Egy fedél alatt, a szabad ég alatt. Jiddis színház Romániában a Holokauszt után | Tranzit Napok 2022

kutatás bemutatása — 21.10.2022 15:00

Egy fedél alatt, a szabad ég alatt. Jiddis színház Romániában a Holokauszt után

Absztrakt:
Az újonnan megalakuló jiddis színházi társulatok már 1944-ben, első előadásaiktól kezdve, bátran elkezdték tematizálni egy szélesebb közönség számára is a Holokauszt traumáját. A kiválló IKUF Színház állt ennek a mozgalomnak az élére, és tette le, egy nehéz és zavaros politikai helyzetben a majd 1948-ban megalakuló Zsidó Állami Színház művészi alapjait. Viszonylag rövid fennállása alatt az IKUF-nak sikerült tartós és meghatározó hatást gyakorolnia a romániai jiddis színház összetett történetére. A fedél metaforáját Israil Bercovici használta először egy Zsidó Színház állandó helyszínének és megfelelő infrastrukturális feltételeinek megteremtésével kapcsolatban, az Állami Zsidó Színház intézményesülése után. A metafora jól megragadja azt, hogy mennyire jelentősek voltak ezek az első kezdeményezések a zsidó színház kulturális értékének országos, nemzeti elismertetésében. A metafora ugyanakkor Abraham Goldfaden botosányi színházának első fedelére is utal, az általa 1876-ban Jászvárosban alapított első modern jiddis színház, a Zöld Fa Kert ugyanis még szabadtéri színház volt. Az IKUF első jiddis előadására, a „Naht-Tog”-ra 1944-ben, ugyanabban a botosányi épületben került sor, mint amelyben Goldfaden is játszott. Az IKUF társulatának egyik lényeges sajátossága volt, hogy az alkotók, zsidó művészekként, egy tágasabb, globális felelősségvállalást implikáló nemzetközi kontextusban pozicionálták magukat. Teljes mértékben tisztában voltak azzal, hogy mi a feladatuk és felelősségük közönségük, a helyi zsidó közösségek, művészkollégáik, és általában a Holokausztot túlélők irányában. Optimista és humanista hozzáállásuk ehhez a feladathoz a romániai zsidó művészek művészeti és politikai öntudatának meghatározó formájává vált az elkövetkező években.

Bio:
Mihai Lukács színházi rendező és kutató. Jelenleg a Dialektikus Központ (Bukarest) elnöke, és kiterjedt kutatást végzett a romániai Holokauszt utáni színházról (az “Elie Wiesel” Nemzeti Holokausztkutató Intézet támogatásával, 2019-2022). Legutóbbi előadása az “ANYA: Nukleáris” címet viseli.

A bemutató angol nyelven zajlik.

Az eseményen való részvétel nem igényel előzetes regisztrációt vagy jegyvásárlást. Mindazonáltal arra kérünk benneteket, hogy amennyiben lehetőségeitek engedik, támogassátok a Tranzit Házat. Minden támogatás, szolidaritási gesztus fontos a számunkra!
Adományokat fogadunk a helyszínen, és a Tranzit Alapítvány bankszámlaszámain:
RO94 RNCB 0106 0265 9334 0001 (RON), RO67 RNCB 0106 0265 9334 0002 (EUR)