KULISSZATITKOK

nyílt filmszeminárium — 4.5.2021 13:00

A BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézete és a Tranzit Alapítvány közös dokumentumfilmklubja bemutatja a Film és antropológia kurzus ezévi nyílt szemináriumát:
KULISSZATITKOK
Antropológiai és dokumentumfilm fesztiválok és intézmények műhelytitkai

16:00 Beszélgetés a Dialëktus Európai Dokumentum- és Antropológiai Filmfesztiválról
17:00 Füredi Zoltán „Kapitány”: Északföld (1998-2001, 52 perces, magyar nyelven beszélő film)
Beszélgetés a filmről (magyar nyelven)

Meghívott: Füredi Zoltán „Kapitány”, antropológus, filmrendező és operatőr, a Dialëktus Európai Dokumentum- és Antropológiai Filmfesztivál alapító igazgatója, a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány elnöke
Moderál: Huszár Zoltán, kultúratudományok/művelődésszervező szakos hallgató

A szeminárium szakmai irányítója: Dr. Könczei Csilla – egyetemi docens, Csiki Réka Orsolya – A Tranzit Alapítvány kommunikációs felelőse

Az esemény ingyenes, regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: https://forms.gle/sHd59LKNQ6n8D7QHA

A 2002 és 2010 között 6 alkalommal megszervezésre kerülő fesztivál célja, hogy Európa legizgalmasabb és legérzékenyebb dokumentumfilmjeit bemutassa. Elsősorban olyan filmek lettek beválogatva a versenyprogramba, amelyekben a kulturális antropológiai nézőpont érvényesült, vagyis komoly terepmunkán alapultak, a film szereplőinek értékrendjét tükrözték és bizonyságot tettek a filmrendező személyes bevonódásáról.
A vetítések, a meghívott rendezőkkel, producerekkel, szereplőkkel és a filmszakma más szakértőivel folytatott beszélgetések igazi eseménnyé emelték a fesztivált. A 4-5 napos rendezvényen a nemzetközi mezőny mellett magyar néprajzi filmverseny, retrospektív program és workshopok kerültek megrendezésre.
A Dialëktus az alapítvány filmgyűjteményének és későbbi filmterjesztési projektjeinek is a kiindulópontja volt.

http://dialektusfesztival.hu/; https://www.facebook.com/Dialëktus-Európai-Dokumentum-és-Antropológiai-Filmfesztivál-128021460550196

Füredi Zoltán a ’90-es évektől egyik meghatározó kezdeményezője az antropológiai filmezés magyarországi megismertetésének, az antropológiai film hazai meghonosításának és az antropológiai filmek oktatásban, társadalmi nevelésben való használatának. A 2000-ben létrehozott Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány keretei között feleségével, Komlósi Orsolyával együtt számos filmfesztivál, filmszakmai esemény, konferencia, filmterjesztési és filmfejlesztési projekt elindítója, a DocuArt Filmgyűjtemény és az Idegenek a kertemben filmgyűjtemény kezdeményezője, az első magyar dokumentumfilmes mozi, a DocuArt alapítója. A Magyar Filmművészek Szövetség Dokumentumfilm Szakosztályának elnökségi tagja 2005-2008 között. A Dokumentumfilm Rendezők Klubjának tagja 2009 óta. A Magyar Kulturális Antropológiai Társaság alelnöke 2012-2016 között, majd 2017-től választmányi tag. 2014-től a jogi személyiség nélküli Magyar-Mongol Baráti Társaság vezetője. A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat elnökségi tagja 2016 óta.

Északföld (1998-2001, 52 perces, magyar nyelven beszélő film)

RENDEZŐ: Füredi Zoltán „Kapitány”
PRODUCER: Füredi Zoltán „Kapitány”
DRAMATURG: Nagy Ernő
OPERATŐR: Füredi Zoltán „Kapitány”
VÁGÓ: Kollányi Judit
HANGMÉRNÖK: Kapcsos Vince
RENDEZŐ ASSZISZTENS: Bérczessy Gergely
GYÁRTÁSVEZETŐ: Szederkényi Miklós
KÖZREMŰKÖDŐ: Paulik Mária

Az Északföldben a rendező és a közösség egymáshoz való közel kerülésének lehetünk szemtanúi, de mindvégig úgy, hogy közben egy pillanatig sem tudjuk szem elől téveszteni a film alanyait. Nem csupán az erdészt, a mész- és szénégetőket látjuk, hanem azt is, ahogy a filmkészítők kapcsolatba lépnek velük. Habár a rendező sohasem látható a filmben, mégis érezzük a jelenlétét. A film leplezetlenül tárja elénk azokat a pillanatokat, amelyekben a filmes és filmezett találkozása látható. A filmet 1998-ban forgatták a magyarországi Bükk hegységben és Répáshután. Bár az Északföld maga mitikus táj, Répáshuta és az ott élő szlovák erdei munkások ebben élnek. A filmben négy korosodó férfi, négy különböző karakter, négy hagyományos erdei mesterség, négy évszak szerepel.