PROGRAMARCHÍVUM

Apr. 2016

 


Szervező: Tranzit Alapítvány


Csütörtök | 07. - Szombat | 09. Ápr. 2016

XIII. Ifjúsági Néptánctalálkozó - A Kolozs megyei magyar néptáncegyüttesek találkozója

2016. április 7–9.

A kolozsvári Ifjúsági Néptánctalálkozó 1992 óta kétévente sorra kerülő ifjúsági néptáncfesztivál, a Kolozs megyei magyar néptáncegyüttesek találkozója. Az Ifjúsági Néptánctalálkozó alapvető célkitűzése, hogy régiónk fiatal műkedvelő és hagyományőrző néptáncegyütteseinek rendszeres fellépési, „megmérettetési” lehetőséget biztosítson. A találkozó egyben remek alkalom a résztvevő együttesek közötti ismerkedésekre, kapcsolatfelvételekre.
A 2016 április 7–9. között tizenharmadik alkalommal megrendezésre kerülő találkozó főszervezője a kolozsvári Bogáncs – Zurboló Egyesület, társszervezője Tordatúr Község Önkormányzata, támogatói a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és Kolozsvár Városi Tanácsa, a Communitas Alapítvány, a Kolozs megyei Népi Alkotások Háza, a szamosújvári Téka Alapítvány és a Tranzit Alapítvány, valamint az andrásházi Bonanza étterem és panzió.PROGRAM:

2016. április 7. (csütörtök) – Tranzit Ház

17.00 – a Romániai Magyar Néptánc Egyesület által működtetett Mozdulatokba vésett gyökerek program 30 DVD lemezből álló kollekciójának bemutatása a Tranzit Ház emeleti termében.

18.00 – Kisnemesek – a szamosújvári Kaláka Kamara táncszínházi előadásának bemutatója.
20.00 – Kisnemesek – a szamosújvári Kaláka Kamara táncszínházi előadása.
(A Kisnemesek előadást egyszerre csak 50 néző tekintheti meg, ezért szükséges az előzetes helyfoglalás a 0723-668730 telefonszámon, vagy a szekelymelinda@yahoo.com internetes elérhetőségen!)

2016. április 9. (szombat) – Kolozsvári Magyar Opera

19.00 – a XIII. Ifjúsági Néptánctalálkozó gálaműsora, fellépnek a kolozsvári magyar néptáncegyüttesek: a Morzsabogáncs, az Apróbogáncs, a Kisbogáncs, a Bogáncs, a Kalotaszeg, az Ördögtérgye, a Szarkaláb és a Zurboló, valamint a szamosújvári Kaláka Kamara, a széki Szalmakalap és tordatúri Boglya, ünnepi beszédet mond Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere.

21.00 – Táncház a Harmadik zenekar közreműködésével a Tranzit Házban.


Szervező: Bogáncs – Zurboló Egyesület, Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Csütörtök | 14. Ápr. 2016 | 19:00 óra

A kolozsvári Minerva sajtófotó-archívum bemutatása

2016. április 14., 19 óra

Befejeződött a kolozsvári Minerva sajtófotó-archívum digitalizálási projektje, amelyet a Romania One Alapítvány finanszírozott, és amelynek partnerei a Tranzit Alapítvány, illetve a Minerva Művelődési Egyesület voltak. Ennek nyomán bemutatásra kerül egy internetes honlap, amely a közönség számára korlátlan hozzáférést biztosít az egykori Făclia és Igazság kolozsvári napilapok teljes sajtófotó archívumához. Az archívum anyaga, ami az említett lapok fotóriporterei által 1960 és 1990 között készített felvételeket tartalmazza, szabadon elérhető lesz bárki, diákok, kutatók és a széles közönség számára, így megnyílik a gyűjtemény tudományos feldolgozásának és értelmezésének a lehetősége is.

A honlap bemutatására 2016. április 14-én, csütörtökön, 19 órakor, a kolozsvári Malom (George Barițiu) utca 16. szám alatti Tranzit Házban kerül sor, a projektben résztvevő valamennyi partner jelenlétében.
Szervező: Minerva Művelődési Egyesület, Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Péntek | 29. Ápr. 2016 | 18:00 óra

Erdélyi tánchagyományok és a Tánc Nemzetközi Világnapja

2016. április 29.
Tranzit Ház

A kolozsvári Bogáncs – Zurboló Egyesület április 29-én, pénteken 18.00 és 19.30 órától két táncszínházi előadással ünnepli a tánc nemzetközi világnapját.

18.00 órától:
Kisnemesek – a szamosújvári Kaláka Néptáncegyüttes táncszínházi előadása.
Haver, Buráló! – a kolozsvári Zurboló Táncegyüttes dekonstruktív koreográfiája a magyarlónai Kovács Simon „Buráló” prímás emlékére, Maurice Ravel Bolero-ja alapján.

19.30 órától:
Haver, Buráló! – a kolozsvári Zurboló Táncegyüttes dekonstruktív koreográfiája a magyarlónai Kovács Simon „Buráló” prímás emlékére, Maurice Ravel Bolero-ja alapján.
Kisnemesek – a szamosújvári Kaláka Kamara táncszínházi előadása.

Az előadásokat egyszerre csak 50 néző tekintheti meg, ezért szükséges az előzetes helyfoglalás a zurbolo@yahoo.com internetes elérhetőségen!Szervező: Bogáncs – Zurboló Egyesület, Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem