Healing portraits – performatív útvonal

performansz — 12.9.2021 13:30

A “Healing portraits – performatív útvonal” az Eugen Jebeleanu által vezetett “Healing Portraits” multidiszciplináris és performatív művészeti műhely résztvevőinek munkáit mutatja be. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a https://forms.gle/M9pAVEj2q48NXJjA8 linken lehet. A résztvevők maximális száma 40 személy.


Az utolsó dal
16.30
Időtartam: 20 perc
Helyszín: Reactor de Creație și Experiment (Petőfi Sándor utca 4 szám)
Csapat: Alexandra Mocan, Alex Rațiu, Cristian Opriș, Simona Țăruș
Nyelv: román
Spoken word és videointervenció, amely a veszteség témáját variálja különböző kontextusokban, különösen úgy, ahogy az saját élettörténeteinkben megjelenik. A politikum által ránkkényszerített elidegenedettség és érdektelenség, izoláció, a világ hórája, a veszeteség anticipációja, búcsúzás és gyász, visszatérés az időben, megtisztulás és újraindítás, a kauaii oo madár utolsó énekétől kísértetten építjük a végesség ceremóniáját.


Hogyan legyél érzelmileg elérhető (self-performatív séta)
17.00 és 18.00 óra
Helyszín: a Reactor-ZIZ útvonal (5 résztvevő) és a ZIZ-Tranzit Ház útvonal (5 résztvevő)*
Időtartam: 15 perc
Koncept: Olivia Grecea
Nyelv: román
Leírás: a posztiróniában elmerülve még érvényesnek tűnik számomra a megnyílás és a sérülékenység. A bátorság és az érzelmesség. 15 perc érzelmi és (remélem) játékos elérhetőséget ajánlok a számodra. Jelenlétemet az fizikai távolság szűri meg. A bennünk levő tér a szabadság.

*A résztvevők egy QR kódot olvasnak le a séta kezdetén, szükségük lesz a séta során az Instagram applikációra valamint a kommunikációt lehetővé tevő fülhallgatókra.


Mirror Box
17.30 óra
Időtartam: 30 perc
Helyszín: ZIZ - Art and Social Area (Párizs utca 5 szám)
Csapat: Andreea Roxana Bolovan, Matei Maxim, Cristina Varga, Doru Vatavului
Nyelv: Română
A Mirror Box egy sor személyes élettörténet közös, kapcsolódó szálait térképezi fel. Ugyanazok a képek új jelentést kapnak abban a pillanatban, amikor a képernyő és a mesélők tekintete találkozik. A képernyő tükörré válik, egy olyan elbeszélés tükrévé, amelyet új látószögekből fedezel fel. Vajon lehet-e egy ilyen folyamatnak terapeutikus hatása? Képes-e gyógyítani?


Lakhatások
18.30 óra
Időtartam: 20 perc
Helyszín: Tranzit Ház, Nagyterem
Csapat: Juan-Jose Almarza, Adriana Creangă, Mihaela Cîrjan, Ati Gödri
Nyelv: román
A “Lakhatások” videóinstalláció 4 perspektívából mutatja be a világjárvány alatti lakhatást. Az intim, privát terek (egy kamion vezetőfülkéje, egy bentlakásos szoba, egy lakás) valamint a Patarét felé vezető út társadalmi és politikai médiumokká válnak, valamint egy manifesztum képeivé.


Közül
19.00; 19.15; 19.30; 19.45 óra
Időtartam: 15 perc / egyszerre 10 ember léphet be, összesen 4 csoport
Helyszín: Tranzit Ház (G. Barițiu/Malom utca 16 szám) – Studió, emelet
Csapat: Grațiela Bădescu, Olivia Grecea, Ioana Hogman, Mihai Pecingine-Bădescu
Nyelv: román
Ez egy múzeum, amely a vezérlés és intenciók követelményét megkerülő gesztusok tudatosításából épül fel. Amely nem szükségelteti a gesztus megtevőjének figyelmét, sem a többiek figyelmét. Egy visszavetés egy mesterséges időbe. Hogy ne felejtsük el a sűrűségét. Hogy ne felejtsük el a közönyét.


Una Fuoriclasse (desktop documentary)
19.00; 19.30 óra
Időtartam: 29 perc/ 2, 10 személyből álló csoport
Helyszín: Tranzit Ház - Nagyterem
Csapat: Lukas Braun, Juan-Jose Almarza
Nyelv: angol
A gimnasztika általános elemzése lehetőséget ad egy virtuális módon fenntartott barátság megünneplésére.


Angel shot
20.00 óra
Időtartam: 15 perc
Helyszín: Tranzit Ház - Café
Nyelv: román és angol
Csapat: Simona Țăruș, Cristina Varga
Angel shot egy manifesztum performance, amely a családon belüli erőszak áldozatainak szeretne segítséget nyújtani, a romániai ilyen esetek száma ugyanis nagyon megnőtt a pandémia kitörése óta. Miközben párhuzamba állítja a patriarchális víziót a világon tapasztalható kegyetlen valósággal, az Angel Shot hangot ad azoknak, akiknek nincs elég hatalmuk megszólalni.


This text - Manifesto for drama in time of emergency
(angol nyelvű performatív felolvasás)
Szöveg: Yann Verburgh
20.30
Helyszín: Tranzit Ház - Udvar
Időtartam: 30 perc
Csapat: Eugen Jebeleanu koordinálása alatt
Nyelv: angol
Ez egy dramatikus szöveg. Melléknév. Színház. Színházat játszani. Művészet. Játék. Nagy veszély. Aggasztó. Előadás. Teatrális. Túlzottan súlyos. Erőszakos. Tragédia. Komoly vagy patetikus. Komikus vagy realista. Túlzottan súlyos. Joga van-e ennek a szövegnek arra, hogy jól érezze magát?
Joga van-e ennek a szövegnek arra, hogy jól érezzed magad tőle? Ez a szöveg felelősnek érzi magát amiatt, amit létrehozhat. Ez a szöveg fél attól, amit létrehozhat benned.


A MŰHELY LEÍRÁSA:
A <> műhely a színház és filmművészet határvidékén helyezkedik el. A résztvevők a pandémia alatt szövődő személyes történeteket, saját, vagy ismerőseik történeteit dolgozták fel. Minden csapat létrehozott egy hosszabb vagy rövidebb hibrid munkát, amel hozzájárult a projekt végső formájához.


Az esemény a << CINIZMUS ELLEN>>, projekt, a Reciproca Egyesület által szervezett Focus Atelier VI. kiadásának része. A cinikus kritikán túl, mely túlzottan kézenfekvő és passzív, rákérdezünk arra, hogy mi ad még a számunkra méltóságot, reményt és szabadságot?


A Focus Atelier 2021 egy AFCN által támogatott projekt. A projektnem képviseli az AFCN álláspontját, az AFCN nem felelős a projekt tartalmáért valamint eredméneinek felhasználási módjáért. Ezek kizárólag a projekt szervezőinek a felelősége alá esnek.