ERDÉLYI ROMAKÉPEK

nyílt filmszeminárium — 7.5.2021 15:00

A BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézete és a Tranzit Alapítvány közös filmklubja bemutatja a Kultúra és társadalom – hagyomány és modernitás között magiszteri képzés Reprezentáció és hatalom kurzusának ezévi nyílt szemináriumát:
ERDÉLYI ROMAKÉPEK
Erdélyi romák filmes ábrázolásai

18:00 Kőszegi Edit – Szuhay Péter: Menekülés a szerelembe, 2006 (40’) – magyarul beszélő dokumentumfilm. Gyártó: Fórum Film.
18:45 Beszélgetés a rendezővel

A filmet bemutatja: Szűcs György Áron, magiszteri hallgató

Meghívott: Kőszegi Edit, filmrendező, dramaturg, forgatókönyvíró

Beszélgetőpartnerek: Árva Orsolya, Sárkány Karola és Szűcs György Áron, magiszteri hallgatók

Szakmai irányító: Könczei Csilla

Az esemény ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: https://forms.gle/tcbghmxrkQakTGV29

Kőszegi Edit (1952, Gyula) dokumentum- és játékfilmrendező, forgatókönyvíró, dramaturg. Egyetemi tanulmányait az ELTE könyvtár-népművelés szakán végezte el 1975-ben, majd a Mafilm Filmíró Kollégiumában tanult. 1980–1990 között a Hunnia Filmstúdió dramaturgja és forgatókönyvírója, ezt követően a Hétfői Műhely Stúdió vezetőségi tagja és dramaturgja volt. 1994-től a Néprajzi Múzeum Roma gyűjteményének videotárát kezeli. Munkásságát az évek során több díjjal is elismerték: 1998-ban a Magyar Filmkritikusok legjobb forgatókönyvírónak járó díjában részesült, 2007-ben a Magyar Filmszemle legjobb dokumentumfilmrendezőnek járó díjával tüntették ki, 2014-ben pedig Balázs Béla-díjat kapott.

Lehet-e vajon a szerelembe menekülni? Vagy általában, a hit vagy a szerelem menekvés, stratégia? Mindez egy olyan nő esetén, aki elveszti férjét, testvérét majd saját egészsége kerül veszélybe. Fiairól gondoskodik, akik felnővén, anyjuk halála után szintén párt találnak maguknak, családot alapítanak és „Az élet így megy tovább”.
Kőszegi Edit és Szuhay Péter filmjében Eta történetét ismerhetjük meg, aki maga kereste fel a rendezőket a film elkészítése céljából. Eta a hétköznapokból a természetfeletti világ felé fordul és mindent hátrahagyva érzelmeitől fűtve keresi útját. A néző árnyalt képet kap a magyarországi roma közösségről, ahol a főszereplő élt. Amint Eta Romániába költözött, a filmstáb is követte és dokumentálta kalandjait.