KULISSZATITKOK

nyílt filmszeminárium — 15.4.2021 13:00

A BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézete és a Tranzit Alapítvány közös dokumentumfilmklubja bemutatja a Film és antropológia kurzus ezévi nyílt szemináriumát:
KULISSZATITKOK
Antropológiai és dokumentumfilm fesztiválok és intézmények műhelytitkai
16:00 Beszélgetés az ASTRA Nemzetközi Filmfesztiválról
17:00 Kincses Réka: Balkán Bajnok, a Fesztivál 8. Kiadásának fődíjas filmje (2006, 87 perc, magyar, roman, német nyelven, magyar felirattal)
Beszélgetés a filmről (magyar nyelven)

Meghívott: Kató Csilla, az ASTRA Filmfesztivál művészeti igazgatója
Moderál: Beke András, néprajz-antropológia szakos hallgató
A szeminárium szakmai irányítója: Könczei Csilla és Csiki Réka

Az esemény ingyenes, regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: https://forms.gle/Xran9uuZfFNrQwNA8

Az Astra Filmfesztivál Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb filmes eseménye. Ennek az eseménynek 1993-óta Nagyszeben városa ad otthont. Az AFF egy szélesívű platformot biztosít a filmkészítők számára, hogy bemutathassák az alkotásaikat, a nagyközönségnek pedig egy változatos és minőségi filmválasztékot kínál. 2020-ban az egyik olyan fesztivál volt, amelyik bevállalta, hogy a programjai egy részét a járványügyi szabályok betartásával élőben is megszervezi. 2021-ben a 28-ik Astra Filmfesztivál augusztus 27 – szeptember 12. valamint október 11–16 között fog zajlani.
https://www.astrafilm.ro/en/homepage_en/

Kató Csilla 1998-óta tagja az AFF szervezői gárdájának, a fesztivál művészeti igazgatója és az egyik kulcsembere. Számos nemzetközi filmfesztivál zsürijének volt tagja. Tanulmányait a Budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Kulturális antropológia szakán végezte, ezen kívül tanult még a Londoni „School of Economics”-on és a Canberra-i „Australian National University”-n is.

Kincses Réka Balkán Bajnok című filme 2006-ban indult a diákoknak hirdetett versenyen, és ebben az évben megnyerte a fesztivál fődíját. Kincses Réka saját édesapja történetét dolgozza fel, aki a rendszerváltás utáni romániai magyar politikában fontos szerepet töltött be. Ezzel a dokumentumfilmmel egy görbe tükröt mutat a rendszerváltás utáni romániai magyar politikának. A Balkán Bajnok 2007-ben megnyerte a 38. Magyar Filmszemle legjobb Dokumentumfilm díját.

„A Balkán Bajnok édesapám, Kincses Előd portréja. A történet két idősíkon fut: `89 végétől, a 2004-es választásokig; valamint a 2004-es válsztási kampány alatt. A kampány zártával a győztesek ünnepelnek. Kincses Előd nem ünnepel. Ő vesztes. A rendszerváltás és a választások vesztese. Erdélyi Don Quijote.” – írja Kincses Réka

Kincses Réka 1972-ben született Marosvásárhelyen. 2006-ban végzett a Deutsche Film- und Fernsehakademie (dffb) filmrendező szakán, Berlinben. Számos fesztiválon szerepelt és díjakat nyert rövidfilmjeivel és Balkán Bajnok című dokumentumfilmjével. Nagyjátékfilmje a Szülőföld, szex és más kellemetlenségek 2011- ben a ZDf megbízásából forgott. 2013 óta ír és rendez színházat. 2014 óta a Marosvásárhelyi Müvészeti Egyetem (UAT), és a berlini MET Filmschool meghívott tanára. Berlinben, Budapesten és Marosvásárhelyen dolgozik film – és színházrendezőként.