PROGRAMARCHÍVUM

Feb. 2018

 

Szervező: Tranzit Alapítvány


Szombat | 10. - Vasárnap | 11. Febr. 2018
Mozgásimprovizáció WORKSHOP Kovács Timivel és Daria Sedova-val

2018. február 10-11., Tranzit HázRegisztráció: tranzit.foundation@gmail.com
Létszám: maximum 20 fő
Helyszín: Tranzit Ház, Kolozsvár, str. Barițiu/Malom u. 16

Részvételi díj:
1 nap: 75 RON
2 nap: 150 RON

Foglalkozások:
- Daria Sedova – Improvizáljunk együtt: kollektív állapotok 12:00 - 15:00
- Kovács Timi - Looking for the TUNING SCORES 17:00 - 20:00
Asszisztens: Ötvös Kinga
A foglalkozások angol nyelven zajlanak, kérésre román és magyar fordítást biztosítunk

Műhelyleírás:
Looking for the TUNING SCORES (Kovács Timi)
Előadói műhelymunka, kompozíció, kommunikáció, a képzelet érzékelése és mozdulatba fordítása, Lisa Nelson és Hajós Nóra munkája alapján.
Hogyan jelenik meg a kompozíció a testben és az őt körülvevő környezetben? Mit látunk, mikor táncot nézünk? - ezek a Tuning Score táncforma alapítójának, Lisa Nelsonnak kérdései.
Lisa Nelson táncosként töltött évei után, 1974-ben filmezni kezdett. Ezen munkafolyamat során fedezte fel, hogy a látás mennyire fontos szerepet játszik táncaink alkotásában. Lisa táncfilmes alkotómunkáiból merítette az ötletet, hogy a videólejátszó-funkciókat a kompozíciós rögtönzésben alkalmazza. Ezen eszközökkel a szereplők kommunikálnak és együtt komponálnak, élőben, cselekvés közben.
Meghatározott instrukciók mentén jelenlétük térbe és időbe helyezésével alkotnak, együtt. Az instrukciók, a videólejátszó funkcióihoz hasonlóan jelzik az akció indítását “Play”, a mozdulat szüneteltetését “Pause”, vagy az adott jelenet végét “End”.
A munkafolyamat során a rendezői, előadói és nézői szerepek cserélődnek a pillanat jelenében, vagyis minden résztvevő rendező, előadó és néző is egyben. A kompozíció a pillanatban születik a szereplők egymás közti állandó kommunikációja és visszajelzése alapján. A mozdulat ismeretlen az előadó számára az akció pillanatáig.
A 3 órás műhelymunka során behunyt szemes bemelegítéssel kezdünk, melyben a legfőbb hangsúlyt érzékszerveink hangolása kapja.

Együtt improvizálni: kollektív állapotok (Daria Sedova)
Ez a workshop egy nagy kísérlet a számomra: a csoport nem-hierarchikus megszerveződésétől indulunk el olyan kollektív állapotok felé, amelyeket egy hosszú utazás során próbálunk meg elérni.
Különböző taktikák használatával – mint például a tartam és az ismétlés, a fáradság, testi kimerülés, az unalom, a test energetikai, fizikai, érzelmi, politikai materialitását térképezzük fel, új kollektív formákat és struktúrákat alakítunk ki. Egyszerre dolgozunk majd egyéni és kollektív fókusszal, miközben a performatív gyakorlatok során folyamatosan változó tárgyként kezeljük a testet.
A találkozások struktúrája feltételezi a habituális tudatállapotokból való kimozdulásra szánt időt. A foglalkozás első, 1-1.5 órás részében fizikai és szomatikus gyakorlatokat végzünk majd, amelyek segítenek energiákat generálni és kapcsolódni a testünkhöz.
Az idő fennmaradó részében egy „utazásra” indulunk – csoportos improvizáció, egy kollektív test és alakulat létrehozása, álmok és test-tájképek teremtése. A mozgás és inspiráció forrásait térképezzük fel – érzelmek, emlékek, álmok, a környezetünkben létező emberek, a tér – és megpróbáljuk felfedezni, hogy mindez hogyan indít, mozdít meg bennünket, illetve hogyan mozgatjuk meg és változtatjuk meg mi magunk a teret.

Életrajzok:
Kovács Timi testtudatos módszerek és rögtönzés iránt érdeklődő táncos, koreográfus és gyógytornász. 2011-ben diplomázott a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetem koreográfia szakán. Ezt követően Valentina De Piante-vel Bukarestben, a Pasaj színházi társulással és a Height Sense Project keretében Kolozsváron alkotott, Hajós Nórával Románia-szerte hozott létre rögtönzött előadásokat. 2012-től Budapesten él, gyógytornát, majd Body-Mind Centering-et és Feldenkrais módszerttanul Kálmán Ferenc és Bárdos Adrienne vezetésével. Foglalkoztatja az anatómiai-tudattal mozgó test és a performativitiás kapcsolata, valamint a rögtönzött történetalkotás. 5 éve mozgáskészségfejlesztő tréningeket, táncalkotó-műhelyeket tart gyerekeknek, színészeknek, amatőr és hivatásos táncosoknak.

Daria Sedova a Moszkvai Egyetemen, majd Párizsban (l'Université Paris-1 Sorbonne-Panthéon) tanult térérzékelés-elméletet és városi tér-szemiotikát. Gyerekkora óta klasszikus balettetórákra jár, tanult néptáncot, indiai- és társastáncokat is. Kortárs tánc-tanárai Evegeny Pankratov, Mat Voorter, Stella Zannou, Frey Faust, Kira Kirsch voltak. Mozgás-repertoárjának kialakítását nagyban befolyásolta az Axis Syllabus közösségi kutatási projekt. 2016-ban részt vett a SMASH, kísérleti performatív fizikai tréningen. 2015 óta Berlinben él, ahol nemzetközi táncművészekkel és koreográfusokkal működik együtt, workshopokat és fesztiválokat szervez (Tanzfabrik, Nomadic College & Axis Syllabus események), valamint saját előadásokat hoz létre. Újabban mozgásimprovizációt és szomatikát tanít a moszkvai TSEKH kortárs táncközpontban, az idei tél folyamán pedig egy workshopot fog tartani Szentpéterváron.

Ötvös Kinga színésznő/performer/zenész, aki jelenleg Kolozsváron él és dolgozik. A Gheorghe Dima Konzervatórium Canto tanszékén szerzett alapképzést, egy évre rá pedig úgy döntött, hogy színészi tanulmányokat fog folytatni. A Babeș-Bolyai Tudományegyetemen végzett Színművészet Szakon. Már egyetemi évei alatt megkezdte együttműködését a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal, valamint kisebb, független társulatokkal. Meghatározó munkái „devised” színházi előadások voltak, Sinkó Ferenccel dolgozott együtt három ilyen jellegű előadásban. A #hattyúdal-ban kezdett el kísérletezni a mozgás és operaéneklés összekapcsolásával. Érdeklődése aztán a mozgás és a testtel való munka felé fordult. Számos workshop-on vett részt, valamint elvégzett egy és fél hónapos intenzív mozgásimprovizáció kurzust Berlinben, a SMASH Berlin-t, Sonja Pregrad, Anna Nowiczka, Andrew Wass, Maya Matilda Carroll közreműködésével. Kinga jelenleg a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának a tagja, saját, alternatív hangját független projektekben keresi. Rugalmas, amikor önmaga, vagy munkája meghatározásáról van szó. Érdeklődése vándorló jellegű, folyamatosan elmozdítani próbálja performer/színész/zenész meghatározásának határait olyan „inkompatibilis” területek felé, mint a képzőművészetek, matematika, opera, vagy a sport.

Szervező: Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Hétfő | 19. Febr. 2018 | 20:00 óra

Contact jam

2018. február 19., 20 óra, Tranzit Ház
Ajánlott hozzájárulás: 10 RONWe would like to gather the CI community and all the moving people interested in contact dance in the Tranzit House for a 3 hour contact jam. Dasha Sedova, Russian dancer and performer will lead a little warm up to set up the focuses for the jam, we are looking forward to dance with you.

Daria Sedova has studied the theory of spatial perception and semiotics of urban space in the Moscow University, and then in Paris (l'Université Paris-1 Sorbonne-Panthéon). Having started her ballet classes in preschool age, she studied folk, Indian and ballroom dances. In contemporary dance, she has trained with Evegeny Pankratov, Mat Voorter, Stella Zannou, Frey Faust, Kira Kirsch, for which her movement vocabulary is greatly influenced by the Axis Syllabus community research. In 2016, she participated in SMASH (experimental physical training in performance). Since 2015, she is based in Berlin where she collaborates with international dance artists and choreographers, organizes workshops and festivals (Tanzfabrik, Nomadic College & Axis Syllabus events), and creates my own performances. She has been teaching movement improvisation classes and somatics in TSEKH center for contemporary dance in Moscow and will be giving a workshop in St.Petersburg this coming winter
Szervező: Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Kedd | 27. Febr. 2018 | 20:00 óra

Anna is a guy - performance installation

2018. február 27., 20 óra, Tranzit Ház
Ajánlott hozzájárulás: 15 RONLehetnének Andrea és Andrea. Ő nagyon jóképű. Lehetne talán egy bohóc. És ő? Ő lehetne egy akrobata. Igen. Lara és Stefan. Mahmud. Lara és Mahmud. Mahmud egyiptomi, de Spanyolországban él. Egy spanyol srác. Stoppolnak. Nomádok. Ő meg ápolónő. Ő nem lehet ápolónő. Egy helikopterben vannak. Basszus, fogják egymás kezét. Ez egy szerelmi történet kezdete. Ők apa és a lánya. Mint minden évben, a nagymamához utaznak. Nem. Ez itt Boróka megint. Most tanul vezetni. Ezek a 90-es évek. Ő zsidó. Úgy néz ki, mint egy zsidó. Egy anya. Gyereke van, 5 éves. Elvált. Ő egy 17 éves srác, egy hegyvidéki kiránduláson. A neve Péter. Vagy Jack. Szia, én Jack vagyok.

Meg szeretnénk osztani veletek annak az időszaknak az eredményeit és lenyomatait, amit a Tranzit Házban együtt töltöttünk. Leginkább játékkal. Meg szeretnénk nyitni előttetek egy estére közös munkánk és játékunk terét ebben a gyönyörű egykori zsinagógában, amely 20 napon át művészi rezidenciánk helyszíne volt.

***

Daria Sedova a Moszkvai Egyetemen, majd Párizsban (l'Université Paris-1 Sorbonne-Panthéon) tanult térérzékelés-elméletet és városi tér-szemiotikát. Gyerekkora óta klasszikus balettetórákra jár, tanult néptáncot, indiai- és társastáncokat is. Kortárs tánc-tanárai Evegeny Pankratov, Mat Voorter, Stella Zannou, Frey Faust, Kira Kirsch voltak. Mozgás-repertoárjának kialakítását nagyban befolyásolta az Axis Syllabus közösségi kutatási projekt. 2016-ban részt vett a SMASH, kísérleti performatív fizikai tréningen. 2015 óta Berlinben él, ahol nemzetközi táncművészekkel és koreográfusokkal működik együtt, workshopokat és fesztiválokat szervez (Tanzfabrik, Nomadic College & Axis Syllabus események), valamint saját előadásokat hoz létre. Újabban mozgásimprovizációt és szomatikát tanít a moszkvai TSEKH kortárs táncközpontban, az idei tél folyamán pedig egy workshopot fog tartani Szentpéterváron.

Ötvös Kinga színésznő/performer/zenész, aki jelenleg Kolozsváron él és dolgozik. A Gheorghe Dima Konzervatórium Canto tanszékén szerzett alapképzést, egy évre rá pedig úgy döntött, hogy színészi tanulmányokat fog folytatni. A Babeș-Bolyai Tudományegyetemen végzett Színművészet Szakon. Már egyetemi évei alatt megkezdte együttműködését a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal, valamint kisebb, független társulatokkal. Meghatározó munkái „devised” színházi előadások voltak, Sinkó Ferenccel dolgozott együtt három ilyen jellegű előadásban. A #hattyúdal-ban kezdett el kísérletezni a mozgás és operaéneklés összekapcsolásával. Érdeklődése aztán a mozgás és a testtel való munka felé fordult. Számos workshop-on vett részt, valamint elvégzett egy és fél hónapos intenzív mozgásimprovizáció kurzust Berlinben, a SMASH Berlin-t, Sonja Pregrad, Anna Nowiczka, Andrew Wass, Maya Matilda Carroll közreműködésével. Kinga jelenleg a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának a tagja, saját, alternatív hangját független projektekben keresi. Rugalmas, amikor önmaga, vagy munkája meghatározásáról van szó. Érdeklődése vándorló jellegű, folyamatosan elmozdítani próbálja performer/színész/zenész meghatározásának határait olyan „inkompatibilis” területek felé, mint a képzőművészetek, matematika, opera, vagy a sport.

Szervező: Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem