttes fennállásának 30. évfordulóját, és valamennyi rendezvényünkkel szeretnénk hozzájárulni a Kolozsvár 2015 Európai Ifjúsági Fővárosa programhoz.

Szervező: Bogáncs – Zurboló Egyesület, Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem