Vajon ez még Levi

előadás — 5.2.2023 17:00

A bukaresti Olasz Kulturális Intézet a kolozsvári Tranzit Házzal együttműködve 2023 február 5-én, vasárnap 19:00 órától bemutatja a
„Vajon ez még Levi” című előadást.
Rendezte: Luigi De Angelis.
Dramaturg: Chiara Lagani.
Játssza: Andrea Argentieri.
Egy E/Fanny & Alexander produkció.
A produkció 2019-ben Übü Különdíjban részesült, Andrea Agentieri pedig ugyanabban az évben megkapta a legjobb 35 év alatti színésznek járó Übü Díjat.
Jegyek az Eventbook oldalán vásárolhatóak:
https://eventbook.ro/…/bilete-mai-este-oare-acesta-levi
A Rai rádió és televízió, valamint a Youtube archívumaiban található audio és vizuális dokumentumok felhasználásával Andrea Argenti Primo Levi alakját formálja meg, megtestesítve az író hangját, gesztusait, testtartását, beszédét. Ez egy szemtől-szembeni találkozás, amelynek során az író a náci lágerekben szerzett tapasztalatairól tanúskodik. A műveire jellemző kérlelhetetlen igazságkereséstől vezérelve hív elő emlékeket, kendőzetlen szemmel tekint vissza a múltra, az értelem látszólag kiegyensúlyozott perspektívájából beszél arról, ami kimondhatatlan.
A Fanny & Alexander által az utóbbi tíz évben kikísérletezett remote acting és eterodirezione módszerét alkalmazva egy író portréja kerül megrajzolásra, a következő kérdések mentén: mennyire tud felforgató lenni még manapság ez a tanúságtétel? Mennyire képes még eljutni és szólni hozzánk, átszűrve egy színész érzékenységén, aki a maga során kitette magát az író által hátrahagyott eredeti anyagok hatásának? Felfedheti-e, talán még meggyőzőbb módon, egy hang, egy mesterénél sokkal fiatalabb színész testébe beleírt, megtestesült lélek epifániája a tanúságtétel erejét és szükségességét?
A Vajon ez még Levi előadása egy színész portréja. Kísérlet az elmesélés, beszámoló tapasztalatának konkretizálására, szemtől szemben az íróval.