(burn)OUT Kolozsváron - Beszélgetések és performatív kitérők a Casa Tranzitban

performansz — 28.6.2022 16:00

A kiégés a tartós vagy ismétlődő stressz okozta érzelmi, mentális és gyakran fizikai kimerültség állapota. A Developing Art Association művészei idén két tandem projektet indítottak három különböző városban a kiégés és a kiégésből való felépülés témájában: (burn)OUT és Recovery.
Alina Ușurelu, Andreea Novac és Irina Marinescu munkatársaikkal együtt bemutatják a temesvári, kolozsvári és iaşi-i rezidenciáikon végzett kutatásaik eredményeit. A művészeti performanszokat előadássorozat kíséri, amely a kiégést pszichológiai, szociológiai és orvosi szempontból vizsgálja.
A belépés ingyenes.

Előadások: Mihaela Vechiu (pszichoterapeuta), Fidelie Kalambayi (szociológus), Roxana Negureanu (orvos).
Fellépők: M: Irina Marinescu, Andreea Novac, Alina Ușurelu

🟣 Munka, energia és érzelmek egy bárban
| Előadás, Mihaela Vechiu
| Performansz, Irina Marinescu
"Hogyan alakítanak át minket a munkatapasztalataink, hogyan fektetünk be vagy kapunk energiát a tevékenységeinkből, és hogyan érzékeljük az érzelmeket a testünkben? Ezek azok a kérdések, amelyekből művészeti kutatásaim során kiindultam. Az a kérdésem, hogy ez az energia hogyan szintetizálható mozgássá - különösen azzal kapcsolatban, amit érzünk." - Irina Marinescu
"Ha te vagy a tested, és a tested te vagy, akkor a test kifejezi azt, ami te vagy. Ez a létezésed módja ebben a világban." - Alexander Lowen, amerikai orvos és pszichoterapeuta (1910- 2008)
Az előadás célja, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét a tánc és a mozgás kiégéssel kapcsolatos szomatikus és pszichológiai hatásaira. - Mihaela Vechiu
🟣 A szabadság bonyolult változata
| Előadás, Kalambayi Fidelie
| Performansz, Andreea Novac
Országunk művészeti szakmáiban és közösségeiben a kiégést foglalkozási ártalomnak tekintik. A kiégésről szóló elméleti (Fidelie Kalambayi) és performatív (Andreea Novac) előadás a kulturális és művészeti területre jellemző kiégésről hozzásegít ahhoz, hogy elgondolkodjunk a művészi, kulturális munkásság, illetve a művészi tevékenység érzelmi, személyes és szakmai feltételein, kockázatain és költségein. Andreea Novac a jászvásári művészeti rezidenciája során folytatott beszélgetéssorozat alapján performatív módon tematizálja a művészi munka törékenységét.
🟣 (túl)töltődés…
| Előadás: Roxana Negureanu
| Performansz: Alina Ușurelu
Hogyan néz ki egy olyan test (kívül-belül), amelynek szűrési folyamata leépült, és amely végtelenül halmozza az információt? Hogyan érzi magát a testünk az elmúlt 3 év tapasztalatai után? A megfáradt testet orvosi (Roxana Negureanu) és performatív (Alina Ușurelu) szemszögből fogjuk megvizsgálni.
“Az izzadás, mint a test jelenségéből indultunk ki, amelynek hőmérséklete a fizikai vagy érzelmi intenzitás miatt megemelkedik, és eljutottunk az ember kortárs (posztindusztriális) teljesítmény-állapotához, amely a 21. század szakmai szindrómájaként a kiégés generálásának egyik legerősebb tényezője.” - Alina Ușurelu

(ki)égés és felépülés
A Developing Art Egyesület projektjei
"(burn)OUT" és a “Recovery” két projekt a Nemzeti Kulturális Alapkezelő által társfinanszírozott projektek. A projektek nem feltétlenül képviselik a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának álláspontját. Az AFCN nem felelős a projekt tartalmáért, illetve a projekt eredményeinek felhasználási módjáért. Ezek teljes mértékben a támogatott felelőssége.
| Partnerek: Tranzit Ház, Teatrul din Stejar, tranzit.ro/Iași, Areal, Teatrul Basca.
| Médiapartnerek: Ziarul Metropolis, Modernism, DOR, AGERPRES, Modernism, DOR, Ziarul Metropolis.