Szemző Tibor mozikoncert | Tranzit Napok 2022

mozikoncert — 15.10.2022 16:00

Szemző Tibor Magyarország egyik legjelentősebb kortárs zeneszerzője, akire az avantgárd éppúgy hatott, mint az ambient vagy a minimalista zene. Többirányú érdeklődése a különböző műfajok határvidéke felé orientálta. Gazdag pályafutása során számos formációval és művésszel dolgozott világszerte. Sokoldalú művész, a zeneszerzésen kívül jelentősek performanszai, emellett több filmet és installációt készített. Szemzőt szenvedélyesen érdekli az emberi hang és az instrumentális zene, valamint a mozgókép összeillesztése, zenéjének fontos eleme narráció és a különálló rétegekből, “layerekből” összeálló zenei-filmes szövet. Ez a rétegzettség valóságos szerzői védjegye.
http://szemzo.org
https://www.facebook.com/Szemzoe
https://tiborszemzo.bandcamp.com


PROGRAM:
EZ VAN! (Ottlik Géza)
Láthatatlan történet (Hamvas Béla)

  • szünet -
    Tractatus (L. Wittgenstein)

I.
EZ VAN!
Rendezés, zene: Szemző Tibor
Narrátor: Ottlik Géza
Hang: Hortobágyi László
Producer: Durst György
Kép-Árnyék Bt. 2005
Még, még, Gyuri bácsi szivem!
Medve Gábor azt mondja: ordítottál, fájt a tüdődbe gorombán beáramló levegő feszítése, s a vadidegen hely, ahová kerültél, amihez semmi közöd, mint nézőnek. Megindult az ingyenmozi, s abba belekerülsz szereplőnek. A kettő nem fér össze soha.
Mit látsz! Hát Both Benedek festő, tehát mint néző így, lépésről lépésre, így rakja össze a dolgokat; ágy, ablak, szoba, anya, lakás, lépcsőház, utca, híd, tér, Duna-part, ez van.


II.
Láthatatlan Történet
esszéfilm
Rendező, zeneszerző, narrátor: Szemző Tibor
Producer: Durst György
Szöveg: Hamvas Béla
Vágó: Andreas Schlichthuber
Hamvas Béla Láthatatlan története lenyűgözően egzakt írás, műfaját tekintve esszé, de – talán mondani sem kell – egzaktságát nem a tudomány, hanem a költészet ihleti. Az esszéista pedig – mint Hamvas találóan mondja –: ismeretlen tájon halad, „evező nélkül, egyedül a nyílt óceánon”.
Hogy milyen lehet cseregyereknek lenni az NDK-ban 1967-ben? Nehéz lenne elmesélni, majdhogynem lehetetlen, felidézni is alig-alig tudom, jóllehet, máig érzem az orromban a süppedős linóleum illatát (Szemző Tibor).


III.
Tractatus +
Szemző Tibor koncertje
Ludwig Wittgenstein - szöveg
A Tractatus egy csendes, komor és elgondolkodtató mű, amely a maga módján egyedülálló. Nevezhetnénk “minimalistának” vagy akár “ambientnek” is, de egyik kategorizálás sem írja le pontosan. Ez egy olyan hangalkotás, amely távolról ingerli a hallószerveket, és a maga sajátos világába vonja be a hallgatót. Nem hiszem, hogy valaha is hallottam volna olyan művet, ami egészen így szólalt volna meg. Magával ragadó és hipnotikus. (Chris Meloche - Scene Magazine, 1996)
https://www.allmusic.com/album/tractatus-mw0000761173)