In my Eyes: Táncműhely gyerekeknek

táncműhely — 2.12.2019 15:00

In my Eyes: Táncműhely gyerekeknek

Az In my Eyes pedagógiai és kreatív kortárs táncműhely, amely egy fokozatos és komplex munkafolyamat részesévé teszi a gyerekeket. A műhelyt Alexandra Girbea vezeti, a résztvevők pedig 8-12 éves gyerekek. A találkozások alatt két irányban fogunk dolgozni: egy pedagógiai, és egy kreatív irányban. Az első órán olyan gyakorlatokat és kis koreográfiai szegmenseket fogunk átvenni, amelyek a tánc alapszókincsébe , és a kortárs tánc technikai alapjaiba vezetnek be. A gyakorlatokon keresztül a gyerekek olyan, a tánchoz szükséges képességeket fognak kifejleszteni, mint a hajlékonyság, plaszticitás, erő, rugalmasság, fizikai állóképesség és koncentráció. A biomechanika alapelvein nyugvó (erő, sebesség, gravitáció) praktikus gyakorlatokon keresztül a gyerekek különböző mozgásformákat, helyzetekhez való alkalmazkodást és különböző interakció típusokat fedezhetnek majd fel. A gyakorlatok nagy része a térben való, eltérő irányultságú és ritmikájú mozgásból áll.

A második óra során fokozatosan áttérünk az improvizációs és kompozíciós kreatív gyakorlatokra. Már az első találkozások alkalmával elkezdünk olyan performatív anyagokat létrehozni, amelyeket idővel majd fejleszteni és alakítani tudunk: szóló- és csoportos szekvenciákat. A szólószekvenciák lehetőséget biztosítanak a gyerekek számára saját egyéniségük és performatív kíváncsiságuk felfedezésére és fejlesztésére. Ihletforrásként és konceptuális témákként az álmokat, a képzeletbeli világokat, a fantasztikumot és a tudatalattit használjuk. A műhely alatt a csoport egy álomszerű teret alkot majd meg, egy olyan teret, amelyben minden lehetséges, semmi sem abszurd, és minden, amit megtanulunk és kikísérletezünk hiteles módon áll össze és alakul át a kreativitáson keresztül. A létrehozott performatív anyagokat egy előadásban mutatjuk majd be a műhelyek végén, februárban.

A műhelyre hétfő- és keddenként kerül sor, 17:00 és 19:00 óra között december 2, 3, 9, 10, 16 és 17-én. A képzés, az első modul befejezése után, januárban folytatódik.
A műhelyen való részvétel ára 200 lej.
Kérjük a résztvevőket, hogy kezdés előtt 10 perccel érkezzenek meg a helyszínre.
Feliratkozni a kurzusra az alecsandra.girbea@gmail.com email címen lehet.

Alexandra Girbea 10 éve kutatja a kortárs tánc világát, ezalatt egy eklektikus és sokrétű pályát járt be. A kortárs európai táncközpontok kísérleti műhelyeitől, a budapesti Kortárstánc Főiskolán át, a sporton és harművészeteken keresztül Alexandrát a mozgás mágiája és a mozgásban levő test funkcionalitásának sokrétűsége érdekli. Az általa elsajátított mozgástechnikák hozzásegítették a mozgás egyetemességének a felfedezéséhez, valamint a különböző diszciplínák alapelveivel való játékos kísérletezéshez. Az alkotók között, akik hatással voltak rá, megemlíthetjük a következőket: Valentina de Piante, Fighting Monkey, Tai Chi és Wu Shu, Yu Li irányítása alatt, Thomas Hauert, Tomas Bako, David Miko, Marco Torice, Kovács Tímea.

Alexandra a Bruxelles-i Egyetem Előadóművészeti mesteri programjának a végzőse, a Height Sense projekt három művészi rezidenciájának résztvevője Kovács Tímeával együtt. Kreatív tánckurzusokat tartott gyerekeknek a kolozsvári Ecsetgyárban, 2019 augusztusában pedig ugyancsak az Ecsetgyárban vett részt egy rezidenciaprogramban, Eranio Petruska vizuális művésszel együtt a Colectiv Performativ projekt keretében.