WORK. NO TRAVEL

színházi performansz — 1.12.2020 18:00

WORK. NO TRAVEL

Producer: ADO Egyesület – művészet az emberi jogokért, Replika Központ
Szöveg: Mihaela Michailov // Rostás Zoltán és Sorin Stoica „Tur-retur” kötete alapján
Rendező: Bobi Pricop
Díszlet / tér: Gabi Albu
Technika: Răzvan Rusu
Játsszák: Dan Basu (videó), Eduard Gabia (zene) // Alex Călin, Nicoleta Lefter, Katia Pascariu, Alexandru Potocean; Ovidiu Țichindeleanu részvételével;
Román nyelven

A WORK. NO TRAVEL a romániai migráció jelenségéről beszél , azokról a román állampolgárokról, akiknek a külföldi munkavállalás vált a túlélés egyetlen lehetőségévé a 89 utáni gazdasági helyzetben, amelyet sérülékenység, masszív privatizáció és társadalmi ideiglenesség határozott meg. A WORK. NO TRAVEL az 1990 utáni munkaerő elvándorlás első évtizedébe vezet vissza, a külföldre távozók többszörös kimozdulását és ideiglenes helyváltoztatását térképezi fel, a munkakörülményeket, hatalmi viszonyokat és lehetséges közösségeket írja le. A WORK. NO TRAVEL a bizonytalanságban és elidegenedésben leélt élet töredékeit veszi számba, az improvizált életeket, amelyek végül egyetlen dologra szűkülnek le: a családnak hazaküldött pénzre. A hatalmas áldozatok árán összegyűjtött pénzre. A nehezen megkeresett pénzre! A WORK. NO TRAVEL alapjául két kötetnyi interjúanyag szolgál, amelyet “Tur-retur. Beszélgetések a külföldi munkáról” címen Rostás Zoltán és Sorin Stoica szociológusok publikáltak 2006-ban a Curtea Veche kiadónál.

IGYENES RÉSZVÉTEL, ELŐZETES REGISZTRÁCIÓ: worknotravel@gmail.com
Az eseményen való részvétel kizárólagosan online, a Zoom platform felületén történik. Szükséges egy jó internetkapcsolattal rendelkező eszköz, működő kamerával és mikrofonnal.
Az előadás PARTIVIPATÍV. A résztvevők egy szöveget fognak kapni, amit majd fel kell olvassanak.

A Tranzíciók – Kortárs Euroregionális programot a Román Kulturális Alap (Administrația Fondului Cultural Național – AFCN), Kolozsvár Polgármesteri Hivatala, a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT és a Communitas Alapítvány támogatta.
A projekt nem feltétlenül tükrözi a Román Kulturális Alap álláspontját. Az AFCN nem felelős a projekt tartalmáért, vagy azért a módért, ahogyan a projekt eredményeit felhasználták; ez teljes mértékben a támogatás kedvezményezettjének felelőssége.