PROGRAMARCHÍVUM

Oct. 2016

 


Szervező: Tranzit AlapítványA Gauditorium zenekar (HU) koncertje a Kolozsvári Zsidó Napok 2016 keretén belül

Időpont: 2016. október 14. péntek, 20:00 óra
Helyszín: Kolozsvár, Tranzit Ház (G. Baritiu / Malom u. 16. szám / bejárat a Névtelen utca felől)

20:00 Örömzene, etno-jazz és improvizációk
A koncerten felcsendülnek magyar és más kelet-európai klezmer népzenei feldolgozások, versmegzenésítések világzenei körutazással, hangszer bemutatóval, etno-jazz improvizációkkal.
A zenekar tagjai: Horváti Kata – ének, tilinkó; Ágoston Béla – ének, klarinét, duda, acéldob, gitár; Móser Ádám – harmonika; Móser Tamás – bendzsó, mandolin, gitár; Arday Dániel – nagybőgő; Gyulai Csaba – ütőhangszerek

A belépés ingyenes!Szervező: Dialógus Egyesület, Kolozsvári Zsidó Hitközség, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Határtalan Kultúra, Tranzit Alapítvány
Helyszín: NagyteremTranzit Napok 2016Program

Szombat, október 22.

19.00: ADEVĂRUL – atelier cu presa kiállításmegnyitó
Résztvevő művészek: Iulia Toma & Claudiu Cobilanschi, Cătălina Nistor, Kopacz Kund, Miklósi Dénes, Miklós Szilárd
A kiállítás látogatható:
október 24-26., 14:00-20:00 óra között
Helyszín: nagyterem

Az “Adevărul – műhelymunka a sajtóról” című kiállítás a Tranzit Alapítvány conset műhelyének keretén belül jött létre. A kiállítás 60-as és 90-es évek közötti sajtófotókat értelmez újra, és ezáltal mutatja meg a műhelyben résztvevő művészeknek a Minerva archívum emlékezetkonstrukcióihoz való viszonyát. A kiállított munkák szembehelyezkednek azokkal az hatalmi tendenciákkal, amelyek a magánérdekeket a politikai adminisztráció és különböző reprezentációs technikák mögé rejtik el, ugyanakkor pedig visszakövetelik a 1990 előtt a nyilvánosságban túlzott hangsúlyt kapott közérdeket, elutasítva azt, hogy a magánérdekű véleménynyilvánítás a közbeszédben hírként és közérdekű információként jelenjen meg. A kiállítás részét képező public art-kiadványok, köztéri beavatkozások, plakátakciók, „egyéni sajtó”-gyakorlatok és textil szövetekből készült kolázsok olyan elvarratlan szálakat gyűjtenek egybe, amelyek a köztér propagandisztikus ünnepélyességével és elpiacosodásával szembefordulva keresnek új jelentéseket.

Csütörtök, október 27.

17.30: ESziK vagy isszák? - csoportfoglalkozás a Holokauszt témájában.
Foglalkozásvezető: Kocsis Tünde – rendező, drámapedagógus
Helyszín: emeleti terem

19.00: Filmvetítés
Jávor István: Erdélyi Lajos, Laló, 2009., 53’
Helyszín: nagyterem

A film hőse 'Laló', Erdélyi Lajos Marosvásárhelyen született. A XX. század mindkét diktatúráját megélte, mindkettőt megszenvedte, szerencsére mindkettőt túlélte. Laló páratlan intellektussal és nyitottsággal, kiváló elbeszélő képességgel megáldott ember. Elbeszéléseiből kirajzolódik előttünk egy eltűnt világ, melynek alappillére volt a többes identitás, a másság elfogadása, a kisebbségek együttélése. Mérlegel és értékel, ritkán ítélkezik. Élete első 16 évének eseményeit - Marosvásárhely, holokauszt, hazatérés - önmagában és összefüggéseiben is analitikusan vizsgálja, miközben személyes történeteivel élményszerűvé teszi mindezt a hallgatóság, a nézők számára (port.hu).

