Táncház // Tranzit Napok 2022

táncház — 16.12.2022 18:00

Zurboló Táncház
Kolozsváron 1977 februárjának egyik csütörtökén (érdekes, hogy a közösségi emlékezet a pontos dátumot nem rögzítette), a bábszínház próbatermében tartották az első erdélyi városi táncházat, amelyik az elmúlt 45 évben a különböző korszakok különböző nehézségei ellenére mondhatni folyamatosan működött, mert „min­dig akadt, aki egy idő után a tánc­há­zat to­vább szer­vezze…” Így például az éppen teremgondok miatt hónapokon keresztül szünetelő kolozsvári táncház szervezését 2000 őszétől a kolozsvári Zurboló Táncegyüttese vállalta fel.
A Zurboló és a kolozsvári Tranzit Alapítvány közötti kölcsönös támogatás és együttműködés eredményeképpen 2000. november 23.-án a Malom utcai Tranzit Házban került sor az első Zurboló Táncházra, amely a hetvenes-nyolcvanas évek rendszeres, hetente megtartott, kolozsvári gyerek- és felnőtt táncházának hagyományát próbálta újraéleszteni. Az iskolai tanévhez igazított, heti rendszerességgel megtartott Zurboló Táncház 2005. május 31-ig működött a Tranzit Házban, ez számokban az öt évad alatt 148 gyerektáncházat és játszóházat, illetve 123 felnőtt táncházat jelentett.
2005 óta a Zurboló Táncegyüttes már csak a különböző rendezvényeinek (Zurboló Táncfórumok, Ifjúsági Néptánctalálkozók, táncvilágnapi és karácsonyi előadások után stb.) kísérő programjaként szervez a Tranzit Házban táncházakat, de folyamatosan, minden évben két-három alkalommal. Az elmúlt huszonkét évben hagyományossá vált Zurboló Táncházra idén 2022. december 16-án kerül sor a Tranzit Ház 25 éves fennállását megünneplő eseménysorozat részeként.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!