Lehetséges jövők - rádiós dokumentumfilm műhely Flaviu Peteannal

műhely — 2.11.2021 16:00

<< POSSIBLE FUTURES >> egy workshop, amely a rádióműsorok és dokumentumfilmek mögött álló kreatív technikákat és folyamatokat vizsgálja. Tematikusan az éghajlatváltozásra és a jövő bizonytalanságának szubjektív tapasztalataira, a növekvő városban élésre, a látható és láthatatlan városi szennyezésre összpontosítunk, miközben a kívánatos jövőképek feltalálásának lehetőségeit vizsgáljuk.
A workshop a << AGAINST CYSISM>> , a Focus Atelier 6. kiadásának része. A cinikus, kézzelfogható és passzív kritikán túl azt kérdezzük, mi ad nekünk méltóságot, reményt és szabadságot?
A workshopon való részvétel ingyenes, a szabad helyek és a kiválasztás függvényében. A résztvevők számát a beérkezett jelentkezések alapján határozzák meg.


A MŰHELYRŐL:
A műhely célja, hogy feltárja a résztvevők és a kolozsváriak szubjektív viszonyát az éghajlatváltozás jelenségéhez. Sloterdijk kijelentéséből kiindulva - “Mivel minden problematikussá vált, minden egyúttal a közömbösség zónájába is került” - a jövő bizonytalanságáról elmélkedünk az éghajlatváltozás korában, és arról, hogy mi, egyének és közösségek hogyan találkozunk ezekkel a változásokkal. Arra is törekszünk, hogy megértsük, ki állítja elő a szennyezés és az alkalmazkodás diskurzusait, és hogyan érzékelik azokat a helyi közösségekben.
A workshop egy része az észlelések, magatartásformák, diskurzusok és az éghajlati valóság közötti megfelelés elemzésére összpontosít. Megpróbáljuk megérteni, hogyan száll át a felelősség az éghajlatváltozásért egyik társadalmi kategóriáról a másikra. Ehhez az elemzéshez a kolozsvári környezetszociológia és a helyi problémák világába teszünk egy kitérőt.
Folytatjuk a téma helyi sajtóban való megjelenésének elemzésével, a kolozsvári rádiókra összpontosítva, hogy megértsük, milyen üzeneteket közvetítenek, milyen hangnemben, kiknek szólnak, ezzel előkészítve a terepet a workshop élő rádiós részéhez. Ezután folytatjuk a választott témával kapcsolatos interjúk és elbeszélések előkészítését, elkészítését és szerkesztését. Ebben a részben megtanulunk dolgozni a felvételi eszközökkel, a szerkesztő szoftverekkel, a stúdióberendezésekkel, a zenei produkciós eszközökkel. Az utolsó részben megismerkedünk az élő rádiózás élményével, amikor együtt dolgozunk a jingliken, promókon, közösségi platformokra és online környezetbe szánt szövegeken. Munkaterületként az EBS Rádió stúdiói, a Tranzit House és a Cirkular, egy városi hangfelvevő és zenei produkciós stúdió között ingázunk majd.
A végeredmény egy epizodikus hangdokumentumfilm lesz, amelyben minden résztvevő egy-egy epizóddal járul hozzá. Az érdeklődésre számot tartó témáktól és megközelítési módoktól függően csoportok alakulhatnak. Így egy epizódot egy csapat is készíthet. A tartalmat a résztvevők saját kutatásaik és érdeklődési körük szerint rögzítik: interjúk, saját felvételek, terepi/környezeti felvételek, zene és egyéb felvételek. A hangdokumentumfilmet az EBS Rádióban fogják bemutatni, a folyamatról szóló beszélgetésekkel és a benyomásokkal együtt az élmény végén.


A REZIDENS MŰVÉSZRŐL:
Flaviu Petean producer és rádiós producer. 2018-2020 között az EBS Rádióban az Alt Cluj és a Common Ground című műsorok producere volt. Flaviu jelenleg a városfejlesztési projektek által okozott társadalmi és környezeti hatások elemzésével foglalkozó szakemberként dolgozik.
Flaviu érdeklődik a város különböző történeteinek hangdokumentációja iránt, részt vesz a következő projektekben
olyan projektek, amelyek antropológiai dokumentációt és olyan hanginstallációk előállítását foglalják magukban, amelyek a közterek tapasztalatát a másodlagos és személyes történetek szemszögéből mesélik el: Insula, Confluences és Water Choir in Someș Delivery, ReArta idegenvezetések, Intensive Reshape Cluj.
A kulturális menedzsment terén Flaviu koordinálta a kulturális reaktiválási projektet a
A Paintbrush Factory által megvalósított Railway Park (2017-2018), a helyi emlékezet helyreállítása
a Vasúttörténeti Parkkal kapcsolatban, valamint a helyi lakosokkal folytatott konzultációs folyamat kidolgozása, amely során
a park jövőbeni átalakításáról az Ars Publica/Res Publica projekt részeként, az Ars Publica projekt keretében
Alt Art Alapítvány (2017). 2013-2015 között Flaviu közreműködött a következő projektek koordinálásában
a kulturális produkciók társadalmi és környezeti felelősségvállalása a városnak az Európai Uniós
Európa Kulturális Fővárosa és a Smida Jazz Fesztivál keretében.


PERIÓDUS :
📌17 október - október 28 (DEADLINE ❗) // Regisztráció (gördülő belépés*) ITT > https://forms.gle/tFwuEKenN5Kjxe586
📌2 - november 21 // Találkozók - keddenként és péntekenként - 18:00 - 20:00 és szombatonként és vasárnaponként - 11:00 - 15:00
📌 November 21. //Vasárnap // FM adás
A *gördülő felvételi eljárás a jelentkezések beérkezését követően azonnal elbírálja a jelentkezéseket; ez abban különbözik a hagyományos jelentkezéstől, hogy nem kell megvárni a jelentkezések elbírálásának határidejét. Így a kiválasztási kommunikáció egy része már a jelentkezési időszak alatt megtörténhet.
A workshopot a COVID 19 terjedésének megakadályozását célzó intézkedések és szabályok tiszteletben tartásával és betartásával tartják.


Bármilyen információért a szervezők az asociatia.reciproca@gmail címen érhetők el.


A Focus Atelier 2021 a Nemzeti Kulturális Alapkezelő által társfinanszírozott projekt. A projekt nem feltétlenül tükrözi a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának álláspontját. Az AFCN nem felelős a projekt tartalmáért, illetve a projekt eredményeinek felhasználásáért. Ezek teljes mértékben a finanszírozás kedvezményezettjének felelőssége.