Joy in the Visual Arts - fotós workshop Daniela Groza-val

fotós workshop — 2.8.2021 15:00

<< JOY IN THE VISUAL ARTS>> a fotográfia iránt érdeklődőknek szól, függetlenül attól, hogy mennyire ismerik a művészetet. Kevésbé fogunk a technikára és a felszerelésre koncentrálni, és inkább a személyes motorra, amely lehetővé teszi, hogy a körülöttünk lévő világot szemléljük, megörökítsük és ábrázoljuk. Bármilyen eszköz elfogadható, beleértve a telefont is.
<< AGAINST CYNICISM>> a Focus Atelier 6. kiadása. A cinikus, kézzelfogható és passzív kritikán túl azt kérdezzük, mi ad nekünk méltóságot, reményt és szabadságot?
A workshopon való részvétel ingyenes, a szabad helyek és a kiválasztás függvényében. Bátorítjuk a nem bináris emberek, nők, romák, queer emberek részvételét.


A MŰHELYRŐL:
A workshop egy olyan fórum lesz, ahol az örömöt mint az ellenállás eszközét fogjuk megvizsgálni. Együtt fedezzük fel a növényvilág, a kedvenc ételeink, sőt a napfelkelte látványának és fotózásának érzését. Megtanuljuk megérteni és elfogadni a giccset, megtanuljuk elítélni. Az örömöt a forradalom eszközeként fogjuk vizsgálni.
A workshopon megvizsgáljuk, hogy a meglévő, gyakran pesszimista vizuális kánon hogyan formálja érzékszerveinket. Francesca Woodman, Richard Avedon, Jo Ann Callis, Roger Ballen, Catherine Opie, Robert Mapplethorpe, Tyler Mitchell, Endia Beale, Hajdu Tamás és Virginia Lupu munkáit fogjuk megvitatni. Az interszekcionális aktivizmusra fogunk összpontosítani.
A műhelytalálkozó keretében visszajelző ülések, kerekasztal-beszélgetések, valamint terepmunka kirándulások is lesznek.


A REZIDENS MŰVÉSZRŐL:
Egy vicces, queer és nem-bináris multidiszciplináris művész vagyok, aki Romániában született. Annak érdekében, hogy hatékonyan kapcsolódjak a világhoz és a közösségemhez, vállalom, hogy örömöt nyilvánítok ki, szemben a szomorúsággal teli queer lét monolitikus víziójával ~ queer életünk változatos és gyönyörű, az elismerésért folytatott nehéz küzdelem mellett. Remélem, hogy a workshop résztvevőit olyan beszélgetésbe vonom be, amely a művészetet és annak jelentéseit a bizalom és a másokkal való törődés örömteli asztalához hozza.
Nem idegenek számomra az élet nehézségei ~ bevándorlóként, queer, nem bináris, szexuális visszaélés túlélőjeként gyógyulást kerestem a saját területemen, de amire szükségem volt, nem volt ott. A kánon szerint a művészet akkor számít, ha a szenvedés fokozatait egy kitalált skálán mérjük, ahol az öröm a legalacsonyabb ~ sok minden, amit látunk és csodálunk, örömtelen. A kánon ősidők óta az öröm ellenében döntött. Néhány tudományos munkától eltekintve kevés anyag áll rendelkezésre a boldogság fogalmának létezéséről (vagy hiányáról) a képzőművészetben.
A sebezhetőség lett a kulcseleme annak, ahogyan az öröm fogalmát megközelítem, és ezzel együtt az anticinizmusét is ~ humor, élvezetes cselekvés és szórakozás/elterelés, játék, a normák elutasítása az ártatlanság javára.
Művészeti gyakorlatom társadalmi célú, és mind az Egyesült Államokban, mind Romániában bemutatásra kerül. Követhető a queerjoy.world (digitális munkák), danielagroza.com (analóg munkák), queero.org (a romániai nem bináris, transz és queer nők történeteinek szentelt archív weboldal) és a bekindforreal.org oldalon.


PERIÓDUS :
📌12 július - július 25 (DEADLINE ❗) // Regisztráció (gördülő belépés*) ITT >>> https://forms.gle/z3mcn71FdZx8WPuB6
📌2 augusztus - augusztus 22. // Találkozók - 3 óra/nap, 3 nap/hét [a menetrendet később határozzák meg a résztvevők időbeosztásához képest].
📌 augusztus 23. - augusztus 29. - Végső bemutató/kiállítás
A *gördülő bejelentkezés a jelentkezések beérkezését követően azonnal történő értékelését jelenti; ez abban különbözik a normál felvételi eljárástól, hogy nem kell megvárni a jelentkezések elbírálásának határidejét. Így a kiválasztási kommunikáció egy része már július 25. előtt is megtörténhet.


A Focus Atelier 2021 teljes programjának részletei a focusatelier.ro weboldalon találhatók. A szervezők bármilyen információért a asociatia.reciproca@gmail.com címen érhetők el.


A Focus Atelier 2021 a Román Nemzeti Kulturális Alapkezelő által társfinanszírozott projekt. A projekt nem feltétlenül tükrözi a Román Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának álláspontját. Az AFCN nem felelős a projekt tartalmáért, illetve a projekt eredményeinek felhasználásáért. Ezek teljes mértékben a támogatott felelőssége.