KULISSZATITKOK

nyílt filmszeminárium — 3.6.2021 14:30

A BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézete és a Tranzit Alapítvány közös dokumentumfilmklubja bemutatja a Film és antropológia kurzus ez évi nyílt szemináriumát:
KULISSZATITKOK
Antropológiai és dokumentumfilm fesztiválok és intézmények műhelytitkai

17:30 Beszélgetés a One World Romania Dokumentumfilm Fesztiválról (román nyelven)
Meghívottak: Andrei Rus és Vanina Vignal, a One World Romania Dokumentumfilm Fesztivál művészeti társigazgatói
Moderál: Babțan-Varga Teodóra, kultúratudomány/művelődésszervező szakos hallgató
A szeminárium szakmai irányítója: Dr. Könczei Csilla, egyetemi docens és Csiki Réka Orsolya, a Tranzit Alapítvány kommunikációs felelőse

Az esemény ingyenes, regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: https://forms.gle/nLYtusVgM8Xgy6Wo6

A One World Romania Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál 2008-ban indult, így idén 14. alkalommal kerül megszervezésre Bukarestben június 11–20. között.
A fesztivál alapítótagjai 2009-ben létrehozták a One World Romania Egyesületet, ezzel intézményes hátteret biztosítva a további rendezvényeknek, ugyanis az egyre nagyobb közönséget megszólító fesztivál kiegészítéseképpen más események lebonyolítására is vállalkoznak az év különböző időpontjaiban. Sikert aratott például egy DVD-gyűjtemény összeállítása, amelynek célja a fesztivál különböző kiadásain bemutatott, nehezen elérhető, illetve román dokumentumfilmek népszerűsítése.
Arra is törekednek, hogy beiktassák a dokumentumfilmek felhasználását a romániai oktatásba. 2015-től minden évben megszervezésre kerül a One World Romania az Iskolában tanulmányi program, amelynek keretében diákok és tanárok számára különböző tevékenységeket szerveznek, ezzel népszerűsítve a dokumentumfilmek és az emberi jogokról szóló diskurzusok bevezetését a romániai középiskolákba. Ugyanakkor támogatják az iskolákban megszervezett filmklubokat, a diákokat szívesen bevonják projektjeikbe, sőt, a fesztivál zsűrijének rendszerint egy középiskolás diákokból álló csapata is van.
Szintén 2015-ben indították el a KineDok powered by One World Romania programot, amely lehetőséget ad arra, hogy különböző kisebb városok mozitermeiben, kávézóiban, padlástereiben az érdeklődők különböző filmek megtekintése mellett rendezőkkel, szakértőkkel, vagy akár a filmek szereplőivel való kötetlen beszélgetésen vegyenek részt.

Andrei Rus a bukaresti I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetemen végezte felsőoktatási tanulmányait audiovizuális kommunikáció szakon. Az egyetem elvégzése után tanárként folytatta pályafutását az intézményen belül, 2009-től kezdve pedig az egyetem filmes folyóiratát, a Film Menu-t is irányította. Filmkritikusként rendszeresen jelentek meg írásai különböző folyóiratokban. Az évek során több nemzetközi filmfesztiválon fordult meg zsűritagként. Jelenleg az egyetemi oktatás mellett a One World Romania Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál művészeti társigazgatójaként dolgozik.

Vanina Vignal színművészeti szakot végzett Párizsban, illetve Bukarestben. Színészként kezdte pályafutását, majd rendezőasszisztensként is dolgozott, sőt, saját dokumentumfilmjei is megjelentek. Francia és román nyelvű filmes foglalkozásokat tart iskolákban. A romániai francia nagykövetséggel és a Societatea Culturală NexT-tel együtt társalapítója az „Education à l’image” román középiskolákban zajló filmoktatási projektnek. Mindemellett rendszeresen zsűrizik nemzetközi filmfesztiválokon, illetve forgatókönyvek, filmfeliratok román nyelvről francia nyelvre való fordításával is foglalkozik. Jelenleg a One World Romania Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál művészeti társigazgatója.