Önrendelkezésünk határai - mozgás workshop

mozgás workshop — 10.2.2023 16:00

Önrendelkezésünk határai - mozgás workshop
Időtartam: 2,5 óra
Vezetők: Raubinek Lili, Kelemen Patrik

Az önrendelkezés mindannyiunk született joga. Jó esetben eszünkbe se jutnak a jogaink. Nem gondolunk rájuk mindaddig, amíg egyik vagy másik csorbul. Amint ez megtörténik rögtön megérezzük hiányát, diszkomfortba kerülünk. Valaki vagy valami átveszi az irányítást.
Raubinek Lili koreográfus, táncos Budapesten él, dolgozik. A covid járvány kezdetekor kezdett el dolgozni egy átmeneti gyermekotthonban.
Egy állami gondoskodásban élő gyermek mindennapjainak a része az önrendelkezés szinte teljes hiánya. Gyerekeket hoznak és visznek el úgy, hogy pár órával előbb tudják meg, hogy el kell hagyniuk azt a helyet, ahol eddig voltak. Nem csinálhatják úgy a dolgaikat ahogyan megszokták, nem láthatják szüleiket csak a megadott időpontokban. Mérhetetlen frusztráció, harag és értetlenség gyűlik fel bennük. Néha nincs más lehetőségük, mint hogy végletes eszközökkel vonják uralmuk alá környezetüket: szétverik a falakat, ajtókat, ablakokat, esetleg egy másik testnek esnek neki vak dühvel, vagy ha már nem maradt körülöttük más elpusztítandó, maguk ellen fordulnak.
Ezek a testközelből megélt tapasztalatok késztették arra Lilit, hogy elkezdjen foglalkozni a témával.
Kelemen Patrik táncos, koreográfussal egy hetet töltenek Kolozsváron a Tranzit Házban egy rezidencia keretében, hogy megalapozzák és kutassák az önrendelkezés formáit, ezeknek fizikális megnyilvánulásait, majd áprilisban egy előadássá formálva mutassák be Budapesten. Emelett egy workshop kifejlesztésén dolgoznak, ahol biztonságos környezetben testközelbe hozzák a nézők és érdeklődőknek ezt a nehéz témát.
A kolozsvári workshop lesz az első állomása ennek a folyamatnak.

Szeretettel várnak minden érdeklődőt!

Támogatók:
Sín Művészeti Központ, Katlan Csoport, EMMI, NKA, IZP

A részvétel ingyenes, de registrácihoz kötött.
Jelentkezni a következő linken lehet: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSd4mREdvF5…/viewform