Ilonka

bábszínház — 29.2.2020 18:00

„– Ilonka néni, csinálunk színházat?
– Csinálunk, persze, hogy csinálunk!”

A bábjátékot követő közönségtalálkozón jelen lesznek: Erdei Csilla, Palocsay Kisó Kata, Könczei Csilla.

Az előadás alaphelyzete az, hogy Ilonka néni, a mérai származású cigány asszony mesél. Az alkotócsapat valamennyi tagja pedig ennek szolgálatába szegődik. A bábszínház eszközeivel olyan rövid történetek elevenednek meg a néző előtt, amelyek autentikusan, érzékletesen és humorosan beszélnek Ilonka néni életének állomásairól, cigánysorsról, családról, félelemről, szeretetről, életről és halálról.
Ilonka néni szavai, mondatai olyanok, hogy egyszerre bűvölik el és késztetik szívből jövő nevetésre a hallgatót. Közben a cigány festészetből kiinduló látvány, a játék során használt tárgyak elkezdenek sokkal többet jelenteni önmaguknál.

A bábjáték szövege a Könczei Csilla - Lăcătuș Ileana „Ilonka néni” (EFES Kiadó, 2002) című három nyelvű könyv magyar fejezetének adaptációja, amit Palocsay Kisó Kata ötlete alapján Hatházi András dramatizált. A könyv Könczei Csilla 1996-2000 között folytatott kollaboratív és élettörténeti kutatásának eredménye, ami során Lăcătuș Ileana, azaz Ilonka néni megalkotta cigányul, románul és magyarul életének fontos eseményeiről szóló történeteit.

Előadja: Erdei Emese
Rendező: Palocsay Kisó Kata
Mozgó kép: Hatházi Rebeka, Palocsay Kisó Kata
Jelmez: Hatházi Rebeka
Bábok: Palocsay Kisó Kata, Hatházi Rebeka
Filmbejátszás: „Ilona” (1999), a Radu Afrim által rendezett BluEscape mozgás-színházi produkcióhoz készített videófüzér része. Rendezte Könczei Csilla, filmezte Schneider Tibor.
Technikai munkatárs: Sipos Júlia

Külön köszönet: Balogh Dorottya, Györgyjakab Enikő