A tranzit házról

A 2017-ben fennállásának 20. évét ünneplő Tranzit Ház a romániai rendszerváltás utáni időszak egyik legnagyobb múltú magánintézménye.

A Helyszin

A Tranzit Ház 1997-ben jött létre olyan kolozsvári értelmiségiek és művészek kezdeményezésére, akik egy kortárs összművészeti és kulturális központ kialakítását tűzték ki célul a volt Poale Tzedek zsinagóga épületében. Az egykori zsinagógák kulturális központtá való átalakítása gyakori jelenség az egész világon, Romániában azonban a Tranzit Ház az első ilyen jellegű kezdeményezés.

Stratégia

A Tranzit Ház tervezetének alapvető célja egy olyan multifunkcionális tér kialakítása volt, amely alkalmas különbözõ kulturális tevékenységeket befogadására. Egy találkozási pontot és műhelyt akartunk létre hozni különböző földrajzi vagy kulturális területekről érkező művészek, alkotók, színészek számára, ahol a közönség interaktív módon léphet kapcsolatba az alkotó személyével és művével is. A terv megvalósításával ugyanakkor a Névtelen utcai volt zsinagóga épületét is vissza illesztettük a város vérkeringésébe.

Rekonverzió

Az elmúlt időszakban a Tranzit Házat működtető Tranzit Alapítványnak sikerült felújítania a volt zsinagóga épületét, valamint biztosítania egy változatos, minden művészeti ágat magába foglaló állandó programkínálatot.

A Tranzit Alapitvány

A Tranzit Alapítvány 2000 óta folyamatosan szervez kulturális, oktatási és kutatási programokat, amelyek egy széles, etnikai, kulturális és szociális szempontból összetett közönséget szólítanak meg. A többnyelvűség, a kulturális másság tiszteletben tartása, valamint a szociális érzékenység olyan alapvető értékek, amelyek fennállása óta meghatározzák a Tranzit Ház működését, valamint a Tranzit Ház terében megvalósuló kulturális programokat.