ERDÉLYI ROMAKÉPEK

nyílt filmszeminárium — 30.4.2021 15:00

A BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézete és a Tranzit Alapítvány közös filmklubja bemutatja a Kultúra és társadalom – hagyomány és modernitás között magiszteri képzés Reprezentáció és hatalom kurzusának ezévi nyílt szemináriumát:

ERDÉLYI ROMAKÉPEK

Erdélyi romák filmes ábrázolásai

18:00 Kőszegi Edit: Sitiprinc (1999, 90 perc) – magyarul és cigányul beszélő játékfilm. Gyártó: Hunnia Filmstúdió, Fórum Film Alapítvány.

Beszélgetés a filmről

A filmet bemutatja: Sárkány Karola, magiszteri hallgató
Szakmai irányító: Könczei Csilla

Az esemény ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: https://forms.gle/FAofGLhKMnyxhfPR7

Kőszegi Edit (1952, Gyula) dokumentum- és játékfilmrendező, forgatókönyvíró, dramaturg. Egyetemi tanulmányait az ELTE könyvtár-népművelés szakán végezte el 1975-ben, majd a Mafilm Filmíró Kollégiumában tanult. 1980–1990 között a Hunnia Filmstúdió dramaturgja és forgatókönyvírója, ezt követően a Hétfői Műhely Stúdió vezetőségi tagja és dramaturgja volt. 1994-től a Néprajzi Múzeum Roma gyűjteményének videotárát kezeli. Munkásságát az évek során több díjjal is elismerték: 1998-ban a Magyar Filmkritikusok legjobb forgatókönyvírónak járó díjában részesült, 2007-ben a Magyar Filmszemle legjobb dokumentumfilmrendezőnek járó díjával tüntették ki, 2014-ben pedig Balázs Béla-díjat kapott.

A Sitiprinc című játékfilmet Kőszegi Edit rendezte 1998-ban. A film Horváth Rudolf soproni fegyenc kézirata nyomán, a korabeli dokumentumok felhasználásával készült. Egyfajta identitás- és otthonkeresésnek lehetünk szemtanúi, hiszen a főhősünk két kultúra között közlekedik, hol a magyarok között érzi jól magát, hol a cigányok között, de egyikben sem képes igazán otthon lenni