Jávor István a Fekete Doboz Alapítvány elindítója, operatőr-szerkesztője (1987). Változó rendszerességgel készít tudósításokat az Associated Press hírügynökségnek, ill. különböző TV társaságoknak, NBC, BBC, TF-1, Nippon TV, ARD (1988). Filmezést – fotózást oktat a Lauder Iskolában (1997). 1991-ben megkapja a Brüsszeli Filmfesztivál Aranykulcs Díját, 1992-ben Magyar Pulitzer Díjat (kollektív), 1994-ben a Magyar Filmszemle Díját, 1994-ben a Soros Alapítvány díját, 1995-ben a Magyar Autonómia Alapítvány Tolerancia Díját. 2005-ben megkapja a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, 2008-ban pedig a Magyar Filmszemle elismerő oklevelét. A „Laló” című dokumentum filmjét 2010-ben beválogatja a Magyar Filmszemle.

20.00: Beszélgetés
Meghívottak: Nussbaum László, Szilágyi Júlia, Schwartz Róbert
Moderátor: Tompa Andrea
Helyszín: nagyterem

Nussbaum László
„Nevem Nussbaum László. 1929-ben születtem. Családomból Auschwitz egyetlen túlélője vagyok. 16 éves voltam, amikor Kolozsvárra visszatértem. Folytattam tanulmányaimat, míg végül az akkori Bolyai Tudományegyetem Közgazdasági karán szereztem diplomát. Életem során több munkahelyen is tevékenykedtem: voltam újságíró, tanársegéd a Közgazdaságtudományi tanszéken, bibliográfus a Központi Egyetemi Könyvtárban, Kolozs megye gazdasági hivatalának a munkatársa. Ezen utóbbi munkahelyről mentem nyugdíjba.”

Szilágyi Júlia
„Kolozsváron végeztem a tanulmányaimat, 1960-ban a Babes-Bolyai Egyetemen szereztem tanári oklevelet a magyar nyelv és irodalom szakon. Diákéveim alatt kezdtem publikálni a Korunk és az Utunk hasábjain. Előbb a Dolgozó Nő művelődési rovatát vezettem, majd a Korunk szerkesztőségének lettem belső munkatársa 1991-ig.1994-2006 között mb. előadótanár voltam a kolozsvári egyetem magyar irodalomtörténeti tanszékén. ”

Schwartz Róbert István 1944. szeptember 3-án született Kolozsváron, közvetlenül a zsidó deportálások után. Tanulmányait a Babes-Bolyai Egyetem Kémia szakán végezte, később kutatóként tevékenykedett. 2010-től a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke, 2014-ben új mandátumot szerzett.

Tompa Andrea író, színikritikus 1971-ben született Kolozsváron. 1990-ben kezdte meg tanulmányait az ELTE Bölcsészkarának magyar–orosz szakán. 2000–2008 között az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa, 2005-től a Színház folyóirat főszerkesztője, 2008 ősze óta tanít a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán.

Péntek, október 28.

17.30: ESziK vagy isszák? - Csoportfoglalkozás a menekülés témájában.
Foglalkozásvezető: László Éva – pszichológus, egyetemi adjunktus
Helyszín: emeleti terem

19.00: Filmvetítés
Marcel Mettelsiefen
Children on the Frontline: Syria, 2014., 48’
Children on the Frontline: The escape, 2016., 48’
Helyszín: nagyterem

A Gyerekek a fronton (Children on the Frontline) négy gyerek nézőpontjából meséli el egy a háború sújtotta Aleppóban élő család hétköznapjait, valamint menekülését egy új élet reményében. Marcel Mettelsiefen díjnyertes dokumentumfilm-rendező három évig forgatta ezt a családtörténetet, amely drámai módon dokumentálja a Szíriában zajló polgárháború következményeit.

Marcel Mettelsiefen Emmy-díjas független német dokumentumfilm-rendező, filmes és sajtófotós. Nemzetközi hírügynökségeknek tudósított a Közel-Keletről, Afganisztánból, Irakból és Haitiről. Mettelsiefen végig dokumentálta az Arab Tavaszt, 2011 áprilisa óta pedig Szíriából tudósít, ahova több mint húsz alkalommal tért vissza. A „Gyerekek a fronton” (Children on the frontline) című filmje két BAFTA és egy nemzetközi Emmy díjat kapott 2015-ben.

20.30: Beszélgetés
Meghívottak: kolozsvári szíriaiak
Moderátor: Mihai Goțiu
Helyszín: nagyterem

A kolozsváron élő szír közösség egyes tagjai már évtizedek óta itt élnek velünk, mások a háború elől menekültek ide az elmúlt években. Mindannyian szoros kapcsolatokat ápolnak az otthon maradt ismerősökkel, rokonokkal. A péntek esti beszélgetésen ebből a közösségből szólalnak néhányan meg.

Mihai Goțiu 1973 december 6-án született Marosillyén (Hunyad megye). Jogott végzett, majd a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem újságírás szakán tanult. Jelenleg független író és újságíró, korábban a “Clujeanul” és “Viata CLujeanului” hetilapok, valamint a “Ziarul Clujeanului” napilap főszerkesztője volt. A kolozsvári Újságírók Egyesületének elnöke. Munkásságát számos díjjal tüntették ki, 2011-ben például a Verespatakról írott cikksorozatáért megkapta a „Green Award” gála „Háborús veterán” díját.

Szombat, október 29.

16.30: MAGMA – a sepsiszentgyörgyi Kortárs Művészeti Kiállítótér bemutatója, Kispál Ágnes-Evelin és Kispál Attila
Helyszín: emeleti terem

A hat és fél éves múltra visszatekintő sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér alapítói és működtetői közül Kispál Attila és Kispál Ágnes-Evelin mutatják be tevékenységüket és kiállítóterüket mozgó- és állóképek kíséretében, kiadványaik segítségével. A MAGMA csapata a hivatalos nyitást megelőző években is több „artist run” projekt szervezője és lebonyolítója különböző helyszíneken, együttműködve más szervezetekkel. 2008. óta következetesen azon dolgoznak, hogy a térségben kortárs művészeti eseményeket szervezzenek, amelyek hangsúlyosan a médiaművészet köré összpontosulnak.

20.00: Multilingual poetry slam – Bas Böttcher (DE), André Ferenc, Vass Csaba, Balog Tamás, Maria Cărbunaru, Paul Cristian, Tudor Ciubotari
Helyszín: nagyterem

“Mit fejt meg egy kulcsszó? Hogyan csomagolod be az ismereteket? Mi rímel az ember szóra? A Poetry slam annak a művészete, hogy hogyan lehet elbűvölni, felrázni és meglepni a közönséget. A szórakozás és kreativitás fontosabb, mint a tökéletesség.” Mondja Bas Böttcher, Németország egyik legismertebb slam-költője. A Német Kulturális Központ és a The Nest workshopot szervez fiatal tehetségek számára, október 29-én pedig a többnyelvűség és szó-alkotás témáját feldolgozó performanszra hívja meg a közönséget. Bas Böttcher mellett fellép André Ferenc, Vass Csaba, Balog Tamás, Maria Cărbunaru, Paul Cristian és Tudor Ciubotari. A zenei atmoszférát DJ Quidbop teremti majd meg.
Az esemény többnyelvű lesz, a belépés ingyenes. A workshopra a cultura@kulturzentrum-klausenburg.ro email-címen lehet jelentkezni.

Bas Böttcher 1974-ben született, egyike a legaktívabb német slam költőknek. 1997-ben megnyerte az első német poetry slam bajnokságot. Számos díjat és slam versenyt nyert meg azóta, emellett pedig íróként is aktív. Állandó workshop-okat tart Németországban és nemzetközi szinten. Jelenleg Berlinben él.

23.00: Záróbuli – VEKT!
Helyszín: nagyterem

Vekt! (aka Halmen József) számára a zene világába tett utazás 13 éves korában kezdődött el, ekkor kezdett ugyanis gitározni tanulni. Első zenekarát még a középiskolás évei alatt alapította. 17 éves korában kezdett el Fishman néven elektronikus zenét mixelni. 2013 óta az Erdélyi Poetry Slam események rezidens dj-e. Szettjei az underground zenei műfajok széles skáláját vonultatják fel. 2015-ben az Electric Castle dj versenyének egyik nyertese volt, ugyanebben az évben pedig két single-t is kiadott: vekt! – frgvm és vekt! – 60 címen. Kedvenc műfajai: a nu-disco, funky house, garage, acid, 2step, nu-jazz, trip-hop.

Szervező: Tranzit Alapítvány
Társszervezők: Német Kulturális Központ, Kolozsvár, NEST, MAGMA, Kolozsári Állami Magyar Színház
Támogatók: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Communitas Alapítvány, Kolozsvári Polgármesteri Hivatal


Szervező: Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem