Italia - Transylvania // Rezonanțe

concert de muzică nouă — 13.10.2019 17:00

Misiunea Concertelor de Muzică Nouă REZONANȚE. Pas à Pas organizate de Fundația Tranzit este de a promova și difuza muzica clasică nouă, experimentală și improvizată, atât din Transilvania, România, cât și din întreaga lume. În cadrul programului Casa Tranzit va fi gazda a 4 concerte de muzică nouă, muzică care aparține culturilor regionale, reunind compoziții contemporane românești, maghiare, germane și evreiești cu muzica internațională. Interpretarea aparține unor muzicieni consacrați internațional care lucrează alături de tineri interpreți locali.

Pas à Pas
• este un punct nodal al schimbului cultural local, regional și internațional;
• este o platformă de prezentare atât pentru interpreți consacrați, cât și pentru tineri interpreți clujeni care vor fi implicați în fiecare concert.

Al treilea eveniment din seria de concerte va avea loc în data de 13 octombrie de la orele 20.00, având ca și invitat artistul Gianluca Ruggeri din Italia, și pe Nichita Domide, Réman Gergő, Antonio Vîntur, Alin Anușcă, Antonia Bodnar și Horváth Tamás din Cluj.

Program:

Giorgio Battistelli - Il libro celibe (for solo percussion) Intepret: Gianluca Ruggeri
Lorenzo Pagliei - Polaris (for three percussionists) Interpreți: Nichita Domide, Réman Gergő, Antonio Vîntur
Iancu Dumitrescu - Zenith Interpreți: Nichita Domide, Réman Gergő
Giorgio Battistelli - Comme un opéra fabuleux (for solo percussion) Interpret: Gianluca Ruggeri
Eötvös Péter - Countdown Interpreți: Nichita Domide, Réman Gergő, Antonio Vîntur, Hováth Tamás
INTERMISSION

Giorgio Battistelli - Marx, Lenin, Mao Tse Tung (for three percussionists) Interpreți: Gianluca Ruggeri, Alin Anușcă, Antonia Bodnar
Rodney Sharman - Apollo’s Touch (for vibraphone solo) Interpret: Gianluca Ruggeri
Frederico Constanza - Khandroma (for three percussionists) Interpreți: Alin Anușcă, Antonia Bodnar, Horváth Tamás
Giorgio Battistelli - Psichopompos (for six percussionists) Interpreți: Gianluca Ruggeri, Réman Gergő, Antonio Vîntur, Horváth Tamás, Alin Anușcă Solo marimba: Gianluca Ruggeri, Antonio Vîntur

Gianluca Ruggeri

Interpret, dirijor, autor și profesor. A absolvit instrumente de percuție și dirijarea corului. După debutul său ca percuționist în orchestrele liric-simfonice din Roma, și-a concentrat activitatea pe repertoriul contemporan solist și muzică de cameră, concentrându-se pe cercetarea electro-acustică (K. Stockhausen, B. Truax, Y. Taira, M. Lupone) și pe „performance” (J. Cage, G. Battistelli, L. Hiller, L. Berio) În 1987 a fondat împreună cu Antonio Caggiano, ARS LUDI, un ansamblu modular cu care a cântat în toată lumea. A susținut seminarii în Italia, Franța, Grecia, China, Indonezia, Kenya și Malta, în 2002 a creat Quintetul Rumble alături de S. Alunni, S. Bollani, A. Caggiano și R. Gatto. Din 2003, a regizat “Ansamblul gata”, un ansamblu vocal-instrumental cu care interpretează un repertoriu de re-citire originală a compozițiilor antice și contemporane. Din 2009 este membru al Parcului de muzică contemporană Ensemble. Ca autor, el a compus piese pentru ansambluri mici și pentru instrumente solo, unele dintre ele fiind publicate de BMG-Ariola și Edipan, precum și de a editat muzică incidentală pentru spectacole de poezie și teatru în colaborare cu M. Popolizio, I. Forte, A. Rezza, N. Balestrini, L. Ferlazzo Natoli, S. Bergamasco și M. Polla De Luca. În calitate de regizor, a regizat lucrări de F. Evangelisti, K. Stockhausen, M. Betta, C. Crivelli, M. Fischione, L. Cinque, C. Cardew, L. Berio, S. Reich, B. Sorensen, De Machaut și I. Stravinsky. În prezent este dedicat în diverse moduri aprofundării operei lui S. Reich. Este profesor de instrumente de percuție la Conservatorul de muzică „S. Cecilia” din Roma.

Realizarea evenimentelor din cadrul Concertelor de Muzică Nouă REZONANȚE. Pas à Pas – este finanțată de AFCN, BGA Zrt., Ungaria și Fundația Communitas.

”Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”