KULISSZATITKOK

nyílt filmszeminárium — 29.4.2021 13:00

A BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézete és a Tranzit Alapítvány közös dokumentumfilmklubja bemutatja a Film és antropológia kurzus ezévi nyílt szemináriumát:
KULISSZATITKOK
Antropológiai és dokumentumfilm fesztiválok és intézmények műhelytitkai

16:00 Beszélgetés a NAFA Nemzetközi Etnográfiai Filmfesztiválról
17:00 Veraart Orsolya: A természet embere és én (2013, 37 perc)
Beszélgetés a filmről

Meghívott: Veraart Orsolya, a NAFA Nemzetközi Etnográfiai Filmfesztivál munkatársa, filmrendező
Moderál: Gedő Tibor, néprajz-antropológia szakos hallgató
A szeminárium szakmai irányítója: Könczei Csilla és Csiki Réka

Az esemény ingyenes, regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: https://forms.gle/9mYZj3Hdx4Y3NPaWA

Veraart Orsolya
Néprajzkutató, vizuális antropológus, dokumentumfilmrendező és rostművész. Néprajzi és vizuális antropológiai tanulmányait a kolozsvári Babeș-Bolyai Egyetemen, valamint a Norvégiai Arktikus Egyetemen végezte. A körkörös, fenntartható rostművészet elméletéből a holland Wageningen Egyetemen végzett tanulmányokat, textilművészeti tanulmányait a Vámszer Géza Művészeti Népiskolán végzi. Filmjeit bemutatták számos nemzetközi antropológiai filmfesztiválon, textil munkáját díjazta a Hagyományok Háza. A NAFA (Nordic Anthropological Film Association) munkatársa, a CinéTrans társalapítója.

NAFA – Nordic Anthropological Film Association
1979-től tartják meg a NAFA filmfesztivált, amelynek fókuszában antropológiai dokumentumfilmek vannak. Maga a szervezet a 70-es évek közepétől tevékenykedik. A NAFA tagjait főként északi országok szociálantropológiai intézmények, múzeumok alkotják, de számos önálló taggal rendelkezik világszerte. Filmgyűjteményük célja, hogy felhasználják kutatásokhoz és tanításhoz egyaránt. A 40. NAFA filmfesztivál 2021 szeptember 29. és október 2. között fog megvalósulni.

A természet embere és én
Veraart Orsolya filmje
Egy kis erdélyi falu melletti dombokon és erdőkben forgatott film a halász és gyűjtögető Gabiról. Beléphetünk az ő, természethez nagyon közel álló életébe. Megtudhatjuk, mit gondol, és mit érez a természettel kapcsolatban; mit gondol Romániáról és a romániai életről, miközben néhol fel-felbukkan az átlag romániaiak élete.
A film ugyanakkor bemutatja azt is, ahogy Gabi és a filmező diák viszonya hogyan alakul, valamint hogy hogyan befolyásolja ez a készülő filmet. A narratíva a filmkészítés metanarratívájába vált át; a kezdeti, talán naiv és elbűvölő film más lesz, mint amit várnánk.