PROGRAMARCHÍVUM

Jun. 2015

 


Szervező: Tranzit Alapítvány


Szerda | 03. Jun. 2015 | 21:00-23:00 óra

K Ő F A L T O R T A - mozikoncert -

Szemző Tibor filmjei és zenéi

szerda, 2015. június 3., Tranzit Ház Nagyterme
21:00 óra

„Una nina me decia,
Negrito, porque no cantas?
Port que tengo en mi garganta
Una gran mamposteria.”

"Azt mondta egy kislány nékem,
Sötét babám dalolj vélem.
Nem dalolok, nincsen hangom:
Kőfal torlaszolja torkom."

Rétegzettség jellemzi ezt az estét: folyamat jön létre, melyben az elhangzó szövegeknek éppoly nagy szerepe van, mint a zenének vagy a vetített látványnak. A 80-as évek Kubájában forgatott CUBA és Szemző Hamvas-filmesszéje a Láthatatlan Történet mellett, a >K
„Szemző Tibor Magyarország egyik legjelentősebb kortárs zeneszerzője, médiaművész, előadó. Szenvedélyesen érdekli az emberi hang és az instrumentális zene összeillesztése, illetve a különböző hangi rétegek egymásba oltása. Több darabjának fontos eleme a – nem énekelt, esetleg dúdolt – narráció, valamint a különálló rétegekből, "layerekből" összeálló zenei szövet. Ez a bonyolult rétegzettség valóságos szerzői védjegyévé vált. Szemző sajátos alkotói helyzetéből adódóan nehéz eldönteni, hogy filmekhez ír-e kísérőzenét, vagy a zenéhez „forgat-e hozzá”: zeneszerző, fimrendező, és a kettőből fakadóan páratlan ritmusérzékű dramaturg egy személyben, a rétegzettség nagymestere.” www.szemzo.huSzervező: Tranzit Alapítvány, TIFF
Helyszín: Nagyterem


Szombat | 06. Jun. 2015 | 10:30-18:45 óra

Ratiu Demokrácia Központ workshop

2015. június 6., szombat
Tranzit Ház, Malom u. 16. szám

PROGRAM
10.30-12.00 Konferencia: A romák jogai az Európában növekvő szélsőséges megnyilvánulások kontextusában, Tranzit Ház, emeleti terem
15.00-15.30 Előadás: Ion Ratiu újságírói tevékenysége, Tranzit Ház, nagyterem
15.30-16.15 Díjátadás: Ion Ratiu díj az újságírásért, Tranzit Ház, nagyterem
16.45-18.45 Előadások és beszélgetések: Az újságírás a médiafogyasztó szemszögéből, Tranzit Ház, nagyterem

Konferencia: A romák jogai az Európában növekvő szélsőséges megnyilvánulások kontextusában,
Szombat, június 6, emeleti terem

A romák jogai az Európában növekvő szélsőséges megnyilvánulások kontextusában elnevezésű konferencia június 6-án, szombaton 10.30-12.00 óra között kerül megrendezésre a Tranzit Ház elmeleti termében, célja pedig azt, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét a romák jogainak megsértésére, a kisebbségi jogok terén nehézkesen működő közpolitikák helyzetére, mindezt a Románia-EU összehasonlító perspektívába helyezve. A konferencia Patarét és Ferentari sajátos helyzetén keresztül olyan reflexív gyakorlatot kínál fel a közönségnek (amelynek remélhetőleg a későbbiekben konstruktív eredményei is lesznek), amelyben körüljárható az, hogy mit jelent az etnikai gettósítás, mik az okai közbeszédben fellelhető gyűlülethullámnak és hogyan befolyásolhatják a romániai civil szervezetek az európai jogi keret kontextusában a kisebbségi jogok betartását.

Ion Ratiu díj az újságírásért
Szombat, június 6., 15,30-16,15
Tranzit Ház, nagyterem

A Ratiu Demokrácia Központ idén első alkalommal adja át a Ion Ratiu díj az újságírásért elnevezésű díjat. A díj odaítélésének elsődleges célja az állampolgárok szolgálatában álló újságírás támogatása és promoválása, ahogyan azt Ion Rațiu (1917. január 6. – ianuarie 2000. január 17.), a kommunizmus ellenlábasa, a demokrácia híve egész életében hírdette: „a legjobb elnök, milyen Romániában soha sem volt”.
Az első alkalommal odaítélt díj várományosa Cătălin Tolontan jelölése: „egy sport profilú kiadványban az elmúlt években megjelent leghatásosabb oknyomozó vizsgálataiért. Mert bebizonyította, hogy az újságírást a sajtómágnásoknál is lehet művelni, hogy zavarhatod a tulajdonosok érdekeit úgy hogy közben gerinces maradsz. Mert a szakmai kompetenciája segítségével megőrizte függetlenségét.”

Csatlakozzon hozzánk, és hallgassa meg a díjazott díszbeszédét, valamint tudjon meg többet Ion Ratiu újságírói tevékenységéről Claudiu Pădurean újságíró tolmácsolásában, aki doktori értékezését a jelen témában írta Ion Ratiu – újságírás és demokrácia címmel.

Előadások és beszélgetések: Az újságírás a médiafogyasztó szemszögéből, Tranzit Ház, nagyterem
Szombat, június 6, 16.45-18.45
Tranzit Ház, nagyterem

Előadók: Ioana Avădani (Centrul pentru Jurnalism Independent), Mircea Toma (ActiveWatch), Sorin Ozon (Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie), Călin Husar (membru Consiliu Director CRD)
Moderátor: Elena Nicolae, kommunikációs szakember, Ratiu Demokrácia Központ

A legfrisebb Reporters sans Frontičres Romániára vonatkozó a sajtószabadságot mérő rangsorolás értelmében országunkban az utolsó egy évben hét helyett zuhant. Mi ennek az okat, és ami még fontosabb, melyek ennek a következményei?Szervező: Ratiu Demokrácia Központ,Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Szombat | 13. Jun. 2015 | 21:30-23:59 óra

Tres Courts a Tranzit Házban

2015. június 13-14., Győzelem (Victoria) mozi és Tranzit Ház

Fedezz fel több mint 100, a világ minden tájáról érkező, 3 perces rövid filmet és szavazz a kedvenc videóidra!

2015. június 13., 21.30 óra, Tranzit Ház, Baritiu / Malom u. 16. szám

Tranzit Ház udvara - a Somes Delivery program keretén belül - a belépés ingyenes
21.30 - nemzetközi válogatás 1 & 2

3 perces egy pop dal, egy kávé és egy cigaretta, egy pillantást egy idegennel, két villamosállomás között... három perc egy igazi kikapcsolódás, ebben a korban, ahol mindenki siet. 3 perc a rövidfilmek rendezőinek kihívása, a Tres Courts, Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál keretében.
A fesztivál 17-ig kiadására (Romániában idén a 9-ik kiadás) június 13-14 között kerül megrendezésre Kolozsváron, ugyanebben az időszakban egyszerre 20 romániai városban, és több mint 80 városban világszerte. Több mint 100 rövidfilm, három, román és külföldi verseny és tematikus válogatás.Szervező: Francia Intézet Kolozsvár,
Helyszín: Nagyterem


Szerda | 17. Jun. 2015 | 17:00-19:00 óra

Papp-Zakor Ilka “Angyalvacsora”

2015. június 11., 17 óra, Tranzit Ház, emeleti terem

A 2014-es JAKkendő-díj nyertese, Papp-Zakor Ilka Angyalvacsora című könyve a 86. Ünnepi Könyvhétre jelent meg a JAK-füzetek sorozatának 194. kiadványaként.
A 12 írást tartalmazó novelláskötet különös hősei vak artisták, mosómedvévé váló lányok és angyalra vadászó falusiak: történetük, akár minden igazi mese, játékos és hátborzongató. Vezérmotívumai a félelem, az egyedüllét, a kiszolgáltatottság, a tehetetlenség, az elidegenedés, a belenyugvás, az önmagunkkal való megbékélés és a megbocsátás.

Papp-Zakor Ilka JAKkendő-díjasl "Angyalvacsora" novelláskötetének bemutatójára csütörtökön, 2015. június 11-én, 17 órai kezdettel kerül sor a Tranzit Ház emeleti termében. A kötetet Horváth Előd Benjámin mutatja be. A szerzővel beszélget majd a JAK-füzetek két szerkesztője is, Balajthy Ágnes és Borsik Miklós.

Papp-Zakor Ilka 1989-ben született Kolozsváron. Első szövegét tizenhárom éves korában a Korunk közölte. Publikált a Helikon, a Látó, a Kalligram, a Várad folyóiratokban, és két antológiában (A meghajlás művészete – A Korunk fiatal szerzőinek antológiája valamint Mozdonytűz) jelentek meg novellái. 2008-tól orosz és magyar filológiát tanult a Babeș – Bolyai Tudományegyetemen. Egy ideje műfordítással is foglalkozik, a Helikon folyóirat számára fordította Jerzy Pilch és Janusz Głowacki írásait. Jelenleg Helsinkiben él.

József Attila Kör http://jozsefattilakor.hu/
http://jozsefattilakor.hu/2015/06/04/a-jakkendo-dijas-papp-zakor-ilka-konyve-az-unnepi-konyvheten/Szervező: JAK,Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Szombat | 20. Jun. 2015 | 19:00-23:59 óra

A Szamos éjszakája – Kolozsvár nem alszik

2015. június 20.
Tranzit Ház – Barițiu/Malom u. 16. (bejárat a Névtelen utca felől)

Program:
19.00 Vendégfogadó, szamosparti chill out

20.00-21.30 Kerekasztal beszélgetés
A beszélgetés témája: Mi a kolozsvári Szamospart jövője, hogyan lehet megerősíteni a köztéri jellegét, mit tett és mit tehet ezért a város, a közintézmények és a független szféra.
Résztvevők: A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal képviselői, a Román Nemzeti Vízszolgálat („Apele Române”) képviselői, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Opera képviselői, a Romániai Építészek Rendje (OAR) képviselői és a civil társadalom képviselői.

21.30 Fényinstallációk
készítette: a ”Connections workshop” (műhelyvezetők: Adina Moldan, műépítész és Bod Ádám (látványtervező) és a Tranzit Alapítvány

22.00-24.00 Hanginstalláció
(1997-es szerzemény, előadás és felvétel, a Tranzit Ház megnyitásának alkalmából)
Könczei Árpád: Emlékek a verkli korából
Előadják: Réman Zoltán (szaxofon), Nagy Levente (cselló), Könczei Ilma (ütős hangszerek)
Videóinstalláció
Képek a Szamosról (2015). Készítette a Tranzit Alapítvány

A projekt támogatója a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és Városi Tanács.

A projekt támogatja Kolozsvár pályázatát a 2021 Európa Kulturális Fővárosa címre.Szervező: Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem