Kreativitás-Árucikk | Tranzit Napok 2022

könyvbemutató, vita — 17.10.2022 16:00

Kreativitás-Árucikk
Kolozsvár független kulturális szcénája egy résztvevő belső nézőpontjából 2009-2019

Szerző: Miki Braniște

Október 17-én, 19 órakor a Tranzit Házban, Baritiu/Malom utca 16. szám.
Időtartam: 1h30

A Tranzit Ház és a Colectiv A Egyesület meghívja Önt Miki Braniște (kurátor és kulturális menedzser) a Kreativitás-Árucikk. Kolozsvár független kulturális szcénája egy résztvevő belső nézőpontjából 2009-2019 című könyvének bemutatójára. A bemutatót vita követi a könyvben tárgyalt témákról. A párbeszéd, amelyre meghívjuk Önöket, a Grupul Independent pentru Cultură / Független Intézmények Kulturális Szövetsége (GICu/FIKuSz) által kezdeményezett beszélgetéssorozat része.
A szerző doktori tanulmányainak eredményeként létrejött könyv azt elemzi, hogy a kreativitás paradigmája által inspirált európai kultúrpolitikák hogyan valósulnak meg a gyakorlatban Kolozsváron. A globalizáció jelensége által előtérbe helyezett kreativitás-paradigma egy sajátos társadalmi osztály létezésére, a kreatív várost létrehozó városfejlesztésre és a gazdaság jelenlegi profilját adó kreatív iparra épül. A kultúrpolitika és a kreatív gazdaság összekapcsolása azt eredményezi, hogy a kultúra és a kreativitás gazdasági értéke meghaladja szimbolikus és társadalmi értéküket. A kreatív iparágaknak a gazdasági piacokhoz való hozzárendelése miatt a piacok egyre inkább befolyásolják a kulturális és kreatív ágazatnak átnevezet kulturális ágazat tétjét és ethoszát. Veszélyt, vagy inkább előnyt jelent a kultúra és a kreativitás számára a globális gazdaság változásainak motorjához való kapcsolódás? Kik a nyertesei az ipar és a kultúra, a gazdaság és a kreativitás közötti szövetségnek? Milyen hibridizáció lesz a két terület találkozásának az eredménye? Hogyan őrizheti meg ez a szféra a maga sajátos lényegét, azt, hogy egy szélesebb közösségekhez szóló közkultúra létrehozója, hogy a kritikai tudatosság fejlesztésének a forrása, és hogy a világ megismerésének és a másokkal való együttlétnek egy jellegzetes módját kínálja? A kolozsvári Ecsetgyár projekt esettanulmánya példaként szolgál arra a paradigmaváltásra, amely a város posztindusztriális identitásából a kreatív és újabban innovatív város identitásába való átmenet során jött létre. A kutatás feltárja, hogy a kolozsvári független kulturális szcéna hogyan viszonyul ezekhez a változásokhoz, amelyek a városrehabilitációs politikának köszönhető dzsentrifikáció jelenségén, a fesztiválosodás jelenségén, a kultúra elüzletiesedésén és a kritikus művészeti diskurzus semlegesítésén keresztül máris éreztetik hatásukat.

Biográfia
Miki Braniște a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház- és Filmművészeti Karának oktatója, egyetemi adjunktus, doktori disszertációját a kulturális menedzsment és politikák területén írta. Előadóművészeti és interdiszciplináris projektek kulturális menedzsere és kurátora, a Colectiv A Egyesület elnöke, valamint a kolozsvári TEMPS D’IMAGES Fesztivál korábbi 10 kiadásának igazgatója. 2009 és 2019 között az Ecsetgyár kulturális tér igazgatótanácsának volt a tagja, aktívan részt vett annak fejlesztési stratégiájában. 2015-ben a francia kulturális minisztériumtól megkapta a Művészetek és Irodalom Lovagja címet. 2016-ban megkapta a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának interdiszciplináris projektekért járó díját, valamint a bukaresti Nemzeti Táncközpont kortárs tánc támogatásáért járó díját. 2017 óta a bukaresti Goethe Intézet felkérésére a Kulturális Menedzsment Akadémia romániai programjának kurátora.

Moderátor: Oana Mateescu, antropológus, egyetemi adjunktus, Szociológia és Szociális Munka Kar, UBB

Meghívottak:
Miruna Runcan, színházi kritikus, az UBB Színház- és Filmművészeti Karának PhD fokozattal rendelkező professzora.
Eugen Pănescu, építész és várostervező
Lala Panait, közösségi facilitátor és városi antropológus, Colectiv A
Cornel Ban, közgazdász egyetemi docens, Koppenhágai Üzleti Főiskola
Lorand Maxim, rendező, a Tranzit Alapítvány igazgatója

A könyv megtalálható a könyvesboltokban és az Idea és a Presa Universitară Clujeană honlapján:
https://www.idea.ro/editura/ro/creativitatea-marf-d206.html