HANGMUNKÁK

performance — 2.12.2020 10:00

1. Hang Archívum – egy előadás
Ludomir Franczak
Ludomir Franczak előadása a “Sound Archive” gondolatának kifejlődéséről és az archívum megszervezéséről. Az archívum olyan különböző anyagokból áll össze, amelyeknek közös referenciapontja a hang.
‼️ Elérhető a Vimeo felületén december 2.-én 11:00 órától, december 4., 23:00 óráig.
‼️ Facebook livestream december 2.-án 19:00 órától
‼️ Beszélgetés Ludomir Franczakkal a ZOOM felületén 20:00 órától
(regisztráció a reserve.tranzithouse@gmail.com címen)

  • Az esemény után az előadás a Tranzit Arhívum része, és kérésre visszanézhető lesz.

2. Hangok Atlasza / A kút
forgatókönyv, rendezés, videó – Ludomir Franczak
zene & sound design – Marcin Dymiter
hangok: Irena Jun, Marcin Barski, Ludomir Franczak, with special participation by Louise Steinman
együttműködők – Magdalena Franczak
produkció – FestivALT
A Hangok Atlasza Ludomir Franczak auditív performansz projektje, olyan történeteket tartalmaz, amelyek közös perspektívába helyezkednek, magánvilágokat, különös gyűjteményeket, lehetetlen archívumokat fednek fel. A munka az auditív benyomásokba való elmélyülést bátorítja, miközben időben és térben utazunk, a földet hallgatva, amely őseink maradványait őrzi.
A Hangok Atlasza / A kút különleges kiadása a FestivALT – krakkói zsidó kultúra fesztiválja rendelésére készült el. Audió munka, amely a Breathing Mountain projekten alapul, utóbbit Magdalena Franczakkal együtt dolgoztunk ki 2015-ben Lublin városi terében, a Konfrontacje Fesztivál és a Six Verb Movement részeként. A dráma a város auditív szférájára, valamint Lublin széles, háború előtti zsidó közösség megmaradt fragmentumaira összpontosít. Részben hangfelvételeken alapul, amelyek a régi zsidó város kevés maradványt örző egyik épületben, A kút-ban készültek.
‼️ Elérhető a Vimeo felületén december 3.-én 11:00 órától, december 4., 23:00 óráig.
‼️ Facebook livestream december 3.-án 19:00 órától
*Az esemény után az előadás a Tranzit Arhívum része, és kérésre visszanézhető lesz.

3. A köd mintha kívülről jönne
Forgatókönyv, rendezés, videó – Ludomir Franczak
Zene, sound design – Marcin Dymiter
Előadja:
Walter – Jan Świderski / Krzysztof Wakuliński
Lisa – Aleksandra Śląska
Zofia – Irena Jun
Narrátor – Przemysław Stippa
Ptaszka – Marta Malikowska
Hang – Aleksandra Klimczak
Rádiójáték, Zofia Posmysz írasai alapján, különösen a The Passenger-ből inspirálódva, amelynek hosszú története számos véletlen egybeeséssel és fordulattal van tele. A legfontosabb, mondhatnánk alaptapasztalat a szerző párizsi utazása. A Lengyel Rádió tudósítójaként jutott el oda a Varsó-Párizs repülőjárat felavatása alkalmával 1946-ban. Csak néhány órája volt megnézni magának a várost, bement tehát a központba és ott, a zajos és tömött Concorde Téren egyszercsak meghallotta a hangját annak az őrnek, aki fogolyként felügyelt rá Auschwitz-ban. És a hanggal érkezett a múlt – erőteljesen, mint egy viharos széllökés. A múlt, mely testének emlékezetében gyűlt fel, mely megmerevítette és lebénította, amely mélyen parázslott benne, és soha nem tűnt el egészen. A hang, mint végül kiderült, valaki másvalakié volt, de az élmény kiindulópontjává vált Posmysz hangokról való gondolkodásának.
‼️ Elérhető a Vimeo felületén december 4.-én 11:00 órától 23:00 óráig.
‼️ Facebook livestream december 4.-én 19:00 órától
‼️ Beszélgetés Ludomir Franczakkal a ZOOM felületén 20:00 órától
(regisztráció a reserve.tranzithouse@gmail.com címen)

Az előadás a Tranzíciók eseménysorozat része.
A Tranzíciók – Kortárs Euroregionális programot a Román Kulturális Alap (Administrația Fondului Cultural Național – AFCN), Kolozsvár Polgármesteri Hivatala, a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT és a Communitas Alapítvány támogatta.
A projekt nem feltétlenül tükrözi a Román Kulturális Alap álláspontját. Az AFCN nem felelős a projekt tartalmáért, vagy azért a módért, ahogyan a projekt eredményeit felhasználták; ez teljes mértékben a támogatás kedvezményezettjének felelőssége.