Mária Evangéliuma

színházi előadás — 13.12.2019 18:00
  1. december 13-án 20 órai kezdettel folytatódik a Tranzit Alapítvány euroregionális kortárs előadóművészeti programja, a TRANZÍCIÓK a kisinyovi teatru-spălătorie és a stuttgarti Theater Rampe Mária Evangéliuma (Evanghelia după Maria) című előadásával.

TRANZÍCIÓK TRANZIȚII / euroregionális kortárs előadóművészeti program
2019-2020

2019 márciusától a Tranzit Ház két éven át 17 Romániában és a környező országokban létrehozott színházi előadásnak, illetve performansznak ad otthont. A Tranzíciók kisebbségi és marginalizált csoportok aktuális társadalmi problémáit tematizálja, egy közös euroregionális szövegkörnyezetben. A Kolozsvárra meghívott előadások peremhelyzetekről és kirekesztésről szólnak, ugyanakkor helyzetünk újragondolásának, a fejlődés útjainak és az együttélés új formáinak lehetőségeit keresik.

Mária Evangéliuma / színházi előadás
teatru-spălătorie
December 13, péntek
19:00 óra
Tranzit Ház (G. Barițiu/Malom u. 16, Kolozsvár)

A Mária Evangéliuma az első a két szöveg közül, amelyet Nicoleta Esinencu a Who Run the World projekt keretén belül írt, valamint az első előadás a két produkció közül (Mária Evangéliuma, Lilith Apokalipszise), amelyik ugyanennek a projektnek a keretében, a stuttgarti Theater Rampe-val való együttműködés során jött létre.

Kezdetben volt az ige, és az ige volt a biblia, és a biblia propagandává vált. A propaganda pedig – egy gépezetté. Nicoleta Esinencu szövegei a valaha írt legjobb propagandaanyagot, vagyis a bibliát használják fel egy olyan saját propaganda előállítására, amely képes mozgósítani a nőket az igazságtalanság elleni harcukban. Ádámot megbuktatták, az istent behelyettesítették. A szövegek a biblia két disszidensét, Mária Magdolnát és Lilithet ünneplik. Ők testesítik meg a kezdetet és a véget, az Evangéliumot és az Apokalipszist. Büntető, felszabadító, dühös és könyörületes istenségek ők.
Mária Magdolna és Lilith története mellett egy sor, a világ különböző részein élő, különböző társadalmi osztályokhoz tartozó, különböző életkorú és a patriarchális rendszerrel szemben álló nő története elevenedik meg. Ami így létrejön, az egy ellendiskurzus, egy diskurzus, amely a nők városának, vagy akár egy női világnak az alapjainál is állhat.
A teatru-spălătorie és a Theater Rampe közös produkciója

Játsszák: Doriana Talmazan, Kira Semionov
Alkotók: Doriana Talmazan, Kira Semionov, Nicoleta Esinencu, Nora Dorogan
Szöveg: Nicoleta Esinencu

Jegyek / http://reservr.net/u/Fundația-Tranzit-Alapítvány/event/bvyB3j1OGjIVcFnh

Az előadás létrejöttét a Román Kulturális Alap (Administrația Fondului Cultural Național - AFCN) támogatta.

A projekt nem feltétlenül tükrözi a Román Kulturális Alap álláspontját. Az AFCN nem felelős a projekt tartalmáért, vagy azért a módért, ahogyan a projekt eredményeit felhasználták; ez teljes mértékben a támogatás kedvezményezettjének felelőssége.