KASSÁK // Rezonanciák

koncert — 30.9.2021 16:00

HARCSA / KESZÉG / MÁRKOS / BENKŐ / PÁNDI:
KASSÁK

Négy zenész és egy színművész vállakozik arra, hogy Kassák Lajos válogatott verseit egy rendhagyó lemezen mutassa be. Zenéjük hűen követi a szabadverseiről ismert költő műveinek attitűdjét. A megzenésítések között találunk melodikus, dalszerűen szerkesztett struktúrákat, a verseket követő szabad improvizációkat és konceptuális, avant-garde dalokat.

A projekt különlegessége, hogy Keszég László színművész mellett minden zenész is szólaltat meg verset, ezzel a személyesség, a versek megélése kerül a középpontba.
Harcsa Veronika nem először zenésít meg verseket, 2011-es Lámpafény című albumán is szerepelt egy Kassák-feldolgozás, és a projekt ötletgazdájaként a versek zömét ő válogatta. Márkos Albert színházi és filmes zeneszerzőként is ismert, az esten számos megzenésítés hozzá
fűződik. Pándi Balázs és Benkő Róbert a magyar free jazz meghatározó alakjai. A zenekar összeállítása eklektikus, az általuk megszólaltatott zene illik Kassák feszültséggel teli, ellentmondásos személyiségéhez és a versek sokszínűségéhez, a bennük rejlő érzelmességhez és keménységhez.
A lemezt 2015 októberében mutatták be a Művészetek Palotája Üvegtermében. Az előadásra minden jegy elkelt elővételben.

Harcsa Veronika

2008-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz tanszékén, 2014-ben pedig mesterdiplomát szerzett a Brüsszeli Királyi Konzervatóriumban.
2005-ben alapította saját jazz zenekarát, mellyel még ugyanabban az évben elkészítették Speak Low című, jazz standardeket feldolgozó lemezüket. A Speak Low 2007. júliusában jelent meg Japánban a Nature Bliss kiadónál, és megjelenésekor rögtön a legnagyobb japán lemezbolthálózat, a Tower Records vokális jazz eladási listájának élére ugrott.
Az énekesnő 2008-ban megjelent, You Don’t Know It’s You című albumán már saját szerzeményei szerepeltek. Az album szintén listavezető lett Japánban, Magyarországon pedig jazz-platinalemez. Legismertebb dala, a Too Early 2008. februárjában vezette az MR2 Petőfi Rádió játszási listáját. A 2009-es Fonogram díjátadón az év hazai jazz albumának választották.
Harmadik, Red Baggage című lemeze hasonló sikereket ért el mind itthon, mind Japánban, ahol a
lemezmegjelenéseket két bemutató turné is követte.

  1. májusában jelent meg a Harcsa Veronika Quartet negyedik, Lámpafény című lemeze, melyen a zenekar 20. századi magyar költők verseit dolgozta föl. Ez az énekesnő első magyar nyelvű albuma, melynek anyagát a Művészetek Palotája Nemzeti Hangversenytermében és a Nemzeti Színházban is bemutatták. A lemezhez kapcsolódóan 2012-ben saját iPhone alkalmazást jelentetett meg.
    Az énekesnő a 2010. óta működő, Bin-Jip nevű kísérleti elektronikus zenekar tagja, mellyel két nagy sikerű albumot és egy élő felvételt (Enter CD - 2010., Live at the Planetarium DVD és Blu-ray - 2014., Heavy CD - 2014.) készítettek.
    2013-ban Gyémánt Bálinttal duóban vette fel Lifelover című lemezüket, melyet Nyugat-Európában a berlini Traumton Records adott ki.
    A duót beválogatták a Németországban rendezett Jazzahead! 2015 European Jazz Meeting showcase-ére. Az énekesnő 2014. őszén havi rendszerességű koncertsorozatot indított Berlinben olyan vendégművészek közreműködésével, mint David Friedman, Julia Hülsmann, David Helbock vagy Samuel Blaser.
  2. óta a Művészetek Völgyében saját udvart vezet napi több koncerttel, workshopokkal, live actekkel.
    Harcsa Veronika eddig több, mint húsz ország fesztiváljain és klubjaiban lépett fel. Olyan neves művészekkel dolgozott együtt, mint Erik Tru az, Enrico Pieranunzi, Kris Defoort vagy Nicola Conte, valamint több ízben fellépett a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Kortárs tánc produkciók, színházi előadások, filmek zenei szereplője.

A koncert a REZONANCIÁK – Újzenei Program része.

A Rezonanciák - Újzenei Program célja a regionális és nemzetközi kortárs zene népszerűsítése és terjesztése.
A REZONANCIÁK egy állandó kulturális párbeszéd kíván lenni helyi, európai és nemzetközi szinten.
A REZONANCIÁK a kortárs zenei elméletet és helyi zenei gyakorlatot népszerűsíti.
Szervező: Tranzit Alapítvány
Támogatók: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Communitas Alapítvány, AFCN, Nemzeti Kulturális Alap (NKA).

A Tranzit Alapítvány fenntartja a műsorváltoztatás jogát.
A műhelyt az érvényben levő COVID szabályozásokkal összhangban kerül megszervezésre.