A KÖR | Immerszív színházi installáció

installáció — 3.12.2022 17:00

Az elhagyás a terek láthatatlanná tételének az eszköze, amely eladható telkekké alakítja át a helyeket. Talán a közparkok és közösségi terek esetében látszik ez a legegyértelműbben, ezeknek ugyanis pont az a lényege, hogy a természet és a közösség iránti igényt elégítik ki a városban.
A Kör performansz egy olyan a kutatási folyamaton alapul, amelyet Neja Tomšič és a Nonument Group művészkollektíva a kolozsvári Vasutas Parkban végzett. Az immerzív dokumentarista installáció egy eltűnőben levő városi tér történetét meséli el, egy olyan tér történetét, amelyet lassan teljesen elnyel a városról manapság alkotott, uralkodó vízió.
Neja Tomšič a rögzítés és a kutatás változatos módszereivel járta körül ennek a térnek a történetét és jelenlegi állapotát, a földben rétegenként felhalmozódó múlt maradványait – anyagi nyomokat, amelyek ugyanakkor az emberek és más élőlények képzeletében és emlékeiben is megmaradtak.
👉 𝗔 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝗻𝘀𝘇 𝗻𝘆𝗲𝗹𝘃𝗲 𝗮𝘇 𝗮𝗻𝗴𝗼𝗹.
👉 𝗔 𝗿𝗲́𝘀𝘇𝘃𝗲́𝘁𝗲𝗹 𝗶𝗻𝗴𝘆𝗲𝗻𝗲𝘀, 𝗱𝗲 𝗿𝗲𝗴𝗶𝘀𝘇𝘁𝗿𝗮́𝗰𝗶𝗼́𝗵𝗼𝘇 𝗸𝗼̈𝘁𝗼̈𝘁𝘁: https://cccluj.ro/cercul-stronger-peripheries/.
A 𝗞𝗼̈𝗿 a Stronger Peripheries: A Southern Coalition projekt részeként jött létre, a projekt a munka és a boldogság kérdését tematizálta kolozsvári, és az olaszországi Mondaino-ban megrendezett művészeti rezidenciák keretében.
Producer: Bunker, Ljubljana
Co-producer: Kolozsvári Kulturális Központ (CCC), L’Arboreto – Teatro Dimora di Mondaino, MoTA – Museum of Transitory Art
Támogató: az Európai Únió Kreatíve Európa Programja: Kultúra, Stronger Peripheries: A Southern Coalition, a Szlovén Kulturális Minisztérium, Ljubljana Városi Tanácsa, Cukrarna / Museum and Galleries, Ljubljana.
𝐴 𝑆𝑡𝑟𝑜𝑛𝑔𝑒𝑟 𝑃𝑒𝑟𝑖𝑝ℎ𝑒𝑟𝑖𝑒𝑠: 𝐴 𝑆𝑜𝑢𝑡ℎ𝑒𝑟𝑛 𝐶𝑜𝑎𝑙𝑖𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑛𝑎𝑔𝑦 𝑙𝑒́𝑝𝑡𝑒́𝑘𝑢̋ 𝑒𝑔𝑦𝑢̈𝑡𝑡𝑚𝑢̋𝑘𝑜̈𝑑𝑒́𝑠𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑗𝑒𝑘𝑡, 𝑎𝑚𝑒𝑙𝑦 10 𝑒𝑢𝑟𝑜́𝑝𝑎𝑖 𝑜𝑟𝑠𝑧𝑎́𝑔 14 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑛𝑒𝑟𝑠𝑧𝑒𝑟𝑣𝑒𝑧𝑒𝑡𝑒́𝑡 𝑘𝑎𝑝𝑐𝑠𝑜𝑙𝑗𝑎 𝑜̈𝑠𝑠𝑧𝑒. 𝐴 𝑝𝑟𝑜𝑗𝑒𝑘𝑡 𝑡𝑎́𝑟𝑠𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑠𝑧𝑖́𝑟𝑜𝑧𝑜́𝑗𝑎 𝑎𝑧 𝐸𝑢𝑟𝑜́𝑝𝑎𝑖 𝑈́𝑛𝑖𝑜́ 𝐾𝑟𝑒𝑎𝑡𝑖́𝑣 𝐸𝑢𝑟𝑜́𝑝𝑎 𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑗𝑎, 𝑣𝑎𝑙𝑎𝑚𝑖𝑛𝑡 𝐾𝑜𝑙𝑜𝑧𝑠𝑣𝑎́𝑟 𝑉𝑎́𝑟𝑜𝑠𝑖 𝑇𝑎𝑛𝑎́𝑐𝑠𝑎.