‘Ecologies of Repair’ Conversations / Cluj-Napoca

beszélgetés — 1.11.2022 17:00

‘Ecologies of Repair’ Beszélgetések / Kolozsvár
Kedd, november 1. / 19:00 - 20:00.
Cím: Kolozsvár, Tranzit Ház, str. Barițiu/Malom utca 16.
Diana Popuț, Thea Lazăr (művészek), Adelina Luft (kurátor)
Az ‘Ecologies of Repair’ című kiállítás kísérő rendezvényeként (november 5.-ig látogatható a Gaepben), beszélgetésre hívjuk Önöket Diana Popuț és Thea Lazăr művészekkel, valamint Adelina Luft kurátorral.
A Tranzit Házban (emelet) megrendezésre kerülő eseményen a művészek közös érdeklődési területe, az emberi és nem emberi dolgok sokrétű kapcsolatainak kérdése kerül megvitatásra – a kövektől a növényekig. Diana Popuț és Thea Lazăr a legújabb munkáik mögött meghúzódó történeteiket fogják elmesélni, valamint megvitatják a kiállítás kurátorával az antropocén paradigmából való kilépés lehetséges stratégiáit.
Az Andreea Medar & Mălina Ionescu művészpárossal Temesváron folytatott hasonló párbeszédet követően ez a második esemény egy három városban egymás után megrendezésre kerülő rendezvénysorozatban. Mindegyik beszélgetés a kiállításon szereplő művészek munkáira összpontosít.
📍 A belépés ingyenes.

DIANA POPUȚ (szül. 1994, Kolozsvár) a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemen szerzett képzőművészeti diplomát. 2015-ben Erasmus-ösztöndíjjal a Cuenca-i Universidad de Castilla-La Mancha egyetemen tanult, itt készítette első installációját Sine qua non címmel. 2016-ban, ugyanilyen ösztöndíjjal a milánói Accademia di Belle Arti di Brera-n kezdte el, hosszú távú egyéni projektként a Finestre sorozatot. 2020-ban az Erasmus mobilitási program keretében az olaszországi Lodi városában, Laurentiu Adrian Craioveanu műteremben helyezkedett el, ahol új szobrászati technikákat tanult, és elkezdte márványművek sorozatát az Adda folyó alluviális talajából származó anyagok felhasználásával. A mobilitás a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemen folytatott doktori tanulmányai keretében zajlott, amelyet 2022-ben fejezett be. Jelenleg Kolozsváron és Bukarestben él és dolgozik.
THEA LAZĂR Kolozsváron él és dolgozik. Ugyanebben a városban végzett a Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemen, majd ösztöndíjjal a lengyelországi Szczecini Művészeti Akadémián tanult. Művészi gyakorlata főként digitális, de kiterjed az offline életre is, textíliákat és növényeket is tartalmazó installációkban ölt testet. Növényei nagyobb témákról mesélnek, a természeti környezetről, a bolygóról, valamint a társadalmi-politikai helyzetekről helyi vagy el nem mondott történeteken keresztül. Thea azt a teret keresi, ahol a múlt és a jövő találkozik, és azt a helyet, ahol a tudomány és az áltudomány határai elmosódnak, új narratívákat hozva létre, gyakran mitológiai történetek és űrbeli képek kombinálásával. 2016 óta tagja az Aici Acolo kollektívának - egy olyan művészeti projektnek, amely fiatal és feltörekvő művészek támogatására törekszik, és különböző kiállításokat szervez Kolozsvár használaton kívüli, elhagyatott tereiben.
ADELINA LUFT független kurátor, akinek gyakorlata Yogyakartában (Indonézia) alakult ki és fejlődött a dekolonialista gondolkodásmód hatására, az együttműködést, alkotói folyamatokat és interdiszciplinaritást előnyben részesítő munkamódszerek mentén. Kurátori projektjei a transzlokális viszonyokkal, a közös történelmekkel, valamint a földdel, a migrációval és az identitással kapcsolatos emberi/nem emberi kapcsolatokkal foglalkoznak. 2021-ben Bukarestbe költözött, ahol interdiszciplináris és társadalmilag elkötelezett művészeti projekteket kezdeményez. A bukaresti tranzit.ro munkatársa és a Jogja Equator 2023 Biennále kurátori csapatának tagja, ahol korábban, 2017-ben kurátorasszisztensként, 2015-ben pedig rezidens menedzserként működött közre.

🔶 További információk az ‘Ecologies of Repair’ kiállításról: gaepgallery.com/exhibition/ecologies-of-repair/
🟠 A rendezvény társszervezői az Aici Acolo és a Tranzit Alapítvány.
A projekt társfinanszírozója a romániai Nemzeti Kulturális Alap (AFCN).
A projekt nem feltétlenül képviseli a Nemzeti Kulturális Alap (AFCN) álláspontját. Az AFCN nem felelős sem a projekt tartalmáért, sem a projekt eredményeinek felhasználási módjáért, ezek teljes mértékben a szervező felelősségét képezik.