Mazel Tov klezmer koncert | Tranzit Napok 2022

koncert — 16.10.2022 14:00

A Kolozsvári Zsidó Hitközség keretén belül működő “MAZEL TOV” klezmer zenekar 2002 februrárjában jött létre Vasile Socea professzor kezdeményezésére és irányítása alatt. A zenekar célja megmutatni a világnak a zsidó zene szépségét és népszerűsíteni a tájegységünkre jellemző klezmer muzsikát. A klezmer zene és a jiddis daloknak a zenekar által képviselt hagyományos előadásmódja megőrizni próbálja ezek eredetiségét, és így hozzájárul ennek a jelentős kulturális örökségnek az átadásához, kontinuitásához.
A zenekar széles repertoárt alakított ki az évek során, amely nem csupán jiddis dalokat és klezmer muzsikát, hanem szefárd zenét, Ladino dalokat, izraeli, héber nyelvű zenét és dalokat is tartalmaz. Ez a széles repertoár lehetővé teszi, hogy a zenekar számos és sokféle eseményen léphessen fel, zsidó kulturális fesztiválokon és interetnikus fesztiválokon az országban és külföldön (Odessza, Belgrád, Vilnius, Riga), valamint olyan emelkedett hangulatú, komoly alkalmakon is, mint a Holokauszt áldozatairól való megemlékezés. A zenekar koncertjei általában tematikusan és alkalomhoz illően jönnek létre.
Ilyen lesz az a koncert is, amellyel a zenekar a Tranzit Ház 25 éves születésnapjának megünneplésére készül. Vasile Socea professzor, a zenekar karmestere egy sor instrumentális klezmer darabot, valamint Sulamita Socea által előadott jiddis és héber nyelvű dalokat válogatott be a repertoárba. A dalokat a karmester hegedűn kíséri majd, Daniel Simon klarinéten, Mihai Osvat brácsán, Elena Lungu zongorán, Marius Moldovan nagybőgőn, Sulamita Socea pedig tamburinon játszik.