ERDÉLYI ROMAKÉPEK

nyílt filmszeminárium — 21.5.2021 15:00

A BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézete és a Tranzit Alapítvány közös filmklubja bemutatja a Kultúra és társadalom – hagyomány és modernitás között magiszteri képzés Reprezentáció és hatalom kurzusának ezévi nyílt szemináriumát:
ERDÉLYI ROMAKÉPEK
Erdélyi romák filmes ábrázolásai
18:00 Lakatos Róbert: Spílerek avagy Casino Transylvaniae (2005, 26 perc) – magyarul és románul beszélő dokumentumfilm. Gyártó: Inforg Stúdió.
Lakatos Róbert: Bahrtalo! (2004, 25 perc) – magyarul és cigányul beszélő angol feliratos dokumentumfilm. Gyártó: Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion.
Beszélgetés a meghívottakkal. (A beszélgetés magyar nyelven folyik.)
Meghívottak:
Lakatos Róbert, rendező
Gábor Lajos és Boros Lóránd a Bahrtalo! főszereplői és a Spílerek munkatársai
Beszélgetőtársak: Takács Zoltán és Olosz Brigitta-Gyöngyike magiszteri hallgatók
Szakmai irányító: Könczei Csilla
Az esemény ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: https://forms.gle/FAofGLhKMnyxhfPR7
Lakatos Róbert rendező, forgatókönyvíró, operatőr, szakértő, producer. A Łódź-I Lengyel Színház- és Filmművészeti Főiskola „Master of Fine Arts”, TV produkciós, fotográfiai, filmoperatőri szakán szerezte diplomáját 2000-ben. Számos dokumentumfilmet, kisjátékfilmet, játékfilmet, animációs filmet, vígjátékot rendezett. Filmjeiben saját személyiségét és a közeget jeleníti meg melyből származik: az erdélyi atmoszférát. Munkáiban a kulturális sokszínűség ezernyi arcát mutatja be erdélyi tájakon, erdélyi emberekkel; mindezeket dokumentarista, fiktív-realista, groteszk képekben. Filmjeit nehéz konkrét műfaji besorolással ellátni, mivel mindegyiket különféle hagyományok keverése, ötvözése jellemzi, melyekből egy új ábrázolásmódot hoz létre. Játékfilmjeit dokumentarista eszközökkel készíti, míg dokumentumfilmjeiben erőteljesen érvényesülnek a fikciós formaalkotás elvei.
Jelenleg a filmkészítés mellett, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem fotó, film és média szakának tanára, a kolozsvári Argo Audiovizuális Egyesület alelnöke, művészeti igazgatója, illetve az Erdélyi Magyar Filmszövetség alapító tagja és elnöke.
További információk: http://film.sapientia.ro/hu/munkatarsak/dr-lakatos-robert
Gábor Lali Lajos bádogos, kazánkészítő, rézműves, színész, és képzőművész, a gáborcigány közösség nemzetközi szintű népszerűségnek örvendő tagja. Nagyváradon született, a hagyományos mesterségek művelése mellett több filmben szerepelt, és művészi kivitelezésű rézmunkáit több helyen is kiállították. Legismertebb kiállítási darabja egy sárgarézből készített hegedű. François Bréda Lali lakomái címmel könyvet írt róla.
További információk: https://clickzoombytes.wordpress.com/…/zoom-interviu…/
Boros Lóránd a kolozsvári BBTE néprajz szakának végzettje, néprajzos munkája mellett idegenvezető, kulturális menedzser, producer, forgatókönyvíró és filmrendező. Színészi kvalitásai a Bahrtalo! filmben domborodtak ki, aminek Gábor Lali Lajossal együtt főszereplői voltak.
További információk:
https://magyarnarancs.hu/…/valami_rokonaim_gabor_lajos
A Spílerek című filmet Lakatos Róbert rendezte 2005-ben, mely egy mozgó, erdélyi „anziksz”-ként értelmezhető. A helyszín Kolozsvár, Gyimes és Kománfalva (Comănești), melynek a 2000-es évekbeli képét láthatjuk. A filmben megjelenik a nagy múltú erdélyi város, Kolozsvár, és rajta keresztül a volt szocialista Románia képe 16 évvel a rendszerváltozás után, annak tipikus vonatállomásaival, „blokkrengetegeivel”, piaci forgatagaival, s az ezeket megtöltő „mindenféle emberrel”, moldvai maskarásokkal, cigány zenészekkel és persze a kóbor kutyákkal.
„Szűr a reál egy ismeretlen szitán. Nem tudhatod, mi csúszhat át.”
Na lássuk, hogy mi csúszott át!
A Bahrtalo! forgatása 2003-ban kezdődőtt, az Across the Border – Five views from neighbours című, egyenként 25 perces fejezetekből álló dokumentum-szkeccsfilmsorozat magyar vonatkozású epizódjaként. A projekt keretében készült Ausztriában és Magyarországon játszódó kisfilmet később kibővítették, ami során Egyiptomban játszódó jelenetsorokkal egészült ki egész estés filmmé. A rendező elmondása szerint a forgatás alatt helyzeteket alakítottak ki, nagy körvonalakban közölték a szereplőkkel, hogy hova kell eljutnia egy-egy jelenetnek, s ezen belül mindketten önmagukat adhatták. A film humorának forrássa a két főszereplő, Lali és Lóri személyisége, illetve az, hogy hogyan reagálnak a rendező által megteremtett helyzetekre, a nyelvi játékok pedig mindezekben fontos eszközök maradnak. A film címének jelentése cigányul ’Jó szerencsét!’, ez a szófordulat Lali szájából számtalanszor elhangzik, a filmbeli beszélgetőtársak anyanyelvétől és a helyszínektől függetlenül, mintegy hidat képezve a különböző nemzetiségek között. A Bahrtalo! Jó szerencsét! egész estés változata 2008-ban elnyerte az Europa Cinemas Label-díjat a Karlovy Vary Nemzetközi filmfesztiválon.