L'Athénée: Bartók-Dohnányi-Ravel-Enesco Casa Tranzit

koncert — 23.8.2022 17:00

Franciaországot és Romániát évszázadok óta egy folyamatosan fejlődő közös sors köti össze, a latin nyelv az állandó kölcsönhatásban lévő értelmiségiek és a művészek hídjaként működött a történelem során. A román és francia zenei repertoár közelítésének szándékával hozták létre Laurențiu Stoian és Elie Hackel hegedűművészek 2022 januárjában a “L’Athénée” kamaraegyüttest.
Az Európa legjobb zenei konzervatóriumaiban képzett fiatal tehetségeket tömörítő “L’Athénée” a Belle Époque francia zeneszerzőinek és George Enescunak a műveit tárja fel és hozza előtérbe. Ennek a fiatal francia-román projektnek a részeként adja elő az együttes Adelina Oprean professzor, Sarah Nemtanu (a Francia Nemzeti Zenekar koncertmestere) és Christophe Giovaninetti (az Ysaye kvartett egykori első hegedűse) George Enescu op. 22. sz. 1. vonósnégyesét, Bartók Béla duettjeit, E. Dohnányi szerenádját és Maurice Ravel hegedűre és csellóra írt szonátáját.
George Enescu alakja, aki művészi pályafutása során állandóan kapcsolatot teremtett Kelet és Nyugat között, számunkra fontos inspirációs forrás, az együttes létrehozásával is az ő alakja előtt tettük tiszteletünket. Ez a koncert a “L’Athénée” kamaraegyüttes első kolozsvári rezidenciájának az eredménye. Az est műsora a kettős magyar és román identitást idézi fel a két ország jelentős zeneszerzőinek művein keresztül. Bartóknál és Dohnányinál a ritmusok és a népi dallamok túlmutatnak azon a tonális hagyományon, amelynek leszármazottai. A Claude Debussy-nek dedikált hegedűre és csellóra írt szonáta a 20. század eleji francia zeneszerzők számára kedves finom impresszionista vonalakat fejezi ki. Végül, mint mesteri szintézis, Enescu első kvartettje expresszív sűrűségével, folklorisztikus álmodozásával és kivételes merészségével nyűgöz le.

Jegyek: https://eventbook.ro/music/bilete-l-athenee?lang=ro

Program

 • Duettek 2 hegedűre, Bartók Béla.
 • C-dúr szerenád op. 10, Dohnányi Ernő
 • Sonate pour violon et violoncelle, 1. és 3. rész, Maurice Ravel
  Szünet
 • Kvartett n°1 Esz-dúr op. 22, George Enesco
  Hegedűk : Laurentiu Stoian, Elie Hackel
  Brácsa : Guillaume Florès
  Cselló : Michal Balas

Életrajzok:
Stoian Laurențiu, hegedűművész
Laurențiu Stoian 2002-ben született Haguenau-ban, zenész családban. Első hegedűleckéit édesapjától, Marius Stoian-tól kapta 7 éves korában. 2014 szeptemberében Aline Zeller tanítványa lett a strasbourgi konzervatóriumban, és rendszeresen magánórákat vett a párizsi Ayako Tanaka tanárnőnél (a Lille-i Filharmonikusok első hegedűszólistája). 2018 szeptemberében csatlakozott Samika Honda professzor (a Strasbourgi Filharmonikus Zenekar szólistája) osztályához a Strasbourgi Konzervatóriumban. A strasbourgi konzervatórium elvégzése után a svájci Bázelben kezdte meg tanulmányait Adeline Oprean irányításával. Laurentiu számos akadémián és mesterkurzuson vett részt, ahol Leonidas Kavakos és Steven Isserlis neves művészek tanácsai segítették. Pályafutása során Laurentiu a bukaresti Modest Iftinchi Nemzetközi Hegedűversenyen elnyerte az első díjat és a George Enescu művének előadásáért járó különdíjat, valamint a belgiumi “Arthur Grumiaux” Nemzetközi Hegedűversenyen a harmadik díjat.

Elie Hackel, hegedűművész
A szenvedélyes és eklektikus zenész, Elie Hackel 2000-ben született Haguenau-ban, ahol 6 éves korában kezdte zenei tanulmányait. 2010-ben a párizsi CRR-ben folytatta tanulmányait, 2017 óta pedig a CNSMDP-ben, Jean Marc Phillips osztályában, jelenleg pedig Svetlin Roussev és Pierre Colombet mellett dolgozik. Pályafutása során Elie számos akadémián és mesterkurzuson vett részt, ahol a világ vezető művészeitől kapott tanácsokat. 2017-ben a Pablo Casals Fesztivál Európai Kamarazenei Akadémiája meghívta, hogy az Artis Quartet vonósnégyesével tanuljon. Elie Hackel a Philippe Zeneakadémia Jaroussky Akadémia 2021-2022-es “Csajkovszkij” osztályának tagja, valamint a Párizsi Kamarazenekari Akadémia és az Orchestre Philharmonique Radio France díjazottja. Emellett a Société Générale Alapítvány “C’est vous avenir” programjának díjazottja. Ugyanakkor a kelet-európai folklór iránt érzett fvonzalma érdekes zenei projektek megvalósítására készteti.

Guillaume Florès, brácsa
Guillaume Florès 1999-ben született Franciaországban, gazdag zenei környezetben nőtt fel. Először hegedült, majd egy Garth Knoxszal való találkozás után fedezte fel a brácsát. Elcsábította a hangszer intim és meleg hangzása, valamint a kamarazenében betöltött fontos szerepe, ezért Claire Merlet professzor osztályában kezdett el tanulni. Jelenleg a Conservatoire National Supérieur-ben, Párizsban, David Gaillard osztályában tanul. Emellett Szűcs Máté, Françoise Gnéri, Nicolas Bône, Sabine Toutain és Claire Désert tanítványa volt. 2018-ban második helyezést ért el a Fiatal hegedűsök nemzetközi versenyén.

Michał Balas, csellista
Michał Balas 2001-ben született, csellista, a Bázeli Zeneakadémia és a Łódźi Zeneakadémia hallgatója. Danjulo Ishizaka és Stanisław Firlej professzoroknál tanul. Aktív szólista, kamarazenész és számos csellóverseny győztese. Legutóbbi sikerei közé tartoznak: A varsói CEA csellóverseny nagydíja. (2019); első díj és egy kötelező mű különdíja a Johansen International Competition for Young String Players versenyen Washington DC-ben (2018); első díj a Nemzetközi Wiłkomirski Csellóversenyen Poznańban (2018); 2021-ben nagydíjat kapott a Dominik Połoński Csellóversenyen Łódźban (2021). Ezen a versenyen elnyerte a “2021-es év csellista személyisége” címet Lengyelországban. Ugyanebben az évben a Nemzeti Zene- és Táncintézet jelölte a “Lengyel Zene Kincstárnoka” díjra “Az év felfedezettje” kategóriában. Olyan szimfonikus és kamarazenekarokkal lépett fel, mint a Symphony Iuventus, az Apollo Orchestra, a Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim, valamint a Krakkói Filharmónia, a Rzeszów, Kielce és Kalisz zenekarok.