Kulisszatitkok

nyílt filmszeminárium — 20.4.2021 13:00

A BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézete és a Tranzit Alapítvány közös dokumentumfilmklubja bemutatja a Film és antropológia kurzus ezévi nyílt szemináriumát:
KULISSZATITKOK
Antropológiai és dokumentumfilm fesztiválok és intézmények műhelytitkai
16:00 Beszélgetés a MEDIAWAVE Nemzetközi Filmfesztiválról
17:00 Hartyándi Jenő és Villányi László: A flamingó térde – portré Tolnai Ottóról (2001, színes, Hi8 videó, 45 perc, rendhagyó portréfilm)
Beszélgetés a filmről
Meghívott: Hartyándi Jenő, a MEDIAWAVE Nemzetközi Filmfesztivál alapító igazgatója
Moderál: Bakos Réka, néprajz-antropológia szakos hallgató
A szeminárium szakmai irányítója: Könczei Csilla és Csiki Réka
Az esemény ingyenes, regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: https://forms.gle/ExrSZ6GKE1PShCxv6
Az 1991-ben induló fesztivál első ízben használt neve Nemzetközi Film és Video Művészeti Fesztivál, ami 1994 óta „FÉNYÍRÓK FESZTIVÁLJA”, nemzetközi körökben „ANOTHER CONNECTION" néven fut, ám Magyarországon Mediawave Fesztiválként hallhatunk róla. A Mediawave Magyarországon a legnagyobb nemzetközi nyilvánosságnak örvendő fesztivál. Az évek során egyre inkább bővűlő paletta egyre több kaput nyitott ki a fesztivál és az érdeklődők számára. A zenei program egyre hangsúlyosabbá vált, így 2002 óta a szervezők alnevét „Nemzetközi Film és Zenei Fesztiválra” változtatták. 2007 óta már nem csak a filmé és a zenéé a főszerep, ezek mellé ifjúsági műhelyek is társultak, amik az új generációk érdeklődését is kielégítik. A fesztvál információdús honlapjáról további részleteket tudhatunk meg: http://www.mediawave.hu/

Hartyándi Jenő 1975 óta foglalkozik filmezéssel. A dokuemtumfilmek mellett kísérleti, tánc- és kisjátékfilmek alkotója. Mindemellett operatőrként is dolgozik. Számos díjat nyert, köztük országos független fesztiválokon, a Magyar Filmszemléken, valamint számottevő nemzetközi fesztiválokon. 1990 óta alapítója és vezetője a Győri Vizuális Műhely Egyesületnek. 2005-től a Magyar Fesztivál Szövetség elnökségi tagja.
Tolnai Ottó kanizsai születésű, a vajdasági kortárs magyar irodalom egyik legfőbb alakja.
A róla készült portréfilm a Magyar Filmszemle versenyprogram 2002-es filmje. A film forgatása 1996 és 2001 között zajlott. Tolnai számos, számára fontos helyre kalauzol el minket Vajdaság szerte, miközben költészetét közelebbről is megismerhetjük.