Láthatatlan Hangok | Lecture Performance Marc Vilanova-val (ES)

lecture performance — 25.10.2021 16:00

_Láthatatlan hangok: Előadás és szaxofon szóló előadás
Művész: Marc Vilanova (Spanyolország)
Megnyitó: Fórum a kultúráért és jólétért, október 25., 19:00 (EEST)
Helyszín: Tranzit Ház, G. Barițiu 16, Kolozsvár (Románia)

❗ A koronavírus terjedésének alakulása által előírt biztonsági szabályok miatt a belépés zöld igazolás alapján és a rendelkezésre álló helyek számán belül történik. Előzetes regisztráció szükséges: https://art-wellbeing.eu/forum-2021/registration/

RÓLUNK:
Emberként korlátozott érzékszerveink vannak a természet érzékelésében. Hallószerveink nem képesek érzékelni a 20 Hz alatti és 20 kHz feletti frekvenciákat. A hang azonban nemcsak a fülünkön keresztül jut be a testünkbe, hanem a bőrünkön, a csontjainkon és a rezonáns testüregeken keresztül is. Észre sem vesszük, hogy naponta többféle infra- és ultrahangforrásnak vagyunk kitéve, a természeti jelenségek és a háztartási készülékek révén, olyan frekvenciáknak, amelyeket nem hallunk, de amelyek egyértelműen hatással vannak a testünkre és befolyásolhatják a közérzetünket.
Az esemény a művész előadásával kezdődik, amely az érzékelhetetlen frekvenciákkal kapcsolatos 3 éves kutatásán alapul, hogy hol találjuk meg őket, és hogyan hatnak a fizikai és mentális egészségünkre. Az előadást egy szaxofon szóló előadás követi, amelyben ultrahangfelvételekből készül zene, majd az érzékelhetetlen hangokat a művész kiterjesztett technikákkal fordítja át szaxofonra. A kompozíciós folyamat egyedi hangszókincset hoz létre, amelyek közül néhány nem feltétlenül kapcsolódik a hangszerhez.
Az érzékelhetetlen hangok hallgatása tudatosítja a közönségben a minket körülvevő, ránk ható és általunk nem teljesen tudatosított többszörös valóságot. Az érzékelhetetlen hangok hallgatása lehetővé teszi a fül számára, hogy magára a hangra koncentráljon, ami magával ragadó élményt teremt, és lehetővé teszi a közönség számára, hogy szabadon azonosuljon a zenét tápláló képzeletbeli lehetőségekkel.


Marc Vilanova művész “Észrevehetetlen hangok” című művészeti javaslata nyitja meg a Fórum a kultúráért és a jólétért 2021 - https://www.facebook.com/events/1275708179536752.
A művet az Art & Well-being projekt zsűrije választotta ki 19 ország 170 művészének nemzetközi felhívására.
Az Art &Well-being projekt a művészet és a fizikai, mentális, érzelmi jólét közötti kapcsolatot vizsgálja. A projektet a Clujean Kulturális Központ koordinálja a BOZAR (BE), az UGM Maribor Art Gallery (Sl) és a Bruno Kessler Alapítvány (IT) partnerségével. További részletek az Art & Well-Being projektről a következő címen érhetők el: www.art-wellbeing.eu.


Marc Vilanova (Spanyolország) művész a művészet, a tudomány és a technológia metszéspontján dolgozik. Audiovizuális performanszokat/installációkat készít, amelyek elektroakusztikus kompozíciókon, improvizáción és interdiszciplináris együttműködéseken alapulnak tánccal, színházzal és mozgóképpel. Munkáit világszerte bemutatták már fesztiválokon Japánban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Brazíliában, Kolumbiában, Kubában, Iránban, Tajvanon, Dél-Koreában, Oroszországban és Európa számos országában.


  • Az eseményen való részvétellel Ön hozzájárul ahhoz, hogy az Önt ábrázoló képek/hang-/videóanyagok felkerüljenek a szervezők és partnereik weboldalaira és közösségi média csatornáira.

Az Európai Unió Kreatív Európa programja által társfinanszírozott projekt, a Kulturális Minisztérium és a kolozsvári városháza támogatásával.