KULISSZATITKOK

nyílt filmszeminárium — 25.5.2021 13:00

A BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézete és a Tranzit Alapítvány közös dokumentumfilmklubja bemutatja a Film és antropológia kurzus ez évi nyílt szemináriumát:
KULISSZATITKOK
Antropológiai és dokumentumfilm fesztiválok és intézmények műhelytitkai

16:00 Beszélgetés PLÁJÁS ILDIKÓ ZONGÁVAL a Leideni egyetemről, és az oda vezető útjáról
17:00 Nikki Koppes: What’s Up Girl? (2020, színes, angol felirattal, 28 perc)
Laura Molsbergen: Moving Towards Visibility (2020, színes, angol felirattal, 32 perc), Beszélgetés a filmekről (magyar, és angol nyelven)
Meghívott: Plájás Ildikó Zonga a Leideni egyetem, vizuális antropológia mesteri program oktatója és Laura Molsbergen vizuális antropológus, filmrendező
Moderál: Elekes Bernadett-Hanna, művelődésszervező szakos hallgató
A szeminárium szakmai irányítója: Könczei Csilla és Csiki Réka

Az esemény ingyenes, regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: https://forms.gle/izi5pgxrDAiFCAmz5

Plájás Ildikó Zonga:
Tanulmányait a Babeș-Bolyai Tudományegyetem néprajz és antropológia szakán kezdte, majd az Európa Tanulmányok karán végezte el a Komplex Kultúrakutatás mesterit. Ezután a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudmányi Doktori Programjának volt a hallgatója, majd 2013-2014 között elvégezte a vizuális antropológia mesterképzést a Leideni Egyetemen, Hollandiában. 2015-2019 között az Amszterdami Egyetemen PhD hallgatója, 2019-2020 között pedig a Leideni Egyetem Vizuális Antropológia mesterképzésének oktatója. Jelenleg a Leideni Egyetem Politikatudományi Tanszékén dolgozik mint posztdoktori kutató és az Amszterdami Egyetemen oktat vizuális antropológiát.
A Dialoguri de Baltă (Párbeszédek az ingoványban) című filmje, amit a Duna-deltában forgatott, a mesteri disszertációjának a része. A film számos vetítést, nagy közönséget tudhat maga mögött. A romániai premierre 2015-ben a Pelicam Fesztivál keretén belül Tulcea-n, szabadtéren került sor. Ugyanabban az évben a film elnyerte az Astra dokumentumfilm-fesztiválon a legjobb diákalkotás díját.

Leideni Egyetem:
A Leideni Egyetem, Hollandia legrégebbi egyeteme, amit I. Vilmos orániai herceg 1575-ben alapított. Az intézmény a holland aranykor során vált híressé, amikor egész Európából jöttek diákok a Holland Köztársaságba az itt tapasztalható intellektuális tolerancia miatt. Az egyetem nemzetközi orientáltságú, és tagja az Europaeumnak, az európai kutatóegyetemek ligájának.
A vizuális antropológia mesteri szakiránya hangsúlyozza a gyakorlati, empirikus megközelítést, amely megköveteli a hallgatóktól, hogy aktív szerepet töltsenek be az audiovizuális eszköztár elsajátításában.
https://www.universiteitleiden.nl/…/visual-ethnography

Nikki Koppes: Hé meisie! / What’s Up Girl?/ Héj, kislány!
A Héj, kislány! a nők utcai zaklatásáról szól. Amszterdam utcáin járva négy fiatal nő zaklatással kapcsolatos tapasztalatit hallhatjuk, majd Nikki négy fiatal férfival is elbeszélget a problémáról. A film célja, hogy beszélgetést indítson az utcai zaklatás mindennapiságáról és naturalizálásáról.
Nikki Koppes az Amszterdami Egyetemen média és kultúratudományt hallgatott, majd tanulmányait befejezve szabadúszó filmesként dolgozott. A Héj, kislány! a Leideni Egyetem vizuális antropológia mesteri képzés keretén belül készült. A film Nikki disszertációjának a filmes komponense, amelyet egy írott dolgozat egészített ki.

Laura Molsbergen: Moving Towards Visibility
Tanzániában járunk, ahol három főszereplő fiú révén egy olyan közösség életébe nyerhetünk betekintést, akik a tánc szeretetében teljesednek ki. A mozdulatok sok mindent jelenthetnek a nézőnek, mindez talán nem hobbi, hanem életérzés. Ugyanakkor megtudhatjuk, hogy a tanzániai kormány és a tágabb társadalom nem értékeli vagy támogatja ezt a fajta tánckultúrát. Ki tudnak lépni a reflektorfénybe a kívülállók segítsége nélkül?
A filmet Laura Molsbergen készítette, aki az Amszterdami Egyetemen végezte az alapképzést kulturális antropológia szakon, ezután pedig a Leiden Egyetemen tanult vizuális antropológiát. A film Laura mesteri képzés keretein belül végzett kutatásának a terméke és a mesteri disszertáció audiovizuális komponense.