PROGRAMARCHÍVUM

Feb. 2018

 
Szombat | 10. - Vasárnap | 11. Febr. 2018
Mozgásimprovizáció WORKSHOP Kovács Timivel és Daria Sedova-val

2018. február 10-11., Tranzit HázRegisztráció: tranzit.foundation@gmail.com
Létszám: maximum 20 fő
Helyszín: Tranzit Ház, Kolozsvár, str. Barițiu/Malom u. 16

Részvételi díj:
1 nap: 75 RON
2 nap: 150 RON

Foglalkozások:
- Daria Sedova – Improvizáljunk együtt: kollektív állapotok 12:00 - 15:00
- Kovács Timi - Looking for the TUNING SCORES 17:00 - 20:00
Asszisztens: Ötvös Kinga
A foglalkozások angol nyelven zajlanak, kérésre román és magyar fordítást biztosítunk

Műhelyleírás:
Looking for the TUNING SCORES (Kovács Timi)
Előadói műhelymunka, kompozíció, kommunikáció, a képzelet érzékelése és mozdulatba fordítása, Lisa Nelson és Hajós Nóra munkája alapján.
Hogyan jelenik meg a kompozíció a testben és az őt körülvevő környezetben? Mit látunk, mikor táncot nézünk? - ezek a Tuning Score táncforma alapítójának, Lisa Nelsonnak kérdései.
Lisa Nelson táncosként töltött évei után, 1974-ben filmezni kezdett. Ezen munkafolyamat során fedezte fel, hogy a látás mennyire fontos szerepet játszik táncaink alkotásában. Lisa táncfilmes alkotómunkáiból merítette az ötletet, hogy a videólejátszó-funkciókat a kompozíciós rögtönzésben alkalmazza. Ezen eszközökkel a szereplők kommunikálnak és együtt komponálnak, élőben, cselekvés közben.
Meghatározott instrukciók mentén jelenlétük térbe és időbe helyezésével alkotnak, együtt. Az instrukciók, a videólejátszó funkcióihoz hasonlóan jelzik az akció indítását “Play”, a mozdulat szüneteltetését “Pause”, vagy az adott jelenet végét “End”.
A munkafolyamat során a rendezői, előadói és nézői szerepek cserélődnek a pillanat jelenében, vagyis minden résztvevő rendező, előadó és néző is egyben. A kompozíció a pillanatban születik a szereplők egymás közti állandó kommunikációja és visszajelzése alapján. A mozdulat ismeretlen az előadó számára az akció pillanatáig.
A 3 órás műhelymunka során behunyt szemes bemelegítéssel kezdünk, melyben a legfőbb hangsúlyt érzékszerveink hangolása kapja.

Együtt improvizálni: kollektív állapotok (Daria Sedova)
Ez a workshop egy nagy kísérlet a számomra: a csoport nem-hierarchikus megszerveződésétől indulunk el olyan kollektív állapotok felé, amelyeket egy hosszú utazás során próbálunk meg elérni.
Különböző taktikák használatával – mint például a tartam és az ismétlés, a fáradság, testi kimerülés, az unalom, a test energetikai, fizikai, érzelmi, politikai materialitását térképezzük fel, új kollektív formákat és struktúrákat alakítunk ki. Egyszerre dolgozunk majd egyéni és kollektív fókusszal, miközben a performatív gyakorlatok során folyamatosan változó tárgyként kezeljük a testet.
A találkozások struktúrája feltételezi a habituális tudatállapotokból való kimozdulásra szánt időt. A foglalkozás első, 1-1.5 órás részében fizikai és szomatikus gyakorlatokat végzünk majd, amelyek segítenek energiákat generálni és kapcsolódni a testünkhöz.
Az idő fennmaradó részében egy „utazásra” indulunk – csoportos improvizáció, egy kollektív test és alakulat létrehozása, álmok és test-tájképek teremtése. A mozgás és inspiráció forrásait térképezzük fel – érzelmek, emlékek, álmok, a környezetünkben létező emberek, a tér – és megpróbáljuk felfedezni, hogy mindez hogyan indít, mozdít meg bennünket, illetve hogyan mozgatjuk meg és változtatjuk meg mi magunk a teret.

Életrajzok:
Kovács Timi testtudatos módszerek és rögtönzés iránt érdeklődő táncos, koreográfus és gyógytornász. 2011-ben diplomázott a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetem koreográfia szakán. Ezt követően Valentina De Piante-vel Bukarestben, a Pasaj színházi társulással és a Height Sense Project keretében Kolozsváron alkotott, Hajós Nórával Románia-szerte hozott létre rögtönzött előadásokat. 2012-től Budapesten él, gyógytornát, majd Body-Mind Centering-et és Feldenkrais módszerttanul Kálmán Ferenc és Bárdos Adrienne vezetésével. Foglalkoztatja az anatómiai-tudattal mozgó test és a performativitiás kapcsolata, valamint a rögtönzött történetalkotás. 5 éve mozgáskészségfejlesztő tréningeket, táncalkotó-műhelyeket tart gyerekeknek, színészeknek, amatőr és hivatásos táncosoknak.

Daria Sedova a Moszkvai Egyetemen, majd Párizsban (l'Université Paris-1 Sorbonne-Panthéon) tanult térérzékelés-elméletet és városi tér-szemiotikát. Gyerekkora óta klasszikus balettetórákra jár, tanult néptáncot, indiai- és társastáncokat is. Kortárs tánc-tanárai Evegeny Pankratov, Mat Voorter, Stella Zannou, Frey Faust, Kira Kirsch voltak. Mozgás-repertoárjának kialakítását nagyban befolyásolta az Axis Syllabus közösségi kutatási projekt. 2016-ban részt vett a SMASH, kísérleti performatív fizikai tréningen. 2015 óta Berlinben él, ahol nemzetközi táncművészekkel és koreográfusokkal működik együtt, workshopokat és fesztiválokat szervez (Tanzfabrik, Nomadic College & Axis Syllabus események), valamint saját előadásokat hoz létre. Újabban mozgásimprovizációt és szomatikát tanít a moszkvai TSEKH kortárs táncközpontban, az idei tél folyamán pedig egy workshopot fog tartani Szentpéterváron.

Ötvös Kinga színésznő/performer/zenész, aki jelenleg Kolozsváron él és dolgozik. A Gheorghe Dima Konzervatórium Canto tanszékén szerzett alapképzést, egy évre rá pedig úgy döntött, hogy színészi tanulmányokat fog folytatni. A Babeș-Bolyai Tudományegyetemen végzett Színművészet Szakon. Már egyetemi évei alatt megkezdte együttműködését a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal, valamint kisebb, független társulatokkal. Meghatározó munkái „devised” színházi előadások voltak, Sinkó Ferenccel dolgozott együtt három ilyen jellegű előadásban. A #hattyúdal-ban kezdett el kísérletezni a mozgás és operaéneklés összekapcsolásával. Érdeklődése aztán a mozgás és a testtel való munka felé fordult. Számos workshop-on vett részt, valamint elvégzett egy és fél hónapos intenzív mozgásimprovizáció kurzust Berlinben, a SMASH Berlin-t, Sonja Pregrad, Anna Nowiczka, Andrew Wass, Maya Matilda Carroll közreműködésével. Kinga jelenleg a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának a tagja, saját, alternatív hangját független projektekben keresi. Rugalmas, amikor önmaga, vagy munkája meghatározásáról van szó. Érdeklődése vándorló jellegű, folyamatosan elmozdítani próbálja performer/színész/zenész meghatározásának határait olyan „inkompatibilis” területek felé, mint a képzőművészetek, matematika, opera, vagy a sport.

Szervező: Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem