KULISSZATITKOK

nyílt filmszeminárium — 18.5.2021 11:00

A BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézete és a Tranzit Alapítvány közös dokumentumfilmklubja bemutatja a Film és antropológia kurzus ezévi nyílt szemináriumát:
KULISSZATITKOK
Antropológiai és dokumentumfilm fesztiválok és intézmények műhelytitkai

16:00 Beszélgetés a kolozsvári Művész (ARTA) moziról
17:00 Filmvetítés és beszélgetés a filmekről

  • Márton Jenő és Nagy Gábor: Melléklet (1981, 17 perc magyarul beszélő román feliratos kísérleti dokumentumfilm)
  • Gödri Attila: Rodion by G.A. (2019, 32 perc románul és magyarul beszélő dokumentumfilm)

Meghívottak: Nagy Csilla, a Művész mozi kurátora, és Gödri Attila, filmrendező, a mozi technikai felelőse
Moderál: Bocz Henrietta, a Szociológia és Szociális Munka Karról áthallgató diák
A szeminárium szakmai irányítói: Könczei Csilla és Csiki Réka Orsolya

Az esemény ingyenes, regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: https://forms.gle/sHd59LKNQ6n8D7QHA

A Művész (ARTA) mozi
A kolozsvári Művész (ARTA) mozi Románia legrégebbi filmszínháza, ami mai napig őrzi eredeti funkcióját. 1913-ban nyitották meg, idén ünneplik 108. évfordulóját. Több mint egy teljes évszázad alatt a mozi együtt változott Kolozsvárral, átélt háborúkat, politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális változásokat. A változásokat névváltás is követte, az intézmény legelőször Egyetem-mozgó néven nyitotta meg kapuit, majd 1918-ban a határok megváltoztatásával Select-mozgóra keresztelték. Ugyanez megismétlődött a II. világháború alatt is, majd szovjet hatásra átnevezték Maxim Gorkijra, később pedig Cinema Tineretului-ra. A jelenleg ismert ARTA/MŰVÉSZ nevet 1969-ben kapta.
A rendszerváltást követő években a működő mozik száma rohamos ütemben lecsökkent, a Művész (ARTA) mozi azonban ezt is túlélte. A kommunista rezsim által államosított mozi 2010-ben visszakerült az építtető Sebestyén Dávid leszármazottaihoz, akik úgy döntöttek, hogy továbbra is megőrzik az épület kulturális funkcióját. A mozi egy felújítást követően 2019-ben nyitott újra, immár megújulva, egy lelkes fiatal csapattal. Célkitűzésük a kultúra és a sokszínűség népszerűsítése a művészet és az emberek közötti interakciókon keresztül.

Nagy Csilla 2013-ban végzett a BBTE Bölcsészettudományi Kar magyar–orosz szakán. Hét éve foglalkozik filmforgalmazással, amiből öt évig a Cine Europa forgalmazó cég menedzsereként olyan filmeket mutatott be a romániai mozikban, mint a The Space in Between: Marina Abramović in Brazil, vagy a Janis: Little Girl Blue dokumentumfilmeket. Jelenleg a Művész (ARTA) mozi kurátora, projektek fejlesztője és koordinátora. Szívesen vesz részt olyan alkotói folyamatokban, amelyeket izgalmasnak talál. Ezek közé sorolható a Budapest Micro független mikroszínházi kísérlet.

A Rodion by G.A. rendezője, Gödri Attila, a Sapientia EMTE filmművészeti képzésén szerzett alapfokú és 2019-ben mesteri diplomát. Jelenleg a Művész (ARTA) mozi és a Tranzit Ház munkatársa, valamint a Filmtettfeszt technikai feladatait is ellátja. 2020-ban Magyarországot képviselte a Velencei Filmfesztivál Giornate degli autori (Szerzők Nappala) szekciójában.

Melléklet (1981)
Valamikor a 70-es évek végén, a 80-as évek elején egy baráti társaság Kolozsváron filmkészítéssel kísérletezett. Nagy Gábor képzőművész és Márton Jenő zeneművész kalandos módon beszerzett, szuper 8-as felvevőgéppel és tekercsekkel vágtak neki Kolozsvár városának, és el is készítettek pár rövidfilmet, köztük a Mellékletet, amely nemcsak esztétikai, hanem dokumentum értékkel is bír. Miután hosszú éveken keresztül a fiókban porosodott, a Filmtett csapata bedigitalizálta, így 2019-ben a Filmtettfeszt keretén belül be is mutatták a Művész (ARTA) moziban. Ekkor láthatta először nagyvásznon a kolozsvári közösség és az alkotók közül Nagy Gábor.

Rodion by G.A. (2019)
Gödri Attila Rodion by G.A. című dokumentumfilmje a romániai elektronikus zene atyjáról Rodion-Ladislau Roșcáról szól. Rodion 1953-ban született Kolozsváron, édesanyja egyedül nevelte. A Brassai Sámuel Gimnáziumban érettségizett, majd a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián végzett, klarinéton. Mivel szeretett kísérletezgetni és komponálni, több hangszeren is megtanult játszani, saját maga is barkácsolt eszközöket, valamint vásárolt egy Tesla Sonet Duo magnó lejátszót, amivel rögzítette zenei ötleteit. 1975-ben alapította két zenész társával a Rodion G.A. nevű zenekart, ami azonban néhány év múlva egyszemélyessé vált. Az akkor még kommunista Romániában Rodion óriási sikereket ért el, zenéit játszotta a román televízió, és a színháznak is komponálhatott. Miután édesanyja 1989-ben meghalt, hosszú időre visszavonult. 2012-ben újra felfedezték, ezt követően számos hazai és külföldi fellépése volt. 2021 március 27-én hunyt el egy hosszan tartó betegség után.