ESPILLS by Playmode

újmédia kiállítás — 9.8.2021 11:00

Playmodes
Espills
A kristályos képződmények által inspirált geometriai alakzatok a levegőben lebegnek, és az anyag átalakulását sugallják a káoszból renddé. A por kristállyá válik, erodálódik és ismét homokká válik. Egy sor animált lézerkonfiguráció forog és változtatja alakját, megidézve egy hangszert, valamint anyagtalan építészeti képződményeket a levegőben. A hang és a fény végtelen generatív táncban reagál egymásra.

Anyagok : Fa, víz, lézerek, hangszórók, robottükrök, egyedi szoftver.

Playmodes

A Playmodes egy audiovizuális kutatóstúdió. Egyedi, saját készítésű technológiákkal dolgoznak. Kreativitásuk, szoftverek és hardverek keveréke immerszív installációkat, vetítési mappinget, épületvilágítást, digitális szcenográfiát, audiovizuális eszközöket és hangtervezést szül.
Innovatív megközelítésük, a részletekre való odafigyelésük és a történetmesélés iránti vágyuk miatt a projekteket minden szempontból mérlegelik, és intenzíven egyedi, kultúrákon átívelő műveket hoznak létre.
Szeretnek új formátumokkal kísérletezni, nyílt forráskódú eszközökkel dolgozni és a világ minden tájáról érkező emberekkel együttműködni.

Kurátori nyilatkozat
Alex Czwtwertynski

Az újmédia-művészeti alkotások csak akkor tudnak megfelelően létezni, ha kapcsolatba lépnek egy térrel és egy közönséggel. Minden helyszín és helyszín más-más jelentésréteget ad a műnek, és más-más élményt nyújt. A Bánffy-kastéllyal való 2019-es együttműködés után izgalmas, hogy most számos kolozsvári helyszínnel folytathatunk párbeszédet, olyan terekkel dolgozva, amelyek egyszerre gazdagok történelmükben és készen állnak az újrafelfedezésre.
Az idén bemutatott művek olyan régebbi darabok keveréke, amelyeket több mint egy éve vagy annál is régebben nem mutattak be, és amelyeket Romániában soha nem láttunk, valamint olyan műveké, amelyek a 2020-as világjárvány idején készültek. Végül két új, helyspecifikus művet is megrendelünk a város ikonikus építészeti nevezetességeiről.
Nagy újdonság számunkra, hogy több romániai művésszel is együttműködünk. Miközben a közönségünket építjük, reméljük, hogy egy nagyobb újmédia-színtér kialakulását is elősegíthetjük Romániában, és dinamikus pólust hozhatunk létre a művészet e formája számára.

Az installáció az EC_Special 2021 fesztivál keretében tekinthető meg.