BLOT & Lecture | Retrocontrol Ziua 1

dance, lecture — 5.4.2023 16:00

Április 5-én, 19:00 órától a Tangaj Collective és a Tranzit Ház meghív benneteket a Retrokontroll kolozsvári turnéjának első napjára. Simona Deaconescu, nemzetközileg elismert művész bemutatja a “BLOT – Body Line of Thought” című előadást, amely Vanessa Goodman kanadai koreográfussal való együttműködés során jött létre. A Blot, ez a merész és erős performansz, amelyet Simona Dabija és Maria Luiza Dumitrescu ad elő, a testünkben élő baktériumokhoz való viszonyunkról szól.
A performansz után, 20:00 órától a koreográfus “Performatív mikrokozmosz” címen tart előadást, amelyben a BLOT mögött álló, egyszerre tudományos és koreográfiai kutatási folyamatot mutatja be. Installáció formájában a projekt korábban bemutatásra került a plastic orchid factory-ban (Vancouver, CA), a XIII. Vancouver-i Táncbiennálén (Vancouver, CA), valamint a Biofriction kiállításon (Ectopia Galléria, Lisszabon, PT). A Tranzit Házban sorra kerülő két előadás a performansz 2023-as turnéját nyitja meg, amelynek Bukarest, Szófia, Temesvár és Mexikó lesznek a következő állomásai.

Jegyek: 5 aprilie: https://eventbook.ro/theater/bilete-blot-lecture-retrocontrol-1


BLOT - Body Line of Thought
42’ / táncelőadás / 2022 / RO, CA, PT
Simona Deaconescu & Vanessa Goodman
A BLOT egy sor performatív szituációt mutat be, amelyek a testünkben élő baktériumokhoz való viszony szempontjából vizsgálják a mozgást. Az előadás egyszerre erős és törékeny összefüggésrendszerként tekint az emberi testre. Levetkőzve a nyelv által meghatározott társadalmi jelentéseket a test egy folyamatos dialógusban fogalmazza újra magát, melynek alapjánál a koegzisztencia, az együttes létezés elve áll. A BLOT-ban testünk sói a kreativitás, eletromosság és fertőzés hordozóiként funkcionálnak. A só mindenhol ott van, az óceánokban, a talajban, a testben egyaránt, a földi élet alapvető fenntartója. A színpadon egy sódűne alkot kollektív testet. Izzadságunk rendszere a test egyedi szagán keresztül meghatározza biológiai identitásunkat, ezt a szagot pedig a baktériumok tevékenysége hozza létre.


Performatív microkozmosz
40’ / Simona Deaconescu konferencia & közönségtalálkozó
A BLOT a COVID pandémia idején készült, és Románián, Portugálián és Kanadán keresztül utazott. Az alkotók egyik legnagyobb kihívása egy olyan nemzetközi projekt létrehozása volt, amely a fertőzés elleni “háború” kontextusában sokoldalúan tekint a fertőzésre. A közönségtalálkozó során a művész arról mesél majd, hogy ő és partnere, Vanessa Goodman hogyan növesztettek saját baktériumkultúrákat, amelyeket aztán mikroszkóp alatt tanulmányoztak. Simona Deaconescu azt módot tematizálja és világítja meg, ahogyan ezeken az állapotokon keresztülmentek, valamint bemutatja azokat a művészi eszközöket, amelyeken keresztül a mikrobiológia világát tanulmányozták.


A Tangaj Collective-et Simona Deaconescu rendező és koreográfus hozta létre 2014-ben. A Tangaj egy hibrid, testek közötti művészetet hoz létre és promovál különböző műfajokban, formátumokban és időkben. A Tangaj munkáinak nagy része kollektív jellegű, különböző országokból és művészeti területekről származó alkotókat hoz össsze. Performatív munkáikat bemutatták Németországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Litvániában, Szlovéniában, Horvátországban, Bulgáriában, Törökországban, Olaszországban, Görögországban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Madagaszkáron, míg táncfilmjeiket beválogatták a világ legfontosabb tánc-profilú fesztiváljaira. A Tangaj Collective ugyanakkor a Bucharest International Dance Film Festival szervezője is, mely fesztivál idén a IX. kiadásához érkezik.

A kétnapos tánc, film és beszélgetés-programot a Tangaj Collective és a Tranzit Ház együttműködésének eredményeképpen mutatjuk be, a “Retrokontroll – Mozgásban levő Performatív Dokumentálás” projekt keretében. Az országos és nemzetközi kulturális mobilitási projektet a Nemzeti Kulturális Alap, AFCN támogatta. A projekt nem tükrözi föltétlenül a Nemzeti Kulturális Alap állásponját, az AFCN nem felelős a projekt tartalmáért, sem azokért a módokért, ahogy annak eredményeit fel lehet használni. Mindezzek teljes egészében a támogatás kedvezményezettjének felelősségi körébe tartoznak.