Erdélyi romaképek

nyílt filmszeminárium — 23.4.2021 15:00

A BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézete és a Tranzit Alapítvány közös filmklubja bemutatja a Kultúra és társadalom – hagyomány és modernitás között magiszteri képzés Reprezentáció és hatalom kurzusának ezévi nyílt szemináriumát:

ERDÉLYI ROMAKÉPEK
Erdélyi romák filmes ábrázolásai

18:00 Kőszegi Edit: Időtlen mese (1997, 95 perc) – magyarul és románul beszélő dokumentumfilm (gyártó: Fórum Film).
Beszélgetés a filmről

Moderátor: Árva Orsolya, magiszteri hallgató
Szakmai irányító: Könczei Csilla

Az esemény ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: https://forms.gle/jhMtzD3NfmT24RjZ9

Kőszegi Edit (1952, Gyula) dokumentum- és játékfilmrendező, forgatókönyvíró, dramaturg. Egyetemi tanulmányait az ELTE könyvtár-népművelés szakán végezte el 1975-ben, majd a Mafilm Filmíró Kollégiumában tanult. 1980–1990 között a Hunnia Filmstúdió dramaturgja és forgatókönyvírója, ezt követően a Hétfői Műhely Stúdió vezetőségi tagja és dramaturgja volt. 1994-től a Néprajzi Múzeum Roma gyűjteményének videotárát kezeli. Munkásságát az évek során több díjjal is elismerték: 1998-ban a Magyar Filmkritikusok legjobb forgatókönyvírónak járó díjában részesült, 2007-ben a Magyar Filmszemle legjobb dokumentumfilmrendezőnek járó díjával tüntették ki, 2014-ben pedig Balázs Béla-díját kapott.

Az Időtlen mese 1997-ben készült, Kőszegi Edit és Szuhay Péter közös munkája során. A dokumentumfilmben egy szegény családban élő kislány mesél életéről és kapcsolatáról a helyi roma közösséggel, „mintha tündérmesét mondana el az őrületben.